İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: “Sigara dumanından kaynaklanan toksinler vücudun pek çok organında hasara yol açmaktadır”

İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: “Sigara dumanından kaynaklanan toksinler vücudun pek çok organında hasara yol açmaktadır”

Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, "Sigara dumanından kaynaklanan toksinler vücudun pek çok organında hasara yol açmaktadır" dedi.

Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, "Sigara dumanından kaynaklanan toksinler vücudun pek çok organında hasara yol açmaktadır" dedi.

Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, "Dünya Tütünsüz Günü" çerçevesinde açıklamalarda bulundu. Sigara dumanından kaynaklanan toksinlerin vücudun pek çok organında hasara yol açtığını belirten Dr. Sarıkaya, Sigaranın tüm kanser nedenli ölümlerin yüzde 40'ından, kardiyovasküler hastalık nedenli ölümlerin yüzde 21'inden sorumlu olduğunu söyledi.

Dumansız mekanların önem kazandığını belirten Dr. Sarıkaya, "Tütün kullanımı tüm dünyada önde gelen ölüm nedenlerinden bir tanesidir. Sigara dumanından kaynaklanan toksinler vücudun pek çok organında hasara yol açmaktadır. Sigara tüm kanser nedenli ölümlerin yüzde 40'ından, kardiyovasküler hastalık nedenli ölümlerin yüzde 21'inden sorumludur. Artık tüm dünyada sigaranın sadece içen kişilere zarar vermediği konuşulmaktadır. İkinci hatta üçüncü el sigara içiminin öneminden bahsedilmektedir. İkincil el sigara içiciliği olarak da bilinen pasif içicilik sigara ile ilişkilendirilen ölümlerin neredeyse %10'unu oluşturmaktadır. Parkelere, perdelere, mobilyalara sinen sigara dumanı ve içeriğindeki zararlı toksinler özellikle yaşlılar ve çocuklar daha yüksek dozda ve daha uzun süre bu toksinlere maruz kalmalarına neden olmaktadır. Tüm bu nedenlerden ötürü yüzde 100 dumansız mekanlar önem kazanmaktadır. Bu amaçla ülkemizde ciddi politikalar geliştirilmiştir ve sigarasız iç ortamlar için önemli adımlar atılmıştır. Son yıllarda sigara içme oranlarının yeniden artmaya başladığı kaydedilmektedir. Gün geçtikçe zararsız oldukları algısı ile nargile, filtreli sigaralar, elektronik sigaralar ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı içilen sigaralar ile yer değiştirebilmektedir. Özellikle gençlerin ve kadınların sigaraya başlamalarını önleyecek girişimler bu mücadelede en kıymetli noktalardan biri olarak sürdürülmelidir" dedi.

Tütün ürünlerini tüketen insanların ömür boyu devam edecek sağlık sorunları ile karşılaştığını belirten Sarıkaya, "Tütün kullanımı, hane halkı harcamalarını gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlardan tütüne yönlendirerek yoksullaşmaya katkıda bulunmaktadır. Tütün ürünü kullanımı nedeniyle dünya genelinde her yıl 8 milyon insan hayatını kaybetmektedir. Hamilelik döneminde tütün ürünü kullanmak, bebekler için ömür boyu sürecek çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Kısaca tütün ürünleri pasif etkilenim yoluyla, kullanmayanlar için de ölümcül zararlar vermektedir" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Önceki ve Sonraki Haberler