KAİ Kars’ta buluştu
İstanbul Kars, Ardahan, Iğdır Kalkınma Vakfı'na bağlı işadamları konseyi, bir dizi gezi ve incelemeler yapmak üzere Kars'a geldi.
Daha sonra da Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Sami Özcan’ı da ziyaret eden Vakıf üyelerine Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış tarafından yemek verildi.
Öğretmenevinde düzenlenen yemeğe, Vali Eyüp Tepe, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay da katıldı. Yemek sonrası Vakıf üyeleri, Vali Tepe, Milli Eğitim Müdürü Yıldım Alkış ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay ile bir süre sohbet ederek ilin sorunları hakkında görüş alışverişinde bulundular. Kars’ın her yönüyle masaya yatırıldığı sohbetin ardından söz alan İstanbul Kars, Ardahan, Iğdır Kalkınma Vakfı Kültür Sanat Konseyi Başkan Yardımcısı Gazeteci Mustafa Küpeli bir açılış konuşması yaptı.
Küpeli konuşmasında aralarında bulunmayan Kars, Ardahan, Iğdır Kalkınma Vakfı Başkanı Cihangir Güngör’ün selamlarını ileterek kendilerini ağırlayan Vali Tepe ve Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış’a Vakıf adına teşekkür etti.
‘SAĞ ELİN VERDİĞİNİ, SOL EL GÖRMESİN’ ATASÖZÜ, ŞİARIMIZ OLDU
21 yıl önce kurulan Vakfın şu zamana kadar 12 bin öğrenciye burs verdiğini dile getiren Küpeli, hiçbir zaman Kars’ı unutmayan Vakfın, sağladığı burslar ile birlikte yaptırdığı yurt ve okulların reklamını yapmadıklarına vurgu yaptı. Vakfın bu yöndeki çabasını ‘sağ elin verdiğini sol el görmesin’ atasözü ile ifade eden Küpeli, Vakfın Kars, Ardahan ve Iğdır da 12 adet öğrenci yurdu ve okul yaptırdığını da hatırlatarak değerli işadamı Sevgili İsmail Aytemiz’in de 10 milyon liraya Kars’a bir kapalı spor salonu kazandırdığı hatırlattı. Küpeli, Vakfın bölgeye yaptığı hizmetleri şu zamana kadar hiçbir kimsenin çıkıp ta basının huzurunda dile getirmediğini de söyledi.
Küpeli konuşmasında Kars’a yatırım yapacak ve doğduğu memleketine sahip çıkacak çocukluk anılarıyla buluşacak çok değerli zengin, bilgili ve birikimli Kars, Ardahan ve Iğdırlı işadamlarının olduğunda da dikkat çekti. Ebul Hasan Harakani’nin Kars’ta yatan çok büyük bir zat olduğuna da vurgu yapan Küpeli, Harakani’nin Konya’yı Konya yapan Mevlana’nın hocası olduğunu da söyledi. İsviçre’nin yüz ölçümünün Kars kadar olmasına karşın Alplerden sonra kristal kara sahip olan Sarıkamış Kayak Merkezinin dünyada söz sahibi olması gerektiğini de söyledi.
Küpeli’nin açılış konuşmasının ardından sırası ile Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, İstanbul KAI İş Konseyi Başkanı Yılmaz Ulubeyi, KAI Kalkınma Vakfı Kültür Sanat ve Basın Yayın Halkla ilişkiler Konsey Başkan Başkanı, Tarihi ve Arkeolojik Kazılar Araştırmacısı Prof. Dr Oktay Belli, Vali Eyüp Tepe ve KAI Kalkınma Vakfı Basın Yayın Halkla İlişkiler Konseyi Başkan Yardımcısı, TV Sunucusu ve Program Yapımcısı Seyfulluh Türksoy da söz alarak KAI ve Kars ile ilgili olarak görüş ve düşüncelerini dile getirdiler.
HAYIRSEVERLERİN İLGİSİNİ ÇEKMEK ÖNEMLİ
İlk olarak söz alan Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, bölgeye yapılacak kurumsal kazanımların başka hayırseverleri de teşvik etme açısından önemli olduğuna dikkat çekti. Vakıf üyelerinin Kars’ta olmasının kendilerini mutlu ettiğini de belirten Alkış, Vakfın Kars’a gerçekten çok büyük katkıları var. Bunu her kes biliyor. Arpaçay da yapımı devam eden bir yurdumuz var. Bugünde 200 öğrencimize de giyim yardımında bulundunuz. Biz bu yardımları önemsiyoruz. Bunları önemsememizin nedeni maddi değerinden öte Kars’ta ayrılan ama gönlü Kars’ta olan işadamlarının Kars’ı unutmamaları çok önemlidir. Sizlerin burada olması da bizleri gerçekten çok heyecanlandırdı ve mutlu etti. Geldiğinizden beride hep Kars’ı konuşuyoruz. Kars’a daha neler yapılabilir, nasıl tanıtılabilir diye görüşlerimizi karşılıklı olarak ortaya koyuyoruz. Bu nedenle Kars’ta olmanızı önemsiyoruz. “dedi.
BİZLER İSTANBUL’A GİDEN YAKIN TARİH GÖÇMENLERİYİZ
Daha sonra söz alan İstanbul KAI İş Konseyi Başkanı Yılmaz Ulubeyi ise Vakıf üyeleri gibi kendisinin de son 30 yıl içerisinde İstanbul’a göç eden yakın tarih göçmenleri olarak nitelendirdi.
Uulbeyi, 12 Eylül öncesi Kars ve çevresindeki siyasi olaylar ve kargaşalar nedeniyle Kars’ı terek ederek Batıya göç ettiklerini söyledi. 12 Eylül’ü yaratan olayların meydana gelmesi durumunda hiç kimsenin Kars’ı bırakıp Batıya gitmeyeceğine de vurgu yapan Ulubeyi o dönem göç eden her kesin sermayesiz bir şekilde göç ettiğini kaydetti.
İstanbul’a çok daha önce giden Karadenizliler veya Güney Doğuluların inşaat sektörü veya ilk etapta merdiven altı üretimlerle çok çok zengin olduklarında da dikkat çeken Ulubeyi, “Ama bizler bu nedenlerle çok zengin olamadık. Bu nedenle geçmişte Kars’a çok daha fazla şeyler yapamadık. Ama Karslıların Vakfımızdan beklentileri de çok fazladır. Bizlerin en önemli amacı öncelikli olarak insana yatırım yapmaktır. Yani balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek istiyoruz. Balık tutmayı da eğitmenler öğretir diye inanıyoruz. Bizde burslar veriyoruz ki insanlarımız okusunlar. Burs alan insanlarımız da ‘biz bu vakıftan burs alıyoruz, bari okuyalım” diyorlar. Bizde mutlu oluyoruz. Bizler Vakfı kurduğumuzda bu amaçla yola çıkmıştık. Daha sonra da beklentiler artmaya başladı ve birkaç abimiz de Kars, Ardahan ve Iğdır’a çeşitli yurtlar ve okullar yaptırdılar.” Dedi.
KARS CEMAATİ KURALIM
Bir Kars cemaati kurarak Kars için birçok şeyin yapılacağına da vurgu yapan Ulubeyi, “Cemaatler idealleri için dünyayı geziyorlar. Örneğin Kolombiya’da bile cemaatler iş yapıyorlar. Gelin bizlerde kendimizi bir cemaat veya bu cemaatin bir parçası olarak görelim. Kısaca Kars Cemaati diyelim kendimize. Yarın ne olacak bilemeyiz. Bakarsınız Ermenliler Karamağımızı geri verirler ve barış olur. Sınırlar açılır, ticaret yapılır. Artık dünyada ülkeler bile birleşiyor ve sınırlar kalkıyor. Gürcistan bile vizeyi kaldırdı.” Diye konuştu.
DOĞANAY, “HEMŞERİ TURİZMİNİ, TURİZM DESTİNASYONLARI ARASINA ALDIK”
Ulubeyi’nin ardından görüşlerini dile getiren İl Kültür Müdürü Hakan Doğanay’da, Kars’ta hemşeri turizmini, turizm destinasyonları arasına aldıklarını söyledi. Doğanay, ilk il müdürleri seminerine katıldığı sırada, Trabzon İl Müdürlüğünün yaptığı çalışmalara gıpta ile baktığını dile getirerek Trabzon’da yayla şenlikleri yapıldığı zamanlarda köylerinin nüfusunun yaklaşık 10 katına kadar çıktığını duyduğunu söyledi.
Kars’ta ise yaz aylarında köylerin boşaldığını ve bölge insanının yaz aylarında Batı’ya çalışmaya gitmelerin bölgenin makuz talihi haline geldiğini söyledi. Kars’ın bir marka kent olarak Tarihi Kentler Biriliği üyesi olduğunu da hatırlatan Doğanay, “Bizler Hemşeri Turizmi adı altında bir dalı da turizmim alanına kazandırmış durumdayız. Kültür, inanç, doğa, tarih ve kayak turizmi gibi destinasyonlarının yanında hemşeri turizmini de kazandırdık. Karsımız Tarihi Kentler Birliği üyesi olmasının yanı sıra marka kentler arasında da bulunuyor.” Dedi.
BELLİ, “DOĞDUĞUM, BÜYÜDÜĞÜM VE ŞAHSİYETİMİN GELİŞTİĞİ TOPRAKLARDA ÇOK ŞEY YAPMAK İSTİYORUM”
Daha sonra da KAI Kalkınma Vakfı Kültür Sanat ve Basın Yayın Halkla ilişkiler Konsey Başkan Başkanı, Tarihi ve Arkeolojik Kazılar Araştırmacısı Prof. Dr Oktay Belli de, doğup, büyüdüğü ve şahsiyetinin geliştiği şehirde çok şeyler yapmak istediğine dikkat çekerek sık sık Kars’a gelerek çalışmalar yaptığını söyledi. Kars’ta ki çalışma alanlarının hiçbir zaman eksilmediğini de belirten Belli, Kağızman, Sarıkamış, Tuzluca, Iğdır da ve Kars’ta gerçekleştirdiği uluslararası sempozyumların önemine değindi. Bu yıl 98. yılında Sarıkamış Şehitlerini Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Uluslararası Sarıkamış Sempozyumunda büyük bir başarı olduğunu dile getirerek başta Vali Eyüp Tepe olmak üzere katkı sunanlara teşekkür etti.
SARIKAMIŞ ANMA ALANLARI PROJESİ KAĞIT ÜZERİNDE KALMIŞ
İki yıl sonra Sarıkamış Şehitlerinin 100’üncü yılında anılacağını hatırlatan Belli, 2007 yılından beri Sarıkamış’ta Şehitlerini anma alanları için yapılan projelerin kağıt üzerinde kalmasından dolayı da dert yanan Belli, daha sonra şöyle konuştu: “Bu yılki Sarıkamış Şehitlerini anma etkinlikleri 17 bin kişiyi kaldırmadı. Yollar ve tören alanları yeterli olmadı. Valimizin de belirttiği gibi Çanakkale de 2014 yılı için Anzak Şehitlerinin anma programı daha şimdiden yapılıyor. Sayın Valimiz 2014 yılında yapılacak anma etkinlikleri için çalışmaları olduğunu da öğrendik ve çok mutlu olduk. Kars ve çevresi olarak 12 bin yıllık bir kültüre ev sahipliği yapıyoruz. AB’ye girersek 12 bin yıllık bir kültürün temsilcileri olarak kişilikli, şahsiyetli ve tarihi olan bir toplum olarak gireceğiz. Bizler Türler olarak göçebe bir toplum değiliz. Doğu ile batı uygarlığını ilk kez bizler birleştirdik yaptığımız sanat eserleri Balkanlarda da Kafkaslarda da aynıdır. Bunları bizler yaptık.
2014, ANİ’NİN FETHİNİN 950’NCİ YILIDIR
2014 yılının bizler için ayrı bir önemi vardır. O da Ani’nin ele geçirildiği ve Türklerin Anadolu’nun kapılarını açmasının 950’inci yıldönümüdür. Biz 1071’den önce Anadolu’nun kapılarını1064’de Ani’de açtık. Ondan önce Ebul Hasan Harakani Hazretleri 1046’da şehit oldu. Bu kutsal toprakları bizlere kazandırdılar.”
VALİ TEPE, “CEK CAK” LARLA DEĞİL YAPTIKLARIMIZLA KONUŞACAĞIZ
Daha sonra söz alan Vali Eyüp Tepe de, KAI’nın çok iyi bir ekip olduğuna dikkat çekerek birlikte çalışmanın önemine vurgu yaptı. Bu nedenle tek başına başarılı işler yapmanın mümkün olamayacağını da savunan Tepe: “Bizler ancak birlikte çalışırsak daha da başarılı oluruz. Ben Kars’a geldiğimden beri İstanbul ve Kars’ta Karslı hemşerimizden bu birlikte çalışma ruhunu alıyorum. Bu ruh çok büyük bir sermayedir. Bizlerde bundan sonra “cek ve cak” lar ile değil yaptıklarımız ve hayata geçirdiklerimiz ile konuşacağız. Kars, Ardahan ve Iğdır Vakfı’nın bu zamana kadar olan en önemli amacı eğitim odaklıydı. Bana göre de kalkınmanın en öneli öğesi eğitimdir. Yani eğitim olmadan kalkınma olmaz. Vakfın bu yöndeki niyeti son derecece samimidir. Diğer alanlarda da bizler KAI’yı yanımızda görmek itiyoruz. Her zaman da birlikte olmak isteriz. Önceliğiniz bu güne kadar olduğu gibi yine eğitim olursa ben son derece mutlu olurum. Çünkü her yıl 1100 öğrenciye burs vermek çok önemli ve değerli bir yatırım ve kalkınma hamlesidir.” Diye konuştu.
BÖLGENİN EN ÖNEMLİ SORUNU GÖÇ
Son olarak söz alan KAI Kalkınma Vakfı Basın Yayın Halkla İlişkiler Konseyi Başkan Yardımcısı, TV Sunucusu ve Program Yapımcısı Seyfulluh Türksoy da, bölgenin en önemli sorunun göç olduğunda dikkat çekerek kendi sininde 12 Eylül dönemlerinde Kars’tan İstanbul’a göç etmiş bir aile üyesi olduğunu söyledi.
Ama doğduğu il olan Kars’tan hiçbir zaman bağlarını koparmadığını belirten Türksoy, 25 yıllık meslek yaşantısı boyunca 15 yıl boyunca sayısız belgesel programları yaptığını söyledi. Yaklaşık 12 ulusal kanalda 70’e yakın Kars ile ilgili program yaptığını belirterek Kars’a verdiği önemi dile getirdi.