Kars çiftçisine sertifikalı tohum dağıtıldı

Kars çiftçisine sertifikalı tohum dağıtıldı

Kars’ta Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi ve Sertifikalı Buğday Tohumunun Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında, çiftçilere sertifikalı tohum teslimi yapıldı.

Tacettin DURMUŞ

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve Kars Valiliği İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen yüzde 50 hibeli ve yüzde 25 oranında daha verimli buğday tohumları düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Kars Tarım Orman İl Müdürlüğünde düzenlenen törende, çekilen kura sonucu tohum almaya hak eden çiftçilere tohumları Kars Valisi Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, Tarım Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Zahid Doğu ile Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş tarafından temsili olarak teslim edildi.

Törende konuşma yapan Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, hükümetin geçimini tarım ve hayvancılıkla idame ettiren Kars halkına verdiği çeşitli desteleri tek tek sıraladılar.

VALİ ÖKSÜZ, “KARS’TA OTLAKLAR, MERALAR VE YAYLALAR İLİMİZİN YÜZ ÖLÇÜMÜNÜN YAKLAŞIK YÜZDE 35’İNİ OLUŞTURUYOR”

Tohum teslim töreninde konuşan Kars Valisi/ Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, ilimizin bir tarım ve hayvancılık şehri olduğunu hatırlatarak, tarım ve hayvancılık sektörünün, Kars’ın en önemli ve yaygın geçim kaynaklarından ve kırsal alandaki halkımıza katma değer sağlayan sektörlerden birisi durumunda olduğunu söyledi.

Kars’ın sahip olduğu geniş otlaklarım, meraların, yaylaların, ilimizin yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 35’ini oluşturduğuna dikkat çeken Vali Öksüz, 375 bin hektarlık tarım alanımızla, Kars olarak tarım ve hayvancılık konusunda çok avantajlı bir il konumundayız. Bu potansiyelimize uygun olarak üretimin artırılmasına yönelik planlı tarım çalışmaları yapmak, tarımsal üretimi sürdürülebilir yapmak, doğa ile dost bir üretim için kaynaklarımızı en verimli biçimde değerlendirmek ve bunun sonucunda tarımsal ürünlerimizi ülke ekonomisine katma değer olarak yansıtmak zorundayız.   Valilik olarak tarımsal üreticilerimizi destekliyoruz. Bu bağlamda; bildiğiniz gibi ilimizin iklimine dayanaklı olan Kavılca Buğdayının üretimini ve bilinirliğini artırmak için bir takım çalışmalar yürüttük. Kars Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce hazırlanan ve DAP İdaresi Başkanlığının destekleri ile hayata geçirilen “Kavılca Buğdayı Tanıtımı ve Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında başlangıç olarak il genelinde 250 ton ürün hedefiyle, 174 üreticiye, 35 Ton Kavılca Buğdayı dağıtımı yaparak, 1.750 dekar alanda Kavılca Buğdayı ekim yapılmasını sağladık.” dedi.

Son yıllarda birçok alanda olduğu gibi tarımsal alanda da devletimizce önemli yatırım, teşvik ve projeler hayata geçirildiğini de belirten Vali Öksüz “ Bugün bunun bir örneği olarak buğday üretiminde verim ve kaliteyi arttırarak, buğday üretimini cazip hale getirmek üzere ''Sertifikalı Buğday Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi'' kapsamında; yüzde 50’si Tarım ve Orman Bakanlığımız ile İl Özel İdaremizce, yüzde 50’si de üretici katkısı olmak üzere üreticilerimizi tohum desteği sağlıyoruz.

Proje kapsamında; ilimiz genelinde üreticilerimize dağıtımı yapılmak üzere 676 ton Ceyhan-99 çeşidi Sertifikalı Buğday Tohumluğu alımını yaptık. Başvuru yapan ve ilimizde ikamet eden üreticiler arasından İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz bünyesinde oluşturulan Kura Çekim Komisyonları marifeti ile hak sahipleri belirlenmiştir.

Proje kapsamında; 2 bin 704 üretici ile 27 bin dekar alanda buğday üretimi gerçekleştirilecektir. Ayrıca “İklim Değişikliğini Öngörüyor Geleceğe Tohum Atıyoruz” Projesi ve “Ata Tohum Kavılca Buğdayı Üretimi Projesi” de Tarım ve Orman Bakanlığımızca kabul edilmiştir. Bu kapsamda yine yüzde 50’si Tarım ve Orman Bakanlığı ile İl Özel İdaresi katkısı, yüzde 50’si de üretici katkısı olmak üzere yaklaşık 500 ton buğday tohumluğu alımı gerçekleştirilerek üreticilerimize dağıtımı sağlanacaktır. Bu iki projemiz ile İlimiz genelinde toplam 4 bin 680 üreticimize yaklaşık 1.200 ton Sertifikalı Buğday tohumu dağıtımı yapılarak 47 bin dekar alanda üretim yapılmış olacaktır. Böylelikle ilimizde proje kapsamında üretim yapılan alanlardan yaklaşık olarak 9 bin 400 ton buğday üretimi ile ekonomiye katkı sağlanmış olacaktır. Biz her zaman çiftçimizin yanındayız. Emeğiyle, alın teriyle, üretim yapan, insanımızı besleyen, eli nasırlı çiftçimizle gurur duyuyoruz. Geçen yıl maalesef bir kuraklık yaşadık. Kuraklığın sonucu olarak tarımsal üretimde bir azalma yaşadık. İnşallah bu sene bir kuraklık yaşamayız, bol ve bereketli bir tarım sezonu geçiririz.” Dedi.

ALTINTAŞ, “KARS’TA HUBUBAT BİTKİLERİ VE YEM BİTKİLERİ EKİMİ BÜYÜK BİR ÖNEM TAŞIR”

Tohum teslim töreninde proje hakkında bilgi veren Kars Tarım Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, il nüfusunun yüzde 70’inin tarım ve hayvancılık la geçimini sağlamakta olduğunu hatırlattı.

Kars’ta 227 bin hektarlık ekili tarım alanımız içerisinde hububat bitkileri ve yem bitkileri büyük bir önem taşımakta olduğuna dikkat çeken Altıntaş, “Tohum, hayatın ilk adımıdır. İnsanın yerleşik hayata geçmesi, tarımı keşfedip tohumu kullanma becerisini geliştirme ve onu yeniden kullanabilmesiyle şekil almıştır. Bu şekil alışla beraber insanlığın üretim ilişkileri, toplumsal ilişkileri, ekonomik ilişkileri tümden değişerek insanlığın yeni evrelere geçmesi sağlanmıştır. Bu özellikleri sayesinde günümüzde tohum ve tohumculuk daha da perçinlenmiş teknoloji ve bilimin katkılarıyla ülkeler için vazgeçilmez bir güvenlik meselesi daha da ilerisi gelecek için bir güç haline dönüşmüştür.

Bakanlığımız ve Kars İl Özel İdaresince finanse edilen, Müdürlüğümüzce yürütülen ''Sertifikalı Buğday Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi'' ile İlimiz Merkez ve 7 İlçesinde üreticilerimize dağıtımı yapılmak üzere 676 bin kg Ceyhan-99 çeşidi Sertifikalı Buğday Tohumluğu alınmıştır. Tohum alacak üreticilerimiz, İlimizde ikamet eden üreticiler arasından İl ve İlçe Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Kura Çekim Komisyonları marifeti ile belirlenmiştir. Sertifikalı Buğday Tohumluğu için İlimiz genelinde 8.527 başvuru gerçekleşmiştir. Yüzde 50 üretici katkısının olduğu bu projede 2 bin 704 üretici ile 27 bin dekar alanda buğday üretimi gerçekleştirilecektir.  Proje, 1 milyon TL Bakanlık katkısı, 750 bin TL Kars Valiliği İl Özel İdaresi katkısı ve 1 milyon 750 bin TL Üretici katkısı olmak üzere 3 milyon 500 bin TL’lik bir toplam bedele sahiptir.

Ayrıca Bakanlığımıza sunmuş olduğumuz projelerden “İklim Değişikliğini Öngörüyor Geleceğe Tohum Atıyoruz” Projesi ve “Ata Tohum Kavılca Buğdayı Üretimi Projesi” nin kabul edildiği bildirilmiştir. Bu kapsamda 1 milyon 062 bin 500 TL Bakanlık katkısı 300 bin TL İl Özel İdaresi katkısı ve yüzde 50 oranında üretici katkısı olmak üzere toplam 2 milyon 725 bin TL tutarında yaklaşık 500 bin kg Buğday tohumluğu alımı gerçekleştirilerek üreticilerimize dağıtımı sağlanacaktır. Dağıtımlar bir önceki proje de kura çekiminde yedek olarak belirlenen üreticilerimize yapılacaktır.

Bu iki projemiz ile İlimiz genelinde toplam 4 bin 680 üreticimize,10 dekar alanda ekim yapılması için 250 kg olmak üzere toplam 1 milyon 176 bin kg Sertifikalı Buğday tohumu dağıtımı yapılarak 47 bin dekar alanda üretim yapılmış olacaktır. Böylelikle İlimizde proje kapsamında üretim yapılan alanlardan yaklaşık olarak toplam 9.400.000 kg Buğday üretimi ile ekonomiye katkı sağlanacaktır. “dedi.   

Önceki ve Sonraki Haberler