Kars-Digor-Tuzluca Bölünmüş yolun temeli atıldı
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kars-Digor-Tuzluca Bölünmüş yolunun temelini attı.
Digor yolu üzerinde gerçekleştirilen temel atma törenine; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, Kars Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, Kars Eski Milletvekili Yunus Kılıç, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın ve Karslılar katıldı.
DOĞU KARADENİZ’İN VE KOMŞUMUZ GÜRCİSTAN’IN DA BÖLGESEL ULAŞIMDA GEÇİŞ NOKTASINI OLUŞTURMAKTADIR
Törende açılış konuşması yapan Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, Serhat şehri Kars’ın önemli ulaşım yatırımları arasında yer alan Kars-Digor-Tuzluca ayrım yolunun Kars’ı Avrupa’dan başlayarak Kafkaslara ve Ortaasya’ya uzanan ana koridor üzerinde yer aldığını söyledi. Bu yolun Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı olması bakımından da önem arz etmekte olduğunu söyleyen Kartal: “Şehrin uluslararası niteliğe sahip ulaşım ağında Kars-Digor/Tuzluca yolu Kars’ı Digor üzerinden Nahçıvan’a ve İran’a bağlamaktadır. Bu güzergah aynı zamanda Doğu Karadeniz’in ve komşumuz Gürcistan’ın da bölgesel ulaşımda geçiş noktasını oluşturmaktadır. Bu bakımdan mevcut yolumuzun uzunluğu 85 kilometredir. Projeli olarak 79 kilometreye düşen bu yolumuz 6 kilometre kısalma sağlayarak sati kaplama seviyesinde ihalesi yapılmış olup bugün itibariyle temel atma törenine gelmiş bulunmaktayız.” dedi.
76 BİN METREKÜP CİVARINDA MICIR KULLANILACAKTIR
Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal bu proje kapsamında ana iş kollarını da özetleyerek şunları söyledi:
“Yaklaşık 8.5 milyon metreküp toprak hareketi var. 65 bin metreküp civarında bir beton işimiz var. Üst yapı olarak da yaklaşık 2 milyon ton civarında sati kaplama olması nedeniyle de 76 bin metreküp civarında mıcır kullanılacaktır. Bölünmüş olun tamamlanması halinde 6 kilometrekısalmayı da dikkate aldığımızda bakım, onarım, işletme ve özellikle kar mücadelesi anlamında büyük bir tasarruf sağlamış olacaktır. Kuruluş olarak bölünmüş yol çalışmalarında baştan olmak üzere gerçekleştirdiğimiz tüm yatırımlarda etkin, ekonomik, sürdürülebilir bir yol ağının tesis edilmesi amaçlanmaktadır.”
10 YIL SONRA KİMSE KARS’I TANIYAMAYACAK
AK Parti Kars Milletvekili Dr. Yusuf Selahattin Beyribey de, “Bugün benim heyecanlarımdan olan noktalarından bir tanesine temel atıyoruz. Digor-Tuzluca arasındaki yol benim hayallerimden bir tanesiydi. Gerçekten de sıkıntılı bir yoldu. Benim hayallerim Türkiye içinde Kars’ın kavşak olmasıydı. Allah bunu bize nasip etti. Sayın Bakanımız Ahmet Arslan geldi, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız da arkasında oldu. Şimdi iddiayla söylüyorum 10 yıl sonra kimse Kars’ı tanıyamayacak. İş adamlarına ada sesleniyorum; şimdi cazibe merkeziyle ilgili çalışmalarımız var, Karslılara sesleniyorum şimdiden bu bölgede fabrikalarınızı yapınız ve kendinize bir yer bulmaya çalışınız. 10 yıl sonra bu alanlarda parmağınızı bulacak yer bile bulamayacaksınız. Onun için ben, Karslıların bu konuda hassas davranmalarını, gelecekteki ekonomik pastadan Karslıların da faydalanmasını istiyorum, önemsiyorum.” dedi.
TÜRKİYE’NİN DOĞUSUNA SIKIŞMIŞ KARS’IN 3 TARAFTAN, TÜRKİYE’NİN DİĞER ARTERLERİNE BAĞLANACAK OLMASI ÖNEMLİ
Vali Rahmi Doğan ise, “Doğusu Ermenistan, Kuzeyi Artvin, Karadenizin sarp dağları Güneyinde ise sarp dağları olan Kars’ın 3 tarafından yol çalışması var. Erzurum yolu, Kars-Digor-Tuzluca, Karadeniz bağlantı yolları hızlı bir şekilde çalışıyor. Türkiye’nin doğusuna sıkışmış Kars’ın 3 taraftan, Türkiye’nin diğer arterlerine bağlanacak olması önemli. Sayın Bakanımız ve hükümetimin destekleriyle yeni yatırımlarla bu cazibe merkezi haline gelecek çalışmaları çok önemsiyoruz. Sizlerinde destekleriyle Kars’ı yenileyeceğiz ve değiştireceğiz. Sayın Başbakanımızın açıkladığı gibi Kars, cazibe merkezlerinden birisi haline geldi. Burada ne tür yatırımların yapılabileceği, ürünlerin Kars’a nasıl getirileceği ve burada ürünlerin dış ve iç piyasaya nasıl satılacağı hususlarını konuştuk ve bir çizelge ortaya koydu. Umuyorum ki bundan sonra Kars’a yeni yatırım ve hizmetlerin geleceğini temenni ediyorum.” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN HER YERİNE YETİŞMEYE ÇALIŞIYORUZ
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da, “Türkiye’nin her yerinde hizmet etmek adına bakanlık olarak aldığımız sorumluk, hükümetimizin ortaya koyduğu politikalarını gerçekleştirmek adına aldığımız sorumluluğumuz var. O nedenle de Türkiye’nin her yerine yetişmeye çalışıyoruz. Bunlar; büyüklerimizden gördüğümüz halka hizmet etmenin gereği olarak yapmamız gereken şeylerdir. Ancak burası tabi ki farklı, burası evimiz, burası doğduğumuz, büyüdüğümüz, suyuyla, ekmeğiyle, aşıyla büyüklerin verdiği terbiyeyle yol aldığımız, mesafe kat ettiğimiz, hizmet kervanında bugüne gelinceye kadar her ne gördüysek, ne aldıysak aldığımız yer. O yüzden burası bir başka.” dedi.
23 İLİ İÇİNE ALAN CAZİBE MERKEZİNİN BAŞINDA KARS OLACAK
Kars’ın sorunlarını, yatırımları ve hizmetleri çok iyi bildiği için konuşma metnine bağlı kalmadan kürsüye geldiğini ifade eden Bakan Ahmet Arslan, Valilikte yapılan cazibe merkezinin konuşulduğu bölge valileri toplantısına değinerek “Az önce Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı valilerimizin, belediye başkanlarımın, ticaret odası başkanlarımızın, milletvekili arkadaşlarımız, yine kalkınma bakan yardımcımızın çalışma arkadaşlarıyla birlikte geldiği, ve bu bölgenin cazibe merkezini masaya yatırdığımız bir toplantı yaptık. Özellikle 14 yıldır ülkemizde yaptığımız bölgeler arası kalkınmışlık farkını yok etme hamlesini her halde püf noktası, en önemli noktasıydı. Bunun da sebebi 21003’de AK Parti iktidara geldiğinde Kars’ın içinde bulunduğu bu 23 ilde kişi başına düşen milli hasıla yaklaşık 750 dolar. Ülke genili ortalamasında 3.300 dolar. 14 yılda geldiğimiz noktu şu: 9 bin 300 dolarlara gelmişiz, Yaklaşık 3 kat artmış. O günden bu yana emeklerini koyan başta cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün hükümetlerimize, büten emeği geçenlere bütün teşkilatlarımıza çok teşekkür ediyoruz. 3 binlerden 9 binlere. Ancak bizim bölgemiz açısından önemli olan başka bir ayrıntı var. Dün bu illerde kişi başı milli hasıla 750 dolar bugün 5 bin 500 dolar. Yaklaşık 7.5 kat. Bunun sebebi ne? Sayın cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın biz bölgeler arası kalkınmışlık farkını ortadan kaldıracağız demeleri ve buna göre uygulamaları yapmaları.
CAZİBE MERKEZİ KAĞIT ÜZERİNDE KALMAYACAK
Bunun için diyoruz ki bu 23 ilde farklı uygulama yapmamız lazım. Cazibe merkezi marifetiyle bu bölgelerde ticareti, ekonomiyi canlandırmamız lazım. Bu bölgelere has üretimler ve istihdamlar yaratmamız lazım. Onun için adını cazibe merkezi koyduk. Adını koymak kolay önemli olan bunu harekete geçirmektir. Geçmişte olduğu verdiğiz sözlerin gereğini yapmazsanız tabiri caizse halk sizi sandığa gömer. AK Parti hükümetleri olarak yapamayacağımız şeylerin sözünü vermemek ve eğer söz verdiysek de bunun gereğini yapmak için varız. Bunum için diyoruz ki cazibe merkezi kağıt üzerinde kalmayacak. Bunun için arkadaşlarla kafa yoruyoruz, bakanlıkta toplantılar yaptık ve burada toplantılar yaptık. Ama sadece toplantıyla yetinmiyoruz. Toplantılarda aldığımız bütün fikirleri değerlendirip çok daha sağlam çok daha ayakları yere basan ve bu illeri ayağa kaldıracak projeler ortaya koyup bunun gereğini yapacağız. Az önce milletvekilim söyledi (Selahattin Beyribey) Gerçekten 10 sene sonra kimse buraları tanıyamayacak. 10 sene sonra birileri bugünkü Kars’ı kıyasladığında evet Gazi Kars, Marka Kent Kars, Tarihi Kent Kars, tarihi değerleriyle aynı Kars ama kalkınmışlığıyla gerçekten tanınmamış derecede değişecek bir Kars olacak inşallah. Bunu hep birlikte göreceğiz, hep birlikte yaşayacağız. Az önce söyledim biz, söz verdiysek yaparız dedik. Bunun en güzel örneği bu projedir. Biz dedik ki Karadeniz’i; Ardahan, Kars; Iğdır, Ağrı üzerinden Van’a, Suriye’ye, Irak’a bağlayacağız. Nasıl yapacağız? Bölünmüş yollarla yapacağız dedik. Ana koridorlarla bağlayacağız dedik. Ve bunun sözünü verdikten sonra da önce fizibilite., sonra uygulama projesi sonra yatırım programına alınmasını gerçekleştirdik. Ve geçen sene ihale süreçleri başladı sonra da bu sene işe başlandı. Ne oldu? 5 km’lik kısmının hemen bölünmüş yol haline getirildiğini hepiniz gördünüz. Tuzluca-Kağızman yol ayrımına kadar 70 km. Projelerini 104 milyon TL. Biz İMF kapılarında dilenirken, 100 milyon lira borç alırken ülkemize gelen temsilcilerini davullu zurnalı karşılıyorduk, önümüzü ilikleyerek önlerinde eğilerek karşılıyorduk. Şimdi ise bir projeye harcanan para 104 milyon TL. Bu proje 2019 yılında bitecek” diye konuştu.
O YOLLAR SICAK ASFALT OLUR DA BURASI SADECE SATİ KAPLAMA OLUR MU?
Yolun sati kaplamadan sonca sıcak asfalt olacağını da belirten Bakan Ahmet Arslan, “Dönem artık sadece bölünmüş yol yapmak değil aynı zamanda bunları sıcak asfalt yapmak, bütününü sıcak karışım haline getirmek hangi yol gibi Kars-Selim-Sarıkamış yolu gibi. Peki o yollar sıcak asfalt olur da burası sadece sati kaplama olur mu? Olmaz. O zaman ne yapmak lazım burayı da sıcak asfalt yapmak lazım. Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyorum bu bölgede ne yapılacaksa yapın dediği için. Hemen çalışması yapılıyor bu iş devam ederken bunun asfalt kısmını da sıcak asfalta çeviriyoruz. O da yaklaşık 70 milyon TL. Kars-Digor-Tuzluca yolu için 172 milyon TL para. Hayırlı uğurlu olsun. Bu yol çok önemli bu yol Kars için, Iğdır için, Ardahan için önemli. Bu proje her 3 ile de hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.
KARS’TA YOL HİZMETLERİ
Bakan Ahmet diğer yatırımlara da değinerek şöyle konuştu:
“Kars’taz 93’ten 2003’e kadar 27 km bölünmüş yol yapılmış. Harcanan para 36 milyon TL. AK Parti döneminde ise 166 km daha konulmuş 35 milyon TL’ye karşı bizim dönemimizde 615 milyon TL. Neredeyse 18 katı. 10 yılda yapılan 35 milyon TL. 13 yılda yapılan 615 milyon TL. Yani 18 kat. Sadece bu sene bölgemizde karayolları 50 milyon TL harcamış. Onların 10 senede harcadığı para kadar biz 10 ayda harcamışız. Yeter mi, yetmez. Biz Ardahan’a, Erzurum’a, Iğdır’a sıcak karışımlı yollarla kavuşmalıyız. Dedik ki Sarıkamış’ın içini de, selim’in içini de yapmalıyız ve yaptık. Şimdi de Akyaka’yı, Arpaçay’ın içindeki yolları karayolları marifetiyle sıcak asfalt haline getiriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Kağızman Kesikköprü yolunu yatık bitti. O da yetmez Kars’ı Kağızman’a bağlayacak yolun da ihalesini yaptık. İnşallah yakında onun da temelini atacağız.
KARS ŞEHİR MERKEZİNİ İHMAL ETMEYECEĞİZ
Kars şehir merkezini ihmal etmeyeceklerini de aktaran Bakan Arslan, “İli ihmal edemeyiz. İli ihmal etme lüksümüz yok. Başbakan Binalı Yıldırım bakanken harekete geçti; Havaalanı yolu, İsmail Aytemiz bulvarı. Ardahan yolundan gelen Hüseyin Atak Bulvarı, Paşaçayır yolu. O zaman bakanımıza arz etmiştik ve başlayıp bitirdik. O 4 yolu da Karslı bugün gururla kullanıyor. Kars dışından gelenler diyor ki bu yolları yaptınız şehir şehir olmaya başladı.” diye konuştu.
BELEDİYENİN İMKANLARI KISITLI AMA BİZ KARAYOLLARI OLARAK ŞEHİR İÇİNE GİRİYORUZ
Belediyenin kısıtlı imkanlarının olmasının şehir içindeki yol hizmetlerini aksatmayacağını, karayollarının desteğini esirgemeyeceğini de anlatan Bakan Arslan, “Şu anda bakıyoruz elbette ki belediyemizin imkanları kısıtlı. Belediye imkanlarıyla geriye kalan yolları yapmakta zorlanıyor. Biz Karslıyı yalnız bırakmayacağız. Şimdi size söyleyeyim; Bu yolun devam şehrin içine giderken Digor yolu diye bahsettiğimiz yolu tamamen sıcak asfalt haline getireceğiz. Ani yolu veya sizin Subatan yolu dediğiniz yol. Ani yolunu da sati kaplama. Kıştan bahara köstebek yuvası oluyor. Onun da sıcak asfalt ihalesi yapılıyor. Ancak orası çevre yoluna geldikten sonra şehir içine girişi olan Subatan yolunu da sıcak asfalt yapacağız. Sadece bu mu? Yetmez. Şehrin içinde Mihralibey köprüsünden Üniversitenin içine Cumhuriyet köyüne giden yol var. Orayı da sıcak asfalt yapıyoruz. Şehrin içinde 3 tane yolla yetinemeyiz. Tek olmaması lazım. Hüseyin Atak Bulvarı ve Paşaçayır yolunda da kaliteli sıcak asfaltı karayolları yapacak. Valilik önünden İnönü caddesinden Mihralibey köprüsüne karayolları kalitesiyle bağlanmazsa o da eksik kalır. Onu da yapıyoruz. Sadece şehir içindeki 4 projenin bedeli 25 milyon TL. Daha önce 40 milyon TL’lik yollara ilave 25 milyon TL ilave yol yapıyoruz. En çok da Murtaza Başkan gülüyor çünkü hizmet etmek adına bunları yapmamız lazım.” dedi.
KARS ÇAYININ ISLAHI
Bakan Arslan Kars çayının ıslahıyla ilgili de “Bakanlık olarak daha önce söz vermiştik. Havalimanına ikinci pisti yapacağız demiştik. Oranın pis inşaatı başladı. Yakında oranın da temelini atar, mutluluğunu beraber yaşarız. O da yetmez Karslı diyor ki Kars çayının ıslahı, Bülbül deresinin ıslahı gerekir. Bu konuda Veysel Eroğlu bakanımıza teşekkür ediyoruz. Onun talimatlarıyla DSİ gereğini yapıyor. Bu da yetmez. Kars çayının kirlenmemesi lazım. Bunun için de OSB’den atıkları Kars çayına bağlanmaması lazım. Vali beyle konuştum, Milletvekilimizle gittik onun da parası geliyor o da hayırlı, uğurlu olsun.” ifadesine yer verdi.
BTK VE LOJİSTİK MERKEZ
BTK ve Lojistik köy ile ilgili de bilgi veren Bakan Arslan, “Karslı diyor ki bunu taçlandırmanız lazım. BTK ile ilgili Lojistik Merkezini yapmanız lazım diyor. 2 hafta sonra ihalenin teklifi alınıyor ve ihalesi sonuçlandırılıyor. Ve yine Karslı bir şey daha söylüyor; kesimhane, gerçekten il olarak bizim hasletle beklediğimiz bir proje idi. Süreçlerini takip ettik. Proje büyütüldü ve inşallah onun da ihalesi bu ay sonunda yapılıyor. Kanun Hükmünde Kararname’nin Adalet Bakanlığına verdiği yetki çerçevesinde hemen bir hafta içinde ihaleyi sonuçlandıracaklar ve Kasım içinde ona başlanacak. Biz ne kadar tarım ve hayvancılık bölgesiysek cazibe merkezleri kapsamında buradan ürettiğimiz hasılayı ürüne çevirmemiz gerek diyorsak bunun olmazsa olmazsı kesimhaneydi o da tamamlanacak.” diye konuştu.
HABERLEŞME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN BAŞINDA ENSAR KILIÇ VAR
“Memleket bizim biz çok geliyoruz ve gelmek zorundayız.” diyen Bakan Arslan, “Başka zamanlarda da konuşmamız gereken şeyler olsun: Müsaade edin aşıklar gibi yavaş yavaş gelelim. Haberleşme sektöründe Haberleşme Genel Müdürlüğünün başında Karslı arkadaşımız Ensar Kılıç var. Akıllı şehir projesinde Kars üçüncü şehir olacak. Üniversitemiz ve belediyemizle birlikte güzel çalışmalar yapacağız. O sektörden ok hızlı bazen bedava yararlanabileceği teknolojik araçları Kars’a getiriyoruz. Bu konuda haberleşme genel müdürlüğünün yanında TÜRKSAT ve Tük Telekom Müdürlerine teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu. kha