Kars, Mülkiye Birtane ile TBMM’de!

Kars, Mülkiye Birtane ile TBMM’de!

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Anayasanın 98. ve İç Tüzüğün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Milllet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi sundu.

Kars, Mülkiye Birtane ile TBMM’de!

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Anayasanın 98. ve İç Tüzüğün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Milllet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

Kars Küçük Sanayi Sitesi ve Organize Sanayi Bölgesi ilde sanayiyi geliştirmek ve halkın ekonomisine katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur. Kars esnafının büyük bir çoğunluğu da bu sanayi bölgelerinde çalışmaya başlamıştır. Ancak başlangıçta ilgi yoğun olsa da, sitelerde çalışma ortamının ve fiziki koşullarının iyileştirilmemesi bu ilgiyi aşağı çekmiştir. 

Sanayi bölgelerinin fiziki donanımı da son derece yetersizdir. Alt yapı sorunları olduğu gibi yerinde duruyor. Sosyal tesisleri olmadığı gibi Banka, PTT ve kargo hizmeti veren yerler de bulunmuyor. Sanayi Bölgelerinin sorunları daha önce de defalarca TBMM gündemine getirilmiştir ancak yetkililerin bu konuda bir girişimi olmamış, sanayi bölgesi esnafı sorunları ile baş başa bırakılmıştır. Sanayi esnafının, fiziki eksiklikler nedeni ile yaşadığı sorunları yüksek oranda bir maliyete de neden oluyor ancak esnafı asıl zorlayan durum, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği, KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyetinden de doğrudan yararlandırılmıyor olmalarıdır.

İlin sanayi alanındaki geleceğini temsil eden sanayi bölgeleri esnafı, yetkililerin ilgisizliğinde şikayet etmektedirler. Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Namık Akça, yaptığı bir açıklamada, sanayi bölgesi esnafının bölgeyi terk ettiğini, esnaf sayısının giderek düştüğünü öne sürmüştür. Sanayi esnafının yüzlerce sıkıntısı olduğunu ifade eden Namık Akça, esnafın kredi alamadığını aktarmıştır.

Mevcut politikalar devam ettiği takdirde sanayi bölgelerinin boşalacağı, sanayi esnafının dükkanları kapatacağı açıktır. Kars için önemli bir gelir kaynağı olacak ve ilin kalkınmasına olanak sunacak bu alanın gelişmesi ve büyümesi gerekirken, bölgenin kadük kalması ilin ekonomi alanındaki yükselişine imkan vermemektir.  Bu bağlamda;

1-Kars Sanayi Bölgelerinin sorunları size intikal etmiş midir? Kars Sanayi Bölgelerinin yetkilileri ve sanayi esnafı, müdahale edilmemesi durumunda sanayi bölgelerinin boşalacağını ve bu durumun il ekonomisi için risk teşkil ettiğini söylemelerine rağmen, sorunların çözümü için bir girişimde bulunulmamasının sebebi nedir? Kars ilinin ekonomi geleceği için neden bir adım atılmıyor?

2-Kars Sanayi Bölgelerinin sorunlarını çözmek için her hangi bir projeniz bulunuyor mu?

3-Küçük işletmelerin teker teker kepenk kapatması yöre ekonomisini olumsuz yönde etkilediğinden,  bu konuda yakın zamanda devreye koyacağınız acil önlemler nelerdir?

ÖĞRETMENEVİ ÇALIŞANLARININ KADRO VE MAAŞ SORUNLARI

Birtane ayrıca, Öğretmenevi çalışanlarının kadro ve maaş sorunlarının araştırılarak, kadrosuz çalışan işçilerin kaygılarını giderecek önlemlerin alınması için Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması teklifinde bulundu.

GEREKÇE

Türkiye'de güvencesiz, esnek ve kuralsız çalıştırma alanları gün geçtikçe genişlemektedir. Öyle ki artık iş güvenceli çalışma imkanı ortadan kalkmıştır. Taşeron işçilik giderek yaygınlaşırken, düşük ücretle ve kısa süreli  istihdam genel istihdam kuralı haline gelmiştir. Kadrolu bir istihdama ihtiyaç duyan kamu hizmetleri alanı da bu sürecin bir parçası haline getirilmektedir. 

Çalışma hayatı ile ilgili yapılan çalışmalar genelde kamu alanında ve diğer alanlarda çalışan işçilerin aleyhinde olmakta, bu çalışmalarda, çalışanların kadro talepleri yer almamaktadır. 600 bine yakın taşeron işçiye kadro verileceği söylentileri var ancak bu konuda bir kesinlik yok. Özelleştirme mağduru olarak ifade edilen 23 bin 4-C’li bulunuyor. Temizlik ve güvenlik alanında yaklaşık 500 bin kişi mevcut. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde 17 bine yakın taşeron çalışan olduğu ileri sürülüyor.

Bu kesimler arasında Öğretmen Evi çalışanları da bulunmakta ve büyük bir mağduriyet yaşamaktadırlar. Türkiye genelinde Öğretmen Evlerinde yaklaşık olarak 2 bin 600 işçi çalıştığı öne sürülüyor. Ancak bu çalışanlar sözleşmeli olarak ve asgari ücretle çalıştırılıyorlar. Yıllardır kadro ve maaş konularında sıkıntı yaşayan çalışanlar, sosyal güvenlik haklarından dahi tam olarak yararlanamamaktadırlar.

Devletin resmi kurumlarında, düşük ücrete ve güvencesiz işçi çalıştırılması kabul edilebilir bir durum değildir. Öğretmen Evinde asgari ücretle çalıştırılan tüm işçilerin, diğer personelle aynı oranlarda ücret karşılığında çalıştırılmaları ve sosyal güvenlik haklarından tam olarak yararlanmaları sağlanarak, kadro ve maaş sorunlarının çözümü için gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır.

Çünkü söz konusu personel ücretleri Öğretmen Evi gelirlerinden karşılanmaktadır. Öğretmen Evinin kapatılması ya da özelleştirilmesi durumunda, sözleşmeli olarak çalıştırılan kadronun akıbeti belirsizdir. Bu güne kadar emek vererek çalışmış bu vatandaşlar, işsiz bırakılma ve emeklilik ya da diğer haklarından yararlandırılmadan uzaklaştırılma durumu ile de karşı karşıya kalabilirler.

Öğretmen Evi bünyesinde sözleşmeli olarak çalıştırılan işçilerin kadro ve iş garantisi olacak bir statüye kavuşturulmaları gerekiyor.   Söz konusu çalışanlar daha önce ilgili makamlara defalarca bu sorunlarını iletmişlerdir. Ancak bu konuda bir çalışma yapılmamış, kadrosu olmayan çalışanlarının akıbeti, Öğretmen Evlerinin özelleşmesi durumunda, bu statüde olan çalışanlarının durumunun ne olacağı hakkında bir belirginlik yoktur. Çalışanlar, özelleşme durumunda işsiz kalacakları kaygısını taşımaktadırlar.  

Öğretmen Evlerinde kadrosuz çalıştırılan işçi sayısı tespit edilerek, sözleşmeli olarak çalıştırılan işçilerin maaş ve diğer özlük haklarında düzenlemeler yapılmalı, öğretmen evlerinin özelleşmesi durumunda işçilerin mağdur olmamaları için önlem alınmalıdır. Öğretmen evi çalışanlarının maaş ve kadro sorunlarının çalışanların lehine çözülmesi için meclis araştırması açılmasını Genel Kurul'un takdirine sunuyoruz.kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler