Kağızman'da Doğa Harikası Taş
Kağızmanlı Halk Şairi Samihi namı diğer Abdurrahman Tepe'nin bulduğu doğa harikası taş görenleri hayrete düşürüyor.
Doğa olayları ile meydana gelen taş üstündeki desenler adeta bir insan eliyle yapılmış gibi bir izlenim veriyor. Böyle olunca da bu taşı gören insanlar hayret ediyor ve şaşırıyorlar.
Çöz Beni adıyla bir şiir kitabı çıkaran Samihi: Ben de bulduğum bu taşı görünce acaba insanlar mı aletlerle yapmış diye düşündüm. Ancak incelediğimde insan elinin değmedi ve tamamen doğal olduğunu gördüm.
Bu da bize şunu ifade ediyor ki Allah ne eylerse güzel eyler. Kainatın ustası odur çünkü. Bizleri yaratan, cansız bedenimize can veren her şeye kadirdir. Bu taşlarda tıpkı dağlar, ovalar, bitkiler, meyveler, bütün canlılar gibi onun eseridir. Bunlar birer ibrettir. Bu gibi harika varlıkları görerek ibret almalı, bizi yaratan Allah’ın ne kadar yüce olduğunu bilmeliyiz. Bu inanç ile yaşamalıyız, diye konuştu.
Taşın tarifi: Kimyasal veya fiziksel durumu değişiklikler gösteren, rengini içindeki maden, tuz ve oksitlerden alan sert ve katı madde. Bu maddeden yapılmış, bu maddeden oluşmuş.
Mücevherlerde kullanılan yüksek değerli cevher. Dama, domino vb. oyunlarda kullanılan metal, kemik, plastik veya tahta parçalardan her biri.
Bazı organların içinde, özellikle idrar kesesi vb.nde oluşan, türlü biçim ve hacimdeki katı madde. Bazı kütlelerden kopan veya koparılan parça.
Taşlar ve önemi: Renkleri ve göz alıcı parlaklıkları nedeniyle, doğal taşlar ilk çağlardan beri insanların ilgisini çekmiştir. O zamanlarda bile insanlar için her değerli taşın özel bir anlamı vardı. Değerli taşlar, renkleri ve göz alıcı parlaklıkları nedeniyle ilk çağlardan beri insanların ilgisini çekmiştir. O zamanlarda bile insanlar için her değerli taşın özel bir anlamı vardı. Peygamberimizin nübüvvet Mührünün akik taşından yapılmış olduğu söylenmektedir. Kızılderililer, üzerinde Turkuaz taşıyan kişilerin kemiklerinin kırılmayacağına inanırlar ve savaşta bu taşı kalkanlarının üzerine işlerlerdi. Turkuazın, Aztek kültüründe de önemli bir yeri olduğu bilinmekte: Aztekler bu taşı kötü etkilerden korunma amaçlı olarak kullanırlardı.
Yine Kızılderili kültüründe, yosun akik taşının susuzluğu giderdiğine inanılır ve bu amaçla kullanılırdı. Eski Yunanlarda, ametist taşının insanları sarhoş olmaktan koruduğuna inanılır ve kadehler ametistten yapılırdı. Negatif elektrik yükünü ayaklardan toprağa geçirdiğine inandıkları için hala daha Hindistan’da kadınlar ayak parmaklarına Obsidyen yüzük takmaktadırlar. Çok daha eskilere bakarsak, efsane şehir Atlantis’te enerji elde etmek kuvars kristallerinden faydalanıldığının söylendiğini de görürüz.
Taşın insan hayatında barınak olarak da büyük yeri vardır. Dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi Kağızman’da da evlerin temelleri taşla atılır. Odaların duvarları taş ile örülür. Yollar taş ile döşenir. Değirmenler taştan yapılır. İnsanlar doğumdan ölüme kadar taşla iç içedir. Öldükten sonra mezar taşları taştan dikilir.
Sait KÜÇÜK