Kabinede ekonomik kriz zirvesi
Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Ekonomi Değerlendirme Toplantısı ardından küresel krizin Türkiye ekonomisi üzerinde uzun dönemli ve kalıcı olumsuz etki bırakmayacağı vurgulandı.
Başta mali disiplin olmak üzere, ekonomide alınacak önlemlerin sıralandığı toplantıda, küresel finansal piyasalardaki son gelişmelerin ve bu gelişmelerin Türkiye’ye yansımalarının değerlendirildiği kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi::
Kalıcı etki
“Son bir haftalık dönemde birçok ülkede borsalar hızla değer kaybetmiş, özellikle gelişmekte olan ülkelerin paraları dolar karşısında değer yitirmiş ve risk primlerinde belirgin bir artış gözlenmiştir. Ticaret, yatırım ve finans alanlarında uluslararası sistem ile ileri düzeyde bir entegrasyona sahip olan ülkemiz de kısa vadede bu gelişmelerden etkilenmektedir. Bu çerçevede, son küresel gelişmelerin özellikle hisse senetleri ve döviz piyasalarında olumsuz yansımaları görülmektedir. Ülkemizin sahip olduğu güçlü siyasi istikrar ve sağlam makro ekonomik temeller dikkate alındığında yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisi ve mali piyasalarımız üzerinde uzun dönemli ve kalıcı olumsuz bir etki bırakması beklenmemektedir.
Dayanıklılık kazandık
İktidarımız döneminde kamu maliyesi, bankacılık sistemi, işgücü piyasaları, yatırım ortamının iyileştirilmesi ile sosyal ve fiziki altyapının geliştirilmesi alanlarında gerçekleştirdiğimiz reformlar Türkiye ekonomisini bu ve benzeri dış şoklara karşı oldukça dayanıklı bir yapıya kavuşturmuştur. Ekonomimizin dayanıklılığı 2008 yılı Eylül ayında ortaya çıkan küresel kriz döneminde net bir biçimde görülmüş ve Türkiye küresel krizin etkilerinden en hızlı ve güçlü bir biçimde çıkan ülke olmuştur. Öte yandan, ekonomi yönetiminde yer alan tüm kurumlarımız gelişmeleri yakından takip etmekte, tüm senaryolara karşı hazırlıklı bulunmakta ve gerekli adımları zamanında uygulamaya koymaktadır.
Cari açığa dikkat
Küresel gelişmelerin ülkemize yansımasında rol oynayan en önemli unsurlardan birisi son iki yıllık dönemde cari işlemler açığında yaşanan yükselmedir. Cari açıkdaki artışın konjonktürel ve yapısal nedenleri bulunmaktadır. Uygulanmakta olan para ve maliye politikaları ile makro ihtiyati düzenlemeler sonucunda cari açığının konjonktürel kaynakları önemli ölçüde dengelenmiştir. Cari işlemler açığına kalıcı olarak çözüm getirecek yapısal düzenlemelerin süratle uygulamaya konulmasına odaklanılacaktır.
İşte 10 maddelik önlem planı
Mali disiplin önümüzdeki dönemde güçlendirilerek devam ettirilecek.
Yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili eylem planı uygulamalarına devam edilecektir.
İstihdam artırıcı politikalar sürdürülecek.
Kayıt dışılıkla mücadele kararlılıkla devam edecek.
Özelleştirme Programı kararlılıkla uygulanacak.
İhracata Dönük Üretim Stratejisi, Girdi Tedarik Stratejisi ve İhracat Pazarlarının Çeşitlendirilmesi Stratejisi çalışmaları tamamlanacak.
İstanbul’un Uluslararası Finans Merkezi olması için yapılan çalışmalara hızlandırılacak.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak adımlar atılacak.
Ar-Ge ve yenilikçiliğin geliştirilmesine yönelik programlar etkin uygulanacak.
Bu maddeler 2012-2014 Orta Vadeli Programında detaylandırılacak.
Kimler katıldı
Başbakan Erdoğan başkanlığında yaklaşık 3.5 saat süren toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile partinin ekonomi kurmayları katıldı.
mynet