Iğdır'da Hayvanları Koruma Toplantısı!
Iğdır'da 'İl Hayvanları Koruma Kurulu' toplantısı Vali Ahmet Pek'in başkanlığında yapıldı.
Iğdır'da Hayvanları Koruma Toplantısı!
Iğdır'da ‘İl Hayvanları Koruma Kurulu’ toplantısı Vali Ahmet Pek’in başkanlığında yapıldı.
Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya ilgili kurumlardan yetkililer katıldı. Toplantıda, ‘Hayvanları Koruma Kurulu’ tarafından alınan kararda, barınakla ilgili acil ihtiyaçların tamamlanarak il sınırları içerisindeki sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların toplatılması, kısırlaştırılması, aşılanması, gerekli tıbbi bakımlarının yapılması ve işaretlenmesi, alındığı ortama geri bırakılması, sahiplendirilenlerin kayıt altına alınması gerektiği belirtildi.
Evde beslenen ve bakımı yapılan hayvanların sahiplerinin sorumluluklarının basın, yayın ve ilan yoluyla duyurularak müracaatlarının sağlanarak hayvanların kayıtlarının yaptırmalarının sağlanması gerektiği ifade edilen açıklamada, “Sahipsiz hayvan kayıt defteri oluşturularak, hayvanların kayıt altına alınması. İl sınırları dahilinde halen ev ve süs hayvanı satan işyeri olmadığı, ancak bu gibi işyerlerinin açılması durumunda yerel yönetimler tarafından yapılacak eğitim programına katılarak işyeri sahiplerinin sertifika almalarının sağlanması. Hayvan koruma dernek ve vakıflarına üye ya da bu konuda faydalı hizmetler yapmış kişiler arasından bir yıl süre ile yerel hayvan koruma görevlisinin seçimi yapılması için müracaatların kabul edilmesi. İldeki sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar ile ilgili olarak belediye başkanlıklarınca geçici bakım evlerinin mevzuattaki kriterlere uygun olarak ya da halen faaliyette olan geçici barınma yerlerinin iyileştirilmesi. Hayvanları Koruma Kanunu gereği koruyucu ya da önleyici hallerde cezai müeyyidenin uygulanması için ilgili birimlerin azami gayret göstermesi. Bahis amaçlı hayvanların dövüştürülmesi faaliyetinde bulunulan alanların tespiti ve bu faaliyetlerde bulunanlar hakkında adli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde cezalandırılmaları için ilgili zabıtalara bildirimde bulunulması. Özellikle diğer ilçe ve köylerden kamyon, bisiklet gibi araçlarla getirilerek şehir merkezine bırakılan sokak hayvanlarının yol kontrollerinde ya da görülmesi halinde getirenler hakkında Kabahatler Kanunu’na göre işlem yapılması, kısırlaştırma, aşılama ve küpeleme işlemlerinin yapılması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne teslim etmeleri” kararı alındı.
Vali Pek ise, alınan kararlara herkesin uymasını gerektiğini söyleyerek, ilgili kurumlarında bu kapsamda denetimlerin sıklaştırılmasını istedi.