Kars Organize Sanayi Bölgesi 20 yılda nereden nereye
Kars Organize Sanayi Bölgesinin 2000 yılından beri kat ettiği yol gelecek için ümit veriyor.
Hiç şüphesiz bölgenin kalkınmasında Organize Sanayi bölgelerinin etkisi çok büyüktür. Organize Sanayi Bölgeleri, 1960’ların başından itibaren Türkiye’nin bölgesel kalkınma politikasında önemli bir araç konumundadır. Türkiye’de planlı dönem ile birlikte özellikle KOBİ’lere yönelik Organize Sanayi Bölgeleri kurulmaya başlanmış ve bölgesel kalkınmada bu potansiyelden yararlanma eğilimi belirmiştir. 2000 yılında çıkarılan OSB Kanunu ile OSB yönetimlerine önemli sayıda yetki devredilmiş ve OSB’ler faaliyet göstermeye başlamıştır.
Bu bağlamda kurulan Kars Organize Sanayi Bölgesinin 2000 yılından beri kat ettiği yol gelecek için ümit veriyor. İlk tahsisin 2000 yılında yapıldığı Kars Organize Sanayi Bölgesinde 2002 yılında 12 firma faaliyet göstermekte iken günümüzde 108 adet sanayi parseli, 7 adet hizmet destek parseli bulunmakta, bunlardan 101 adet sanayi parseli ve 7 adet hizmet destek parseli yatırımcılara tahsis edilmiş durumdadır.
Faal olan 72 tesisin 30 adeti gıda imalatı, 17 adeti diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (taş kesme, parke vb.), 6 adeti ağaç ve ağaç ürünleri imalatı, 4 adeti başka yerde sınıflandırılmamış makine ekipman imalatı (tarım makineleri vb.), 2 adeti mobilya imalatı, 2 adeti kimyasal ürünler imalatı, 1 adeti tekstil imalatı ve 10 adeti ise diğer imalatlar sektörlerinde faaliyet göstermektedirler.
Kars Organize Sanayi Bölgesi’nin doluluk oranı % 82’dir. Tahsisli Sanayi parsellerinden 21 adedi inşaat, 10 adedi proje aşamasındadır. Boş durumdaki 7 parsele karşılık OSB’de yatırım yapmak isteyen 15 yatırımcımız bulunmaktadır. Bu yatırımcılarımızın 6 adeti gıda imalatı, 3 adeti diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (taş kesme, parke vb.), 2 adeti başka yerde sınıflandırılmamış makine ekipman imalatı (tarım makineleri vb.), 2 adeti kimyasal ürünler imalatı, 1 adeti tekstil imalatı ve 1 adeti ise diğer imalatlar sektöründedir.
Bölgede artan yatırım taleplerini karşılamak üzere imar revizyonu yapılarak 12 adet sanayi parseli ve 2 adet hizmet destek parseli OSB’ye kazandırılmıştır. Mevcut OSB ve Lojistik Merkezin bitişiğinde yer seçimi yapılan ve bölgenin kamulaştırılması için kamu yararı kararı alınan 104 hektarlık 2. İlave OSB alanı için kamulaştırma süreci devam etmektedir. Yapılan ilave imar planında 103 adet sanayi parseli, 17 adet ticaret parseli ve 16 adet hizmet destek parseli planlanmıştır. Kamulaştırma sürecinin bitimini müteakiben bu parsellerimiz de yatırımcılarımızın hizmetine sunulacaktır.
Organize Sanayi Bölgesinin altyapı tesislerinin yenilenmesi kapsamında; 2014-2015 yıllarında asbest içme suyu boruları polietilen içme suyu boruları ile değiştirilerek içme suyu şebekesi yeniden inşa edilmiştir. 2016-2017 yıllarında 9 hektarlık 1.Tevsi Alanının içme suyu şebekesi, yağmursuyu şebekesi, kanalizasyon şebekesi, elektrik ve telekom altyapısı inşa edilmiştir. 2018-2020 yıllarında doğalgaz dağıtım şebekesi tamamen inşa edilmiştir. Yatırımcılarımıza 2021 yılı içerisinde gaz dağıtımı gerçekleştirilecek.
2020 yılında yolların Bitümlü Sıcak Kaplama (BSK) olarak yenilenmesine yönelik proje çalışmalarına başlanılmıştır. Toplam 200 hektarlık Organize Sanayi Bölgesi ve Küçük Sanayi Sitesi’nin Altyapı Yenileme (Yol ve Yağmursuyu) İnşaatı Yapım İşi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2021 Yılı Yatırım Programına alınmıştır. 2021 yılı Birim Fiyatları ile 16 milyon 145 bin 800 TL keşif bedelli projenin ihalesi, 29/04/2021 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yapılacak olup yapım işinin 2021 yılı içinde tamamlanması planlanmaktadır. Projenin tamamlanmasının ardından Kars, sanayi tesisleriyle, küçük ve orta ölçekli üretim tesisleriyle, modern altyapısı ve çevre düzenlemesiyle hak ettiği yere gelmiş olacaktır.