Kars Kuzeydoğa Derneği Değerlendirdi

Kars Kuzeydoğa Derneği Değerlendirdi

2009 yılında Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa'nın Seçkin Turizm Cenneti seçilen Kars'ın bu başarıyı iyi değerlendiremediği ve EDEN markasını kullanamadığı ortaya çıktı.

 

2009 yılında Kuzey Doğa Derneği’nin başvurusu üzerine Avrupa Komisyonu tarafından “Korunan Alanlar ve Turizm” temasıyla birinci seçilen Kars Kuyucuk Gölü Ramsar Alanını temsilen Kuzey Doğa Derneği Projeler Koordinatörü Önder Cırık Malta’da yapılan toplantıya katıldı.

Malta’daki toplantıya Kars’ı temsilen katılan ve izlenecek stratejilerle ilgili katkılar koyan KuzeyDoğa Derneği Projeler Koordinatörü Önder Cırık, toplantının değerlendirmesini yaptı.

EDEN markasını kullanamadıklarını belirten Cırık; “Kars, başta yerel yöneticiler olmak üzere maalesef böylesine önemli bir markayı ne sahiplendiler, ne de kullandılar. Bugün Kars’ta tek bir yerde Avrupa’nın Seçkin Turizm Cenneti markası ve logosunu görebilirsiniz, o da Kuzey Doğa Derneği’nin arabasının üzerinde. Dernek başkanımız Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu Kars’ın ödülünü almak için 2009’da Avrupa Turizm Fuarı’na gittiğinde, Türkiye ve Kars’ın standı bomboştu. Kendisi üç saat uğraşarak standı mütevazi bir şekilde donattı. Öte yandan Malta en büyük ve en görünür standı kurmuş ve 600 Euro vererek kiraladığı büyük ekran televizyonda Malta tanıtım videosunu sürekli gösteriyordu. 2009’daki ödül töreninden önce bile EDEN logosunu en iyi şekilde kullanan Malta, daha o zaman EDEN logosunu taşıyan zeytinyağı, şarap ve kaktüs reçeli gibi ürünler üretmiş ve tüm fuar katılımcılarına sunmuştu” dedi.

Kars Kuzey Doğa Derneği Projeler Koordinatörü Önder Cırık; “Kars’taki yerel yönetimler Avrupa’nın bir numaralı turizm markası EDEN’e sahiplenmediği ve reklamını yapmadığı gibi maalesef özel işletmeler de bu önemli fırsatı Kars’ta değerlendiremedi. Yine Kars’ta turizmi geliştirme adı altında yapılan projeler kapsamında da Avrupa’nın Seçkin Turizm Cenneti markası ve başarısı bir kez olsun değerlendirilmedi ve Kuzey Doğa Derneği’nin yıllardır süren doğa ve kültür turizmi geliştirme çalışmalarına 3,8 milyon dolar bütçeli bu projeden destek verilmedi. İşte tüm bu nedenlerden dolayı Kars’ın yüzölçümünün sadece sekizde biri büyüklüğünde olan Malta’ya yılda 1.300.000 turist gelmekte ve ülke turizmden yılda 1 milyar Euro kazanmaktadır. Oysa Malta, tarih, doğa ve kültür anlamında Kars’ın sahip olduğu kaynakların yanına bile yaklaşamamaktadır, fakat sahip olduğu değerlerin pazarlamasını çok iyi yapmaktadır. Buna ek olarak Malta’ya Avrupa’dan ulaşım Kars’a ulaşımdan daha zor. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden buraya gelen katılımcılar aktarmalarla yaklaşık 10-16 saat uzunluğunda yolculuklar yaparak geldiler. Oysa Kars’a İstanbul’da yapılacak tek bir aktarmayla Avrupa’nın her yerinden en çok 7-8 saatte ulaşmak mümkün” diye konuştu.

Cırık daha sonra özetle şunları söyledi: “Umarız gerek yerel yöneticilerimiz, gerek yerel işletmelerimiz, gerekse Kars’ta turizm geliştirme projesi yürütücüleri Kars’ın Avrupa’nın Seçkin Turizm Cenneti (EDEN) markasının önemini anlarlar ve önümüzdeki yıllarda Kars’ın turizmde hak ettiği yere gelmesi hususunda gerekli atılımları yaparlar. Kuzey Doğa Derneği 2007 senesinden beri bölgede yürüttüğü çalışmalarla Kars’ı Avrupa’nın Seçkin Turizm Cenneti (EDEN) ilan ettirmiş, köy tabanlı ekoturizm faaliyetleri gerçekleştirmiş, Kars Kuyucuk Gölünün dünya çağında tanınan bir koruma statüsü olan RAMSAR koruma alanı olmasını sağlamış ve İngiltere’nin Çevre Nobeli olarak da bilinen Whitley Altın Ödülünü Kars’a kazandırmıştır. Şu an halen başta doğa turizmi olmak üzere kırsal turizmi geliştirmek için Kuyucuk Gölü, Sarıkamış Ormanları, Iğdır ve Ardahan’da çalışmalarına yoğun şekilde devam etmektedir.”

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler