Kars Esnafının Durumu İç Açıcı Değil
Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy, Kars esnafının durumunun hiç de iç açıcı olmadığını söyledi.
Güvensoy, “Gerçekten esnafın durumu hiç iç açıcı değil. Zaten Üniversite öğrencilerin tatile gitmeleriyle birlikte Kars’ta zaten bir çok dükkan kapandı ve siftah edemeyen esnaf sayılarının arttığını görüyoruz. Siftah yapamayan esnaf ise kahve köşelerinde günlerini geçiriyorlar. Son dönemlerde dövizin artışı de esnafı bayağı tedirgin etti. Dövizden borçlanan insanlar vardı ve birden bire 1400’den 1700’e kadar döviz yükselince bunların hepsi esnafın belini büktü. Bunlar esnafımız. Sanayicimiz ve insanlarımız için çok büyük bir sıkıntıdır.” diye konuştu.
Artık kimin ne yapacağının da belli olmadığını ifade eden Güvensoy, “İnsanlarımız elindeki 3-5 kuruşu da ne yapacağını bilmiyor. TL olarak mı değerlendirsin yoksa dövize mi yatırsın onu da bilemez duruma geldi.” dedi.
Altın fiyatlarındaki patlamalın da özelikle bu düğün zamanlarında hem düğün yapanları hem de düğünlere davet edilenleri büyük sıkıntıya soktuğuna da dikkat çeken Güvensoy, “Artık damatlarımız bile alacağı bilezik ve bunun gibi ziynet eşyalarında karamsarlar. İnsanlarımız yakınlarına götürüp takı olarak altın veremez duruma geldi. Her yönden bakıyorsunuz içinden çıkılamaz bir durumdayız. Allah sonumuzu hayır etsin. Bu nereye kadar ve ne şekilde gider bilemiyorum. Ama şu bir gerçek ki gitgide iyiye gideceği yerde kötüye gidiyor. Şu anda asıl sıkıntıda olan esnaftır. Küçük esnaf zaten tamamen bitmiştir. Büyük marketler açıldığında küçük esnaf tamamen bitti. Halkımız zaten küçük bakkallardan mahalle bakkallarından hiçbir alış-veriş yapmıyorlar. Bu da küçük esnafımızı perişan ediyor. Herkesin büyük marketlere yönelmesi doğru değil. Küçük bakkallar neredeyse silinmiş duruma geldiler” şeklinde konuştu.
Güvensoy daha sonra şunları söyledi:
“Orta halli bakkallarda diyelim ki iki insan çalışıyordu ama artık onu da çıkarmak zorunda kaldılar. İşsizlikte gitgide had safhaya ulaşıyor. En kısa zamanda yeni seçilen milletvekillerimizi ticaret odasına davet edeceğim. Bu ilin sorunlarının gündeme getirilmesi için esnaflarımızı da çağıracağım. Esnaflardan, tüccarlardan, sanayicilerimizden gelecek olan vatandaşlarımız ve siyasilerimizle ilin sorunlarını görüşme fırsatını inşallah bulacağız. Temennimiz iyi olsun ama şu anda Üniversite öğrencileri de gittikten sonra esnafın durumu tamamen kötüye gidiyor. Lokantacısı, bakkalcısı hatta büyük marketler bile bundan olumsuz etkileniyorlar. Ondan dolayı ilimizin sorunlarını bir an evvel işsizliğin nasıl önleneceği, istihdamın nasıl yaratılacağı konularında fikir alış-verişinde bulunmamız gerek.”
Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolunun açılmasıyla birlikte diğer illerdeki sanayicilerin Kars Ticaret ve Sanayi Odası’na müracaat edip etmedikleriyle ilgili de Güvensoy, “Henüz öyle bir şey yoktur. Bazen arayıp soranlar oluyor ama önemli bir gelişme yoktur. Son çıkan teşvik yasasında biz 4. bölgeye tabiyiz. Yani burada bazı avantajlar var ama nedense bizim ilimize yatırım konusunda sıcak bakan kimse olmuyor. Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı gibi 4 ili bağrında tutan Serhat Kalkınma Ajansı var. İşte bundan biraz teşvikler oldu. Bir kısmı onaylandı, bir kısmı bazı noksanlıklar olduğundan onaylanmadı. Aynı zamanda bu SERKA’dan yararlanmak gerek diye düşünüyorum. Yatırımda yüzde 70’e kadar teşvik veriliyor. Dışarıdan birkaç müracaat olmuştur ama bunlar doyurucu değil. Şu anda BTK’nın bitiminde belki böyle gelişmeler olabilir ama biliyorsunuz lojistik merkez burada burulur ve serbest bölge konumuna gelirse belki o zaman yeni yeni talepler olabilir diye düşünüyorum.” dedi.
KHA