Kars Ardahan Artvin İlleri Kalkınma Projesi
Kars Ardahan Artvin İlleri Kalkınma Projesinin tanıtımı Valilik Toplantı Salonu'nda yapıldı.
Toplantıya Vali Ahmet Kara, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yusuf Yurdalan, Ardahan Kars Artvin Kalkınma Projesi Koordinatörü Sertaç Turhal ve Ardahan Kars Artvin projesinde görev alan proje koordinatörleri ile mühendisler katıldı.
Toplantıda açılış konuşması yapan vali Ahmet Kara, “Ardahan, Artvin, Kars Kırsal Kalkınma Projesi 5 yıllık bir projedir. Bu proje Dünya Bankası ile yapılan anlaşma neticesinde oluşturulan ve şu anda ilimizde uygulanmasına başlayan ve koordinatörü de atanmış olan Kars, Ardahan ve Artvin’i kapsayan 6 milyon dolarlık bir projedir. Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu 5 yıl süreyle 3 ilimizde uygulanacak. Bugün hem bu projenin açılışını hem de yeni atanmış olan koordinatör arkadaşımızın bu fonla ilgili yapılacak hizmetleri hep birlikte dinlemek üzere toplandık. Bu projenin bu üç ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Vali Ahmet Kara daha sonra şunları söyledi:
“SERKA ile olan işbirliğiniz ve birlikte hareket etmeniz çok güzel. Hükümet tarafından SERKA merkezi Kars olarak seçilmişse burada hizmetin önemli olduğu ve bu durum çevre illere yatırım yapılmadığı anlamına da gelmiyor. Kars hayvancılık konusunda belki 3 tane Ardahan, 4 tane Iğdır’dır. Bu illerde yapılan hayvancılığa, tarımsal faaliyetlere ve nüfusa da bakarak değerlendirmek gerekmektedir. Kars’ta bugün 65 tane kaşar ve süt ürünleri imal eden fabrikalarımız mevcuttur ve belki Ardahan’ın nüfusu kadar insan bu fabrikalarda çalışıyor. Bu bölgede yetişebilecek yeni bir ürün veya çiftçiye daha modern yem bitkisi ürettirebilmek adına tamamen yüzde yüz hibeli tohum, tohum makinesi destekleri veriyoruz. Çiftçiye tohum alımını ücretsiz olarak veriyoruz, eğitim ve tarımsal kurslarını yerinde veriyoruz. Bunun yanı sıra projede uzmanın çiftçiye gitmesi, çiftçinin uzmana gitmesi, çiftçinin yurt içi ve yurt dışı eğitimlere katılması gibi önemli kalemler yer alıyor. Aksaray da eğitim tesisleri mevcut Kars’tan 25 olmak üzere 3 ilimizden 75 çiftçi SÜTAŞ Tesislerine götürerek modern tesisler olmak üzere yerinde görecekler. Bu projenin önemli bir ayağı 20’den az hayvanı olanlara destek vermenizdir. SERKA ve TDK da bildiğim kadarıyla bu sınır 50 ve vatandaşlar bizlere bu sayının azaltılması için zaman zaman ricalarda bulunmuşlardı.”
Koordinatör Sertaç Turhal da, “Bu proje 2008-2009 yılında fizibilite çalışması başlatılmış bir projedir. Ardahan, Artvin ve Kars illerinde gerekli uzmanlar gelip fizibilite çalışmasını hazırladılar ve projenin uygulama kılavuzunu ortaya çıkardılar. Proje resmi olarak 2010-2015 yılları arası başladı ancak fiili olarak 2011 yılının ikinci ayından itibaren başlayabiliyoruz. Koordinatör olarak göreve ben başladım ve Birleşmiş Milletler personeli olarak toplamda 5 kişi görev yapacağız. Bunun yanı sıra Tarım İl Müdürlüğümüzden uzman arkadaşlarımız ve Tarım İlçe Müdürlüğümüzden arkadaşlarımız olacak ve devletin katılımlarıyla 24 kişilik büyük bir ekip olacağız.” diye konuştu.
HEDEF YOKSULLUĞUN AZALMASI
Projenin öncelikli hedefinin yoksulu azaltmak olduğunu belirten Turhal, “Geliri düşük çiftçinin gelirini artırmayı ve işletmeci haline getirmeyi hedefliyoruz. Bütçe 26. 4 milyon dolar bu bütçenin 19. 2 milyon doları Uluslar arası Tarımsal Kalkınma Fonu kredisi, 3.2 milyon doları Türkiye Cumhuriyeti’nin katkısı bunun büyük bir bölümü vergidir. Vergileri Türkiye Cumhuriyeti üstleniyor ve 350 bin dolarlık Birleşmiş Milletler katkısı bulunuyor ve son olarak çiftçi parası yaklaşık 4 milyon dolara eşdeğer bir bütçe söz konusudur. Beş yıllık süreçte proje sonucunda 26.4 milyon dolar harcanmış olacaktır. Projenin amacı küçük üreticilerin, kırsal girişimcilerin gelir durumunu düzeltmek ve onları ticari boyuta taşımaktır bunun için de öncelikli hedef altyapı ve eğitim engellerini ortadan kaldırmak, kurumsal kapasiteyi artırmaktır. Proje muhtemelen geç başlandığı için uzatma da alacaktır.”
Turhal uygulanacak projelerle ilgili de şunları söyledi:
“Hayvansal üretirimi artırmaya yönelik projeler, sebze-meyve üretimini artırmaya yönelik projeler, altyapı iyileştirmeye yönelik projeler ve çiftçi eğitim faaliyetleridir. Kars ilinde şu anda çalışmakta olduğumuz 4 ilçe var ve bu ilçeler bilimsel kriterlere göre seçilmişlerdir. Bunlar: Sarıkamış, Kağızman, Arpaçay ve Selim ilçeleridir. Kağızman meyvecilik ve sebzecilik üzerine proje dahilinde seçilmiş bir ilçedir ve diğer üç ilçede ki yatırımlardan biraz daha farklı tutulmaktadır. Proje finansmanında yapılacak proje aktivitesine göre yüzde bir tane ahır yapılması planlanıyor ve her şey yolunda giderse proje sonunda 120 ahır yapmayı planlıyoruz. Bu ahırlar modern ahırlar olacak ve çeşitli bilimsel yöntemlerle değerlendirilecektir. Bu proje kapsamında Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ile görüşmeler sürüyor ve Kars bölgesine uygun ortak bir tip ahır çıkarma çalışmalarımız sürüyor. Bu ahırların yapılmasında fizibilite çalışmaları yapılması gerekmektedir ve bu konuda Tarım İl Müdürlüğü de bize destek verecektir.”
KHA