İki Defa Gazilik Verilip Geri Alındı
Kars’ın Sarıkamış ilçesinde askerlik yapan Zeynel Abidin Yılmaz 26 Temmuz 1974’te Kıbrıs’a gönderildikten sonra arkadaşları gibi Kıbrıs Gazi oldu ama arkadaşları gibi gazilik unvanına sahip değil.
Kıbrıs harbinde mücadele ederek iki defa gazi sayılan Zeynel Abidin Yılmaz’ın gaziliği her defasında iptal edilerek verilen maaş geri alındı.
1973 yılında Kıbrıs harbine katıldığı için belli aralıklarla iki defa gazilik unvanı verilen 64 yaşındaki Zeynel Abidin Yılmaz’ın her defasında gaziliği iptal edilerek aldığı maaş geri alındı. Kendisiyle birlikte Kıbrıs’a giden iki arkadaşının gazi sayıldığını ve maaşlarını aldıklarını söyleyen Yılmaz, yapılan bir tarih hatasından dolayı mağdur olduğunu iddia etti. 4 Temmuz 1973 tarihinde vatani görevini Ankara’da yapmaya başlayan Yılmaz, 3 buçuk ay orada eğitim gördükten sonra Kars’ın Sarıkamış ilçesine gönderildi. Yaklaşık 9 ay burada vatani görevini yapan Yılmaz, 25 arkadaşıyla birlikte 26 Temmuz 1974’te Kıbrıs’a gönderildi.
Unvan iki defa verilip geri alındı
İkinci Barış Harekatında görev aldıktan sonra 1 Mart 1975’te askerliğini tamamlayarak Şanlıurfa’da dönen Zeynel Abidin Yılmaz, 1986 yılında gazi sayıldı. Gazilik unvanı alan Yılmaz, yaklaşık 2 yıl boyunca devletten maaş aldı. İki yıl sonra Kıbrıs’a 3 ay geç gittiği ifade edilerek gazilik unvanı elinden alınan Yılmaz’ın maaşı kesildi ve ödenen para geri alındı. Evrakta yapılan incelemede tarihlerde bir yanlışlık olduğu tespit edilince iki yıl sonra yeniden gazilik unvanı verildi. Yeniden maaşa bağlandı ama bu da fazla uzun sürmedi. 1993 yılında gazilik unvanı yeniden elinden alınan Yılmaz, aldığı bu maaşı yeniden iade etmek zorunda kaldı.
Arkadaşları gazi ama o değil
Evraktaki iki farklı tarih nedeniyle mağdur olduğunu iddia eden Yılmaz, üst kısımda tarihin doğru yazıldığını fakat alt kısımda vukuat bölümünde yanlış yazıldığını iddia etti. Kendisiyle birlikte Kıbrıs’a gittiği iki arkadaşıyla görüşmeye devam ettiğini ve onların gazi sayıldığını belirten Yılmaz, “Beni Ankara Mamak’a verdiler. Orada 3 buçuk ay kaldım. Bu defa dağıtımımız Kars’ın Sarıkamış ilçesindeki 9’uncu Tümen Muharebe Taburu İşletme Bölüğüne çıktı. Yaklaşık 9 ay orada kaldıktan sonra bizim muharebe taburundan 25 kişi Kıbrıs harekatına gittik. Oraya gittikten sonra savaşa başladık. 9 ay orada kaldıktan sonra teskere aldık ve eve geldik. İki kişi ile tanışmıştım, biri Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinden biri ise Konya’dan. İkisi de halen gazi. Bana o zaman bir kağıt geldi. Şubeye gittim bana müjdeleri olduğunu ve gazi olduğumu söylediler. Ondan sonra evraklarımızı gönderdik beni maaşa bağladılar. İki sene boyunca 3 yada bir maaş alıyordum. Daha sonra kestiler ve o aldığım parayı da taksitle geri verdim. Aradan iki sene daha geçti yine beni maaşa bağladılar. Bir buçuk sene maaş aldım ama yine kestiler ve ben o parayı da taksitle geri verdim. İki arkadaşımla birlikte 1953’e 2 tertibiz. Müslüm Özer ve Tahsin Sağlam, bunların maaşı devam ediyor ama benimki kesildi” dedi.
Zeynel Abidin Yılmaz’ın oğlu Yusuf Yılmaz da yanlışlığın giderilmesi için yardım istedi. Babasına iki defa maaş verilip kesildiğini söyleyen Yusuf Yılmaz, ”Babam 4 temmuz 1973’de acemi birliğini yapmak için Ankara Mamak Muhabere Er Eğitim Merkez Komutanlığına gitti. Orada acemiliğini yaptıktan sonra Kars’ın Sarıkamış ilçesindeki 9’uncu Tümen Muhabere Merkez Komutanlığına gitmiş. Daha sonra Kıbrıs’tan bir asker isteği varmış. Babamın taburundan babam da dahil 25 kişiyi ayırıp Kıbrıs’a göndermişler. Ondan sonra 1975 Martında teskere almış. Yaklaşık 10 sene sonra askerlik şubesinden muhtarımıza bir evrak gelmiş. Babam da Birecik Askerlik Şubesine gitmiş. Babama “sana bir müjdemiz var, sen artık gazisin” demişler. Babamı 2 sene maaşa bağlamışlar ve daha sonra o maaşı iptal etmişler. Babam birkaç sene sonra yeniden müracaat etmiş ve yeniden bağlamışlar. En son 1993’te bu maaşı kesip bir daha geri vermemişler” şeklinde konuştu.
Aynı kağıtta iki farklı tarih
Aynı kağıtta iki farklı tarihin yazılması nedeniyle babasının gazi sayılmadığını belirten Yusuf Yılmaz, “Kağıtta bir yerde Temmuz yazıyor, altta ise Ekim yazıyor. Babama bu yüzden sen birkaç ay geç gelmişsin diyorlar. 7’inci ayın 26’sı kıtaya katıldığı tarih. Bu tarihte Kıbrıs’a gitmiş ve o zaman da savaş oluyor ama onlar hayır diyor, sen 26 Ekim'de gelmişsin diyor. Halbuki alttaki tarih yanlış çünkü babamın askerlik arkadaşları var. Biri Konya’da, biri ise Birecik’te oturuyor. İkisi de şu anda gazi ve maaşlarını alıyorlar. Babamla aynı gün gidip aynı gün gelmişler. Onlar da bu tarih yanlış diyor” ifadelerini kullanarak yapılan yanlışın düzeltilmesi için yetkililerden yardım istedi.