Kağızman Çileği Başka Bir Lezzet
Kars'ın Kağızman İlçesi'nde bahçelerde maşalara dikilerek elde edilen Kağızman çileği piyasadaki yerini aldı.
Havaların yağmurlu gitmesinden dolayı büyümesi geciken Kağızman çileği son günlerde havalar ısınınca tamamen yetişti ve toplanmaya başladı.
Daha çok reçel için ekimi yapılan çilek fideleri ilaçlanmadan ilçedeki bahçelerin içerisinde maşalalarda yetiştirilmekte ve toplanarak reçeli yapılarak kış sofralarında kahvaltı çeşidi olarak tüketilmektedir.
Fazla bir işçiliği olmayan çilek hemen hemen bütün bağ ve bahçelerde bulunmakta ve reçeli yapılarak tüketilmektedir. Çileğin insan sağlığına birçok yararı olduğunu söyleyen ilçe halkı bu meyvenin esnaflarda satılacak kadar yetiştirilmediğini fakat evlerin reçel ihtiyacını karşılayacak oranda üretildiğini belirttiler.
Pembe ve kırmızımsı renkli ve kokulu bir bitki olan çilek oldukça yararlı ve besleyici bir meyvedir. Çilekte bol miktarda demir ve fosfor bulunmaktadır. Ayrıca C, B ve K vitamini açısından da zengindir.
Çilek vücuda kuvvet verir. Kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığını önler. Aynı zamanda çok iyi bir antioksidan olan çilek bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı kuruyucudur. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına çok faydalıdır. Bağırsak kurtlarını döker, idrar söktürür ve vücuttaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Kanı temizler. Diş etlerini güçlendirir ve ağız kokusunu giderir. Sakinleştirici etkisi ile tansiyonu düşürür ve stresi azaltır. Ateşi düşürür. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Cildi nemlendirir, tazelik ve güzellik verir.
Çileğin yaprakları, iyi kurutulmak şartıyla, çay yapımında kullanılabilir. Çilek aç karına yenirse daha iyi sindirileceği için daha yararlı olur. Çilek ezilerek püre haline getirildikten sonra süt ile karıştırılıp cildi temizlemek ve canlandırmak için kullanılabilir. Çilek komposto ve reçel yapılarak da tüketilebilir. Çilek yiyenlerde bazen kurdeşen görülebilir fakat kalıcı değildir ve kısa sürede geçer.
KHA