Kadına yönelik aile içi şiddetle mücadelede Kars’ta masaya yatırılıyor
Kars'ta, Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadelede Yerel Medya Çalışanlarının Rolü ve Haber Yazma Atölye çalışması yapılacak.
Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, kadının insan haklarının korunması ve geliştirilmesi ile kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal yaşamdaki konumlarını güçlendirmek, hak, fırsat ve imkanlardan eşit biçimde yararlanmalarını sağlamak üzere çalışmalar yürütüyor. Başbakanlığa bağlı bir kurum olan Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, görev alanı çerçevesinde medyada kadının yer alış biçimlerine ilişkin olarak da çalışmalar yürütüyor. Medyada ve yeni iletişim alanlarında kadınların konumlarını güçlendirecek çalışmalara katılarak, destekliyor.
Kadının Statüsü Genel Müdür vekili Leyla Coşkun, “Yasalarda kadın-erkek eşitliği sağlanmıştır. Ancak kadınların eğitim haklarından yararlanma, sağlık hizmetlerine erişim, istihdama ve yetki-karar alma süreçlerine katılımı konularında uygulamada sorun alanları mevcuttur. Diğer taraftan, kadına yönelik şiddet tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kadına yönelik şiddetle etkin bir mücadele yürütülebilmesi için ihtiyaç duyulan zihinsel dönüşüm ve farkındalığın yaratılmasında tüm tarafların önemli sorumlulukları bulunmaktadır. Bu anlamda medya çalışanlarının da kadına yönelik aile içi şiddetle mücadelede, özellikle konuyu sahiplenmesi ve doğru biçimde yansıtması son derece önemlidir.” dedi.
Coşkun ayrıca, “Bu çerçevede, 8 Temmuz 2010 tarihinde Kars’ta, “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadelede Yerel Medya Çalışanlarının Rolü ve Haber Yazma Atölye Çalışması” gerçekleştirilecek. Söz konusu atölye çalışması ile yerel medya kuruluşlarının kadına yönelik şiddetle mücadeledeki rolleri ve sorumlulukları hakkında duyarlılıklarının geliştirilmesi amaçlanıyor.” diye konuştu.
Yeri henüz belirlenmeyen program 08 Temmuz 2010’da Kars’ta yapılacak. Açılış konuşmasıyla start alacak programın ilk oturumunda “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet” ele alınacak. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tanıtımı, kadın erkek eşitliği konusunda gelişmeler, Türkiye’de kadın erkek eşitsizliğinin boyutları ve eşitsizlik göstergeleri konuları da işlenecek.
“Medyada Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet”in ele alınacağı ikinci oturumda da “Toplumsal Cinsiyet ve Medya”, “Kadına Yönelik Şiddet ve Medya” anlatılacak.
Üçüncü oturumda ise Doç. Dr. Abdürrezzak Altun’un “Haber Yazma Atölyesi” sunumu gerçekleştirilecek. Bu bağlamda; “Haber ve Habercilik Nedir?”, “Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Alternatif Bir Dil Yaratmak”, “Kurmaca Olaylara Dair Haber Yazma Uygulamaları” anlatılacak.
Program değerlendirmelerin ardından sona erecek.
(BA-BA-S) KARS (KHA)