İran Dışişleri Bakanlığı: “İran, meşru müdafaa hakkına sahip”
İran Dışişleri Bakanlığından, İsrail'in İran'a düzenlediği saldırıya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "İran, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 51. maddesinde belirtildiği gibi yabancı saldırgan eylemlere karşı meşru müdafaa...
İran Dışişleri Bakanlığından, İsrail'in İran'a düzenlediği saldırıya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "İran, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 51. maddesinde belirtildiği gibi yabancı saldırgan eylemlere karşı meşru müdafaa hakkına sahiptir" denildi.
İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in İran'da hava savunma sistemlerini ve füze üretim tesislerini hedef aldığı saldırısına ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, "İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Siyonist rejimin İran'daki bazı askeri üslere yönelik saldırısını, ülkelerin toprak bütünlüğü ve egemenliğine karşı tehdit veya güç kullanımını yasaklayan ilkeye aykırı bir hareket ve uluslararası hukuk ile BM Antlaşması'nın açık bir ihlali olarak görmekte ve en güçlü şekilde kınamaktadır" ifadeleri kullanıldı.
"İran, kendini savunma hakkına ve yetkisine sahip"
Açıklamada, "İran'ın yetkili makamlarının defalarca vurguladığı gibi İran, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 51. maddesinde belirtildiği gibi yabancı saldırgan eylemlere karşı meşru müdafaa hakkına sahiptir" denildi. İran'ın güvenliğini ve hayati çıkarlarını korumak adına İran halkının tüm maddi ve manevi imkanlarını kullanma konusunda kararlılığı vurgulanarak, "İran, bölgesel barış ve güvenliğin korunmasında tüm ülkelerin bireysel ve ortak sorumluluğuna vurgu yapmaktadır. Ayrıca, mevcut tehlikeli durumu anlayarak İsrail'in saldırgan eylemlerini kınayan bölgedeki barış yanlısı ve diğer ülkelere teşekkür etmektedir" ifadeleri kullanıldı.
"Birleşmiş Milletler üyesi devletler, acil ve ortak eylemde bulunmalı"
Açıklamada, "Şüphesiz, ABD ve bazı Batılı ülkelerin desteğiyle Gazze'de soykırım işleyen ve Lübnan'da saldırganlığını sürdüren İsrail, bölgedeki gerilim ve güvensizliğin temel nedenidir. İran, uluslararası hukukun ihlalleri karşısında Birleşmiş Milletler üyesi devletleri Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi ile 1949 Cenevre sözleşmeleri çerçevesinde acil ve ortak eylemde bulunmaya çağırmaktadır. Bu ihlaller, uluslararası barış ve güvenliği ciddi şekilde tehdit etmekte ve bu nedenle uluslararası toplumun Gazze ve Lübnan'daki soykırımı ve saldırganlığı durdurmak için derhal harekete geçmesi gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.
Kaynak: