Kars CHP’den 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlaması!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kars İl Başkanlığı 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle kutlama programı gerçekleştirdi.
Tacettin DURMUŞ
CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sundu, ardından da parti binasında basın açıklaması düzenledi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Başkan Toraman, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mustafa Kemal için 30 Ağustos’un askeri bir zafer olmasının ötesinde Egemenliğin, kayıtsız şartsız milletin olacağına aralanan tarihi bir dönüm noktası olduğunu hatırlattı.
CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Başta 30 Ağustos Zaferi’ni kazanan ve büyük dehasıyla ülkemizin geleceğine ışık tutan Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz, gazilerimize de sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz. Bu nedenledir ki tüm cumhuriyetçilerin ve demokratların, herkes için adalet ve huzur talep edenlerin ülkemizin içinden geçtiği bu karanlık dönemde, “Vazgeçtim” deme lüksü yoktur. Tek adam rejimine karşı kararlılıkla “Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti” ülküsünü savunacak; Atatürk’ün kimsesizlerin kimsesi olarak nitelendirdiği cumhuriyetimizi demokratikleştireceğiz.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında, 26 Ağustos 1922 Cumartesi günü başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da ulaşılan zaferle tamamlandı. Başkomutan Mustafa Kemal, kazanılan zaferi 1 Eylül 1922 tarihli telgrafıyla Türk Milletine “Garp cephesinde 26 Ağustos’ta başlayan taarruzumuz Afyonkarahisar, Altuntaş, Dumlupınar arasında büyük bir meydan muharebesi halinde beş gün beş gece devam etti. Türkiye Büyük Millet Meclisi Ordularının yiğitliği, şiddeti ve süratiyle, zalim ve mağrur düşman orduları imha edildi” sözleriyle duyuruyordu.
Ülkesini düşmanlardan kurtarmış bir kahraman olarak Ankara’ya geri dönen Mustafa Kemal, 4 Ekim 1922’de Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsüne çıktı. Burada yaptığı konuşma, bir yıl içinde kuracağı cumhuriyetin yol haritasını taşımaktadır: “Bugün artık Misak-ı Milli’nin çizdiği sınırlar içinde, mutlu, rahat ve hür yaşamak için her ne gerekse, bunların hepsini elde edeceğiz. Düşman elleriyle viran olmuş ve milletimiz tarafından her köşesini kurtarmak için seve seve can verilmiş ve çocuklarımızın kanıyla sulanmış olan yurdumuzun ufkunda artık barışın tatlı güneşi gecikmeyecektir”
Savaş meydanlarından zaferlerle çıkmış Mustafa Kemal’in özlemini duyduğu “Barışın tatlı güneşi…”, büyük şairimiz Nazım Hikmet’in “Kuvayi Milliye Destanı” adlı eserinde yer alan “…
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür/ Ve bir orman gibi kardeşçesine, bu hasret bizim…” dizelerine de esin kaynağı olmuştur.
Mustafa Kemal için 30 Ağustos, askeri bir zafer olmanın da ötesinde “Kayıtsız şartsız milletin olacak egemenliğe” aralanan tarihi bir dönüm noktasıdır. Bu nedenledir ki tüm cumhuriyetçilerin ve demokratların, herkes için adalet ve huzur talep edenlerin ülkemizin içinden geçtiği bu karanlık dönemde, “Vazgeçtim” deme lüksü yoktur. Tek adam rejimine karşı kararlılıkla “Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti” ülküsünü savunacak; Atatürk’ün kimsesizlerin kimsesi olarak nitelendirdiği cumhuriyetimizi demokratikleştireceğiz.”