Kars Kağızman’da Motosiklet Satışına Yoğun İlgi
Yunus Karakoç, “Kağızman'da eskiden atlarla köylüler şehre gelirdi şimdi genellikle Kağızman ilçemizde hemen hemen bütün köylümüzde motosiklet var. Hem rahat hemde hızlı ulaşım aracı” dedi.
Karakoç, “En küçüğünden en lüks ve spor amaçlı olanlarına kadar 150’ye yakın motosikletin satılması gözleri düne kadar ‘üç beş gencin hobisi’ gibi görünen bu sektöre çevirdi. Kanuni, kullanım alanına göre sınıflandırılan farklı motosiklet tipleri bulunuyor. Özellikle hobi amaçlı kullanılan motosiklet fiyatları otomobillerle başa baş giderken 65’e yakın markanın yer aldığı pazarda bin yeni liraya da scooter ya da moped türü bir motosiklet bulmak mümkün.” diye konuştu.
Karakoç daha sonra şunları söyledi:
“Motosikletin yaygınlaşmasında iş alanında kullanım halen önemli bir pay sahibi. Kurye, kargocu, kebapçı, pizzacı ve benzeri lokanta-restoran esnafı ile çiftçiler iş amaçlı olarak motosikleti kullanıyor. Sanatçı, sporcu, reklamcı, gazeteci, turizmci gibi meslek grupları da hobi ya da şehir içinde alternatif ulaşım aracı olarak tercih ediyor. Motosiklet satışlarındaki hızlı artış rakamlar üzerinden takip edildiğinde şaşırtıcı bir sonuç çıkıyor; Çinli markalarla birlikte bugün Türkiye’de 65 civarında motosiklet markası alıcı bekliyor. Motosiklet Türkiye’de şehir içi trafiğinde ‘yer ayrılan’ bir araç türü değil. İtalya, Fransa, Japonya ve İspanya gibi motosiklet sayısı on milyonlarla ifade edilen ülkelerde trafikte bu aracın önemli bir yeri var. Otomobile göre oldukça küçük yapısı, çabuk manevra yapılması ve tek başına kullanımlarda çok ekonomik olması sebebiyle bu ülkelerde insanların çoğu şehir içinde motosikleti tercih ediyor, altyapı buna imkan tanıyor. Türkiye’de son yıllara gelinene kadar motosiklet parkı, ya çok lüks ve spor amaçlı pahalı modeller ya da taşrada moped olarak kullanılan modellerden oluşuyordu. Diğer araç sürücüleri ve yollar da motosikletin güvenli kullanımı için uygun değil. Şimdi trafik ya da yolla ilgili şartlar pek değişmese de müşteri profili açısından tablo değişiyor; daha modern ve uygun fiyatlı model sayısı artıyor.”
Kadın motosikletli sayısının da yükseldiğini ifade eden Karakoç, “Harley Davidson, BMW, Honda, Yamaha, Suzuki, Kawasaki gibi markalar daha çok hız amaçlı modelleriyle Türkiye’de yer alırken, içeride üretilen Kanuni, en fazla satılan motosiklet unvanına sahip”. Kanuni’nin en yaygın servis ve satış ağına sahip firma olduklarını, bu yüzden de pazarda büyük pay sahibi olduklarını söylüyor. Motosiklet satışlarında bu yıl fazla olacağını belirten Karakoç, “Bu pazar hızlı bir büyüme trendine girdi. Eskisi gibi birkaç model değil, yüzlerce model seçme şansı var. Bu zenginlik bile birkaç yıl sonra bugünkü rakamları katlayacağımızın göstergesi.” diyor. Genel olarak tüm iki tekerlekli motorlu araçlara motosiklet adı verilmesine rağmen özellikleri, görünümleri açısından tüketicinin karşısına birbirinden çok farklı araçlar çıkıyor. Tek silindirlisinden 6 silindirlisine kadar farklı motorlarla yola çıkan bu ‘iki tekerlekli’ sınıfında fiyatlar her zaman mütevazı olmuyor, bazı markalarda otomobilleri bile geride bırakıyor. Bugün Türkiye pazarında en ucuz mopedin fiyatı bin Yeni Türk Lirası’ndan başlıyor, en pahalı ürün ise yaklaşık 70 bin YTL’ye alınabiliyor. 4-10 bin yeni lira arasında ise özellikle gençlerin beğenilerine hitap eden motosiklet modelleri bulunuyor.” diye konuştu.
“Motosiklet keyfi yasa dönüşmesin” diyen Karakoç, “A2 ehliyetiniz yoksa kesinlikle motosiklet kullanmayın. Kasksız trafiğe çıkılmamalı, ikinci yolcu da kask takmalı. Ani fren ve gaz gibi hareketler güvenliğinizi tehlikeye atar. Sürüşü etkilemeyecek kıyafetler tercih edilmeli. Aracın yarıştaki gibi tek elle kullanılması çok tehlikelidir.” şeklinde konuştu.
KHA