Kars Oyunları, Türküleri ve Ozanlar Derneği
Kars oyunları, türküleri ve ozanları (KATODER) derneği'nin 1. Olağan genel kurul toplantısı yapıldı.
Kars’ta Gazeteci-Yazar ve Halk Müziği Derlemecisi Salih Şahin’in girişimleriyle 2 ay önce kurulan (KATODER)’in Eski Belediye İşhanı’da bulunun bürosunda yapılan Genel Kurulunda seçim de yapılarak yönetin kurulu da yeniden belirlendi. Seçim sonucunda Dernek Başkanı olarak Salih Şahin seçilirken yönetim kurulu ise şu isimlerden oluştu.
Başkan: Salih Şahin
Yönetim Kurulu (Asıl): Salih Şahin, Habibe Şahin, Vedat Alçayöz, A.Leven Karaçay ve Tacettin Durmuş.
Yönetim Kurulu Yedek: Orhan Alcanoğlu, Hilal Tanrıverdi, Cafer Erdağı, Turhan Alcanoğlu, Bahtiyar Yıldızlı,
Denetleme Kurulu: Mustafa Ağaoğlu, Şinasi Güneş, Denetim Kurulu: Nurettin Yağcı, Erdal Balık
Seçim sonrasında (KATODER)’in başkanı seçilen ve Derneğin kurucusu Salih Şahin, derneği kurmakta ki amaçlarını şu şekilde açıkladı. “Kars türkülerini oyunlarını ve ozan havalarını bir düzene sokmak, derlemek ve yaymak amacıyla kısa adı KOTODER olan Kars Oyunları Türküleri ve Ozanları Derneğini kurduk. Birçok Kars Türküsünün, oyunlarının ve ozan havalarının başka yörelere ve kişilere mal edilmesi, tahrip edilmesi bizi Kars ve kültürümüz açısından üzüyor. Bu alanda sahipsizlik var. Kars’ta, Kars Türkülerini bilenler sayı artık ile gösteriliyor. Oyunlarımız ve ozan havalarımız da bir düzensizlik içindedir. Bu kültürümüzün yok olmaması, belirli bir düzene girerek yaygınlaşması ve gelecek nesillere sağlıklı kaynak oluşturulması için KOTODER’i kurduk ve bu dernek adı altında birçok etkinlik yapacağız.” dedi.
KARS’IN KÜLTÜREL DEĞERLERİ BİRBİRİNDEN AYRILMAZ BİR BÜTÜNDÜR
Kars’ın kültürel değerleri olan ozanlık geleneği, ozan havaları, türkülerimiz, manilerimiz, fıkralarımız, geleneklerimizin birbirinden ayılamayacak değerler olduğuna vurgu yaparak sözlerini şu şekilde sürdürdü. “Kars’ın diğer kültürel değerleri gibi kaybolmaya yüz tutan ozan havaları, oyunlarımız, türkülerimizin bir araya getirilip sahip çıkılması gerekiyordu. Bütün bunlar birbirlerinden ayrılmaması gereken kültürel değerlerdir. Bu nedenle bunları birleştirdik. Bunları bir araya getirip yaşatıp hatta geliştirip gelecek kuşaklar aktarmayı planlıyoruz. Bilindiği gibi birçok türkülerimiz, oyunlarımız, ozan havalarımız sahip çıkılmadığı için başka yörelere mal edildi, değiştirildi, sözleri ve müziği tahrip edildi. Bu tahribatlardan dolayı ozanlarımız, türkücülerimiz sağlıklı bir kaynak bulamadıkları için hepsi farklı farklı şekillerde türkülerimizi yorumlamaya başladı. Bu da Kars kültürünün bu değerlerinin yozlaşmasına neden oldu. Bizim bu değerlerimize bir an önce sahip çıkmamız gerekiyordu. Bu nedenle sayıları 30’u bulan ve aralarında özellikle kapatılan eski Kars Radyosu sanatçıları, ozanlar, gazetecilerinde olduğu gönüllülerle birlikte “Nostalji Halk Müziği Korosu” oluşturduk. Belediye Eski İşhanı’nda Şahin Sazevi Dershanesinde koro çalışmaları yapıyoruz. İçimizde TRT Kars Radyosu Serhattan Sesler Korosunda Çalışmış bazı eski sanatçılar ile yeni ses ve sazcılar, ozanlar ve halk dansları eğitimciler, gazeteciler de var. Nostalji koromuzda özellikle bilinmeyen ve unutulan Kars ve çevresine ait türküleri okuyoruz. Yakında konser vermeyi düşünüyoruz. Bazı TV kanallarına program yapacağız. Hedefim ileride yurt dışına da konserler düzenlemek. Kars Halk Müziğini eski seviyesine getirmektir. Bu alanda kabiliyetli kişileri de aramızda görmek istiyoruz.”
Tacettin DURMUŞ