Kafkas Üniversitesi Akademisyenlerinin TÜSEB Başarısı

Kafkas Üniversitesi Akademisyenlerinin TÜSEB Başarısı

Kafkas Üniversitesi akademisyenlerinin sunmuş olduğu 3 adet proje TÜSEB B Grubu ARGE Proje çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

TÜSEB, 2014 yılında sağlık bilim ve teknolojileri alanında ülkemize ve insanlığa hizmet etmek, Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak ve sürekli kılmak için; 11. Kalkınma Planı hedefleri ile Cumhurbaşkanımızın belirlediği öncelikleri de dikkate alarak, Türkiye’nin ileri teknoloji ve inovasyon ihtiyacını karşılamak, yeni ürünlerin üretimini ve var olanların geliştirilmesini sağlamak, araştırmacılara bilimsel ortam temin etmek ve Ar-Ge’lere katkı sağlamak gibi birçok faaliyeti yürütmek amacıyla kurulmuştur. Bu bağlamda TÜSEB; üniversite, kamu, özel sektör ve girişimcilerimize bilimsel ve teknolojik bilgi, Ar-Ge fon ve ticarileşme destekleri vermektedir.

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Fizyoloji ABD Öğretim Üyesi Doç.Dr. Volkan GELEN’in yürütücüsü olduğu, Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali YEŞİLDAĞ, Erzurum Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Genetik ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem KARA, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru KARADAĞ SARI, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya KARA, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji ABD Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Cemil BAYRAM’ın araştırmacı ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet HACIMÜFTÜOĞLU’nun danışman olduğu “Parkinson Hastalığı Hücresel ve Deneysel Modelinde Kitosan-Gümüş Nanopartikül yüklü Hiperforin uygulamasının PI3K/Akt Yolağı aracılı Oksidatif ve Apoptotik Parametreler üzerine etkilerinin araştırılması” başlıklı TÜSEB B Grubu ARGE proje önerisi desteklenmeye hak kazandı. Söz konusu projede; ilk defa sentezlenecek olan kitosan-gümüş nanopartikül yüklü hiperforin yapılarının Parkinson hastalığını önleyici ve tedavi edici potansiyelleri araştırılacaktır. Ayrıca, elde edilebilecek etkin terapotik etki ile Parkinson hastalığı gibi önemli bir hastalığın tedavisine yönelik önemli bir katkı sunulacaktır. Literatüre ilk defa kazandırılacak olan kitosan-gümüş nanopartikül yüklü hiperforin yapısı ileriki çalışmalarda yeni ilaç tasarımında kullanılması planlanmaktadır.

Kafkas Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yunus ENSARİ’nin yürütücüsü olduğu, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Biyoteknoloji ABD Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kılıçkaya ve Bursa Uludağ Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Göçenoğlu Sarıkaya’nın araştırmacı olarak görev aldığı ‘’Metabolik mühendisliği yapılmış Escherichia coli’de Biyoteknolojik olarak etkin retinol (A vitamini) üretimi’’ başlıklı TÜSEB B Grubu ARGE Proje Çağrısı kapsamında desteklenmeye uygun görülmüştür. Söz konusu projede; vitamin A (retinol) molekülünün yüksek saflıkta biyoteknolojik olarak yerli ve milli kaynaklar kullanılarak ülkemizde üretilmesi için bakteriyel bir üretim ırkının geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda öncelikle β-karoten üretim yolağı E.coli’ye aktarılacak ve ardından retinol üretimi için gerekli olan β-karoten 15,15’ dioksijenaz ve retinol dehidrogenaz enzimleri sisteme dahil edilecektir. Üretim verimini arttırmak için ayrıca retinol dehidrogenaz enziminin yarı-rasyonel yaklaşımla mühendisliği gerçekleştirilecek ve retinolün hücre dışına çıkışını sağlamak amacıyla sisteme yeni membran proteinleri entegre edilecektir. Son olarak retinolü seçici şekilde üretim ortamından ayırmak için moleküler baskılanmış polimerler tasarlanarak yüksek saflıkta retinol üretimi biyoteknolojik olarak gerçekleştirilecektir.

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat KARAMEŞE’nin yürütücü olduğu, Kafkas Üniversitesi Tıp Fak. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selina AKSAK KARAMEŞE, Kafkas Üniversitesi Tıp Fak. Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Pınar BAYRAM, Erzurum Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem KARA, Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Serkan EROL ve Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrfan ÇINAR’ın araştırmacı olduğu “Doğal bir Flavon Olan Jaceosidin’in Hepatit B Virüsü ile Enfekte ve AFP-siRNA Transfekte Hepatoselüler Karsinoma Hücreleri ile İlişkili Hücresel Süreçler Üzerine Olan Etkilerinin Moleküler Düzeyde İncelenmesi” başlıklı TÜSEB B Grubu ARGE Proje Çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
14 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler