Kağızman kayısısı için soğuk hava deposu talebi

Kağızman kayısısı için soğuk hava deposu talebi

Kayısı üreticisi Kağızman Ziraat Odası Başkanı Sülhettin Günday: "Bu yıl kayısı rekoltemiz çok fazlaydı ancak istenilen fiyattan gitmedi bunun nedeni de soğuk hava deposunu olmayışı." dedi.

Türkiye'de iri kayısı üretiminde önemli yere sahip olan ve yurt dışına ihraç edilen Kars'ın Kağızman ilçesinde yetişen ve zengin aromasıyla bilinen kayısının daha uzun ömürlü olması için üreticiler ilçeye soğuk hava deposu kurulmasını talep ediyor.

İriliği ve lezzeti bakımından Türkiye'de yetiştirilen ender kayısı türlerinden olan ve yurt dışına ihraç edilen Kağızman kayısısı rekoltesinde bu yıl geçen yıla göre iki kart artış yaşandı.

İlçede 1180 üretici, 13 bin dekardaki 240 bin ağaçta kayısı üretilen Kağızman'da, çiftçiler iri taneleri ve aromasıyla ilgi çeken meyvenin hasadını tamamladı.

Aroması bakımından zengin olan Kağızman kayısısı Rusya, Ukrayna ve Azerbaycan'a ihraç ediliyor. Üreticiler aynı gün topladıkları ürünleri Iğdır'daki soğuk hava depolarına göndermek zorunda kalıyor.

Üreticiler soğuk hava deposunun kurulmasıyla Kağızman'dan daha çok kaysının yurt dışına gideceğini belirtti.

Kağızman Kaymakam Okan Daştan, gazetecilere, Kağızman kaysısını diğer kayısı türlerine göre aromasının daha zengin olduğunu ifade ederek, "Ürettiğimiz kayısı değerli bir kayısı esas problemimiz bizde soğuk hava deposunun olmaması üreticiyi mağdur ediyor. Kısa zaman içerisinde alacağımız desteklerle Kağızman ilçemizde yapacağımız bir soğuk hava deposuyla kaysının ömrünün uzatılması ve yurt dışına ihracı da soğuk hava deposuyla daha kolaylaşacaktır." dedi.

Kayısı üreticisi Kağızman Ziraat Odası Başkanı Sülhettin Günday ise kayısı üreticilerinin ürünleri yetiştirmek için 1 yıl emek verdiğini dile getirerek, "Bu yıl kayısı rekoltemiz çok fazlaydı ancak istenilen fiyattan gitmedi bunu nedeni de soğuk hava deposunu olmayışı. Kağızman'a soğuk hava deposu yapılmadığı sürece buraya gelen ihracat tırları aradaki komisyoncular tırlarla anlaşarak kayısı üreticisinin 20 liradan verdiği kayısıyı 10 liradan alıyor. Bu sıkıntının aradan kaldırılması için Kağızman'a soğuk hava deposu yapılması lazım." diye konuştu.

Üretici Engin Toper de soğuk hava deposunun olmayışı kayısı üreticisini zor durumda kaldığını belirtti.

3e5dc8cb-ce8f-4513-af7a-092d2730b807.jpg

fe91bd01-d749-4664-b859-1a5d6d4bc718.jpg

e7cc9af7-26e7-467d-b0c1-7227c79ce6e1.jpg

Kaynak:Mesut Adıgüzel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler