Kars İl Sağlık Müdürlüğünden Eğitim
Kars Devlet Hastanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen eğitime, aile hekimleri, hemşireler, ebeler ve sağlık memurlarından oluşan 148 sağlık çalışanı katıldı.
Kars İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Bekir Kaçar, yaptığı açılış konuşmasında, ülkemizde her yıl 150 bin yeni kanser vakası görüldüğünü ve bu sayının 3’te birinin tütün ve tütün ürünleriyle etkili mücadele sayesinde ortadan kaldırılabileceğini kaydetti. Sigara ve benzeri tütün ürünlerinin, toplum sağlığı açısından mutlaka terk edilmesi gereken bir alışkanlık olduğunun altını çizen Kars İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Kaçar, şunları söyledi:
“Sıkıntılara çare olur umudu, sosyalleşme, büyüdüğünü kanıtlama gibi pek çok bahaneyle başlayan sigara içme eylemi, bir süre sonra sonlandırılması oldukça zor bir alışkanlık haline gelmektedir. Tütün ürünlerinin, ekonomik ve sosyal yönlerden, daha önemlisi sağlık açısından pek çok sorunu beraberinde getirdiği herkes tarafından bilinmesine rağmen, bu alışkanlık istenmeyerek de olsa sürdürülmektedir. Bizim bu eğitimle amacımız, ölümle sonuçlanabilecek pek çok kanser vakasının özellikle de sigaranın neden olduğu vakaların önüne geçebilmek adına sağlıkta birinci basamağı teşkil eden sağlık çalışanlarımızın yeterli bilgi ve bilinçle donanmalarını sağlamak ve bu bilincin vatandaşlarımıza aktarılmasını sağlamaktır.”
Kanserden korunmanın en etkili yollarından birinin bilinçli ve sağlıklı beslenme olduğunu bildiren Dr. Bekir Kaçar, kadın ve erkeklerde görülen kanser vakalarının yüzde 35’inin beslenme alışkanlıklarına bağlı olduğuna dikkat çekerek, yanlış beslenme alışkanlıklarının zararları hakkında şu bilgileri verdi:
“İlimizde mangal kültürü, tütsülenmiş besinler, kızartmalar, nitrik asitli yiyecekler sıklıkla tüketilmektedir. Ancak bu tarz besinler kansere davetiye çıkarmaktadır. Oysa bunun yerine yeşil sebze ve meyve ağırlıklı beslenme ile kanserlerin 3’te biri engellenebilmektedir. Çünkü meyve ve sebzelerin yapısında bulunan C ve E vitamini, karotenoidler ve diğer birçok antioksidan maddeler, metabolizma sonucu açığa çıkan oksidan maddeleri etkisiz hale getirerek kanser gelişimini önlemektedir.”
Dr. Kaçar, kanserle mücadelede 3. önemli unsurun erken tanı ve tedavi olduğunu vurgulayarak, başta sağlık çalışanları olmak üzere vatandaşlarımızın bu konuda çok dikkatli ve duyarlı olması gerektiğini hatırlattı.
Dr. Bekir Kaçar’ın açılış konuşmasının ardından, Dr. Tülay Diken, meme ve gastrointestinal sistem kanserlerinde erken tanı konulu bir sunum yaptı. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Süleyman Türkyılmaz’ın sigara ve sebep olduğu kanser çeşitleri hakkındaki sunumunun ardından, katılımcıların sorularına cevap verildi. Katılımcılar tarafından büyük bir ilgiyle izlenen eğitimin tekrarının 05 Nisan tarihinde yapılacağı açıklandı.