Kars Çayı’nda balık ölümleri yaşanıyor
Kars Barajını besleyen Kars Çayı üzerinde balık ölümleri görülmeye başladı.
Olumlu ve olumsuz etkileri tespit edilen Kars Baraj Gölünün su tutmaya başlamasının ardından sular altında kalan köylerde yeni bir yaşam oluşurken, son birkaç günde yaşanan balık ölümleri görenleri üzüyor. Balık ölümlerine; şehir kanalizasyon ve atık su şebekesinin dökülmesinin neden olduğu ileri sürüldü.
Baraj Gölünü besleyen Kars Çayının bazı kısımlarında ölü olarak su yüzeyine çıkan ve karaya vuran balıklar gün geçtikçe artış gösterirken, ölen balıkları gören vatandaşlar ise tedirgin oluyor. Çamçavuş ve Boğazköy’de yaşayan yerel halk köylerini terk edip yeni yerleşim alanlarına taşındıktan sonra bölge yaban hayvanların da mekan oldu.
Baraj Gölü aynı zamanda Kars ve çevresinde bulunan başta Kuyucuk Gölü olmak üzere, Aygır Gölü, Kafkas Üniversitesi yerleşkesi içerinde bulunan sulak alan, Mişgo Gölü, Balık Gölü, Çallı Gölü ve çevrede bulunan diğer göletleri mesken tutan göçmen kuşların yeni konaklama bölgesi olmaya başladı.
Kars Barajı tamamlandığında Kars’a her yıl yaklaşık 92 Milyon TL getiri ve tarımsal alanda da yaklaşık 7 bin 241 kişiye istihdam sağlayacak. Kars Barajı, 11 Kasım 2010 tarihinde imzalanan sözleşmenin akabinde 20 Aralık 2010 tarihinde yer teslimi yapılarak işe başlandı. Baraj, Kars’ın 14,5 km Kuzeydoğusunda Kars-Ardahan Yolu üzerinde yer almaktadır. Kars Barajı göl alanında su tutma işlemi 19 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleşti. Kars Barajı göl alanında depolanacak toplam 182,07 milyon m³ su ile Kars ovasında 260.030 da, Digor ovasında 215.750 da olmak üzere toplam 475.780 da sahanın cazibeli borulu sistem sulama şebekesi ile sulanması sağlanacak. 2,24 MW kurulu gücündeki etek santrali ile yıllık 9,76 GWh/yıl enerji üretilerek ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Sulama alanı tam faaliyete geçinceye kadar depolanan su ile Arpaçay barajı takviye edilmek suretiyle 710.000 dekar sulama alanına sahip Iğdır Ovası Sulamasına katkı sağlayacak. Sulama alanın tamamı sulamaya açıldığında yıllık sulama faydası 92 milyon TL olacak. Yıllık tarımsal istihdam 7.241 kişi olacak. Barajın maliyeti 81 milyon TL, ödenen kamulaştırma bedeli ise 132 milyon TL olmak üzere toplam 213 milyon TL’ye mal olan Kars Barajı, Merkezi Kil Çekirdekli Kum-Çakıl Dolgu Baraj tipinde olup, gövde dolgu hacmi 1,2 milyon m3, kret uzunluğu 511 m ve temelden yüksekliği 56 metredir. Rezervuar alanında kalan 7 Köyün ulaşımını sağlayan 12 km’lik rölekasyon yolu, DSİ ile İl Özel İdaresi arasında yapılan protokol çerçevesinde, 11 milyon TL maliyeti DSİ tarafından karşılanmak suretiyle bitümlü sathı kaplama ve gerekli koruyucu emniyet tedbirleriyle birlikte tamamlanarak hizmete alınan Kars Barajı göl alanında kalan Elektrik İletim Hatları (EİH), Elektrik Nakil Hatları (ENH) ve Telekom Hatları ile köy yolları rölekasyon çalışmaları tamamlandı.