Iğdır'da Dünya Kuş Gözlem Günü!

Iğdır'da Dünya Kuş Gözlem Günü!

Doğu Anadolu'nun en zengin kuş cennetindeki Dünya Kuş Gözlem Günü kutlamasında, barajla yok olan kuşlara dikkat çekildi.

Iğdır'da Dünya Kuş Gözlem Günü!

Doğu Anadolu’nun en zengin kuş cennetindeki Dünya Kuş Gözlem Günü kutlamasında, barajla yok olan kuşlara dikkat çekildi.

Aras Nehri Kuş Cenneti’nde Aras Nehri Sefaköy baraj gölünden 11 kat daha çok kuş sayıldı

KuzeyDoğa Derneği her yıl olduğu gibi bu yıl da Dünya Kuş Gözlem Günü’nü çeşitli etkinliklerle Doğu Anadolu’da en çok kuş türü kaydedilmiş alan olan Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti’nde kutladı. Aras Nehri Kuş Cenneti’nde gerçekleştirilen etkinliklerde alanda ilk defa kaydedilen Küçük Kumru ile alandaki kuş türü sayısı 250’ye yükseldi. Aras Nehri Kuş Cenneti’nin 250. türü olan Küçük kumru dernek gönüllülerinden Berkan Demir tarafından Yukarı Çıyrıklı Köyü’nde kaydedildi.      

Kuş sayımı, kuş halkalama ve eğitim çalışmalarından oluşan etkinlikler KuzeyDoğa Derneği çalışanları ve gönüllüleri tarafından oluşan ekip tarafından gerçekleştirildi. Haftasonu gerçekleştirilen etkinliklere 17’si Amerikalı, 1’i Güney Afrikalı, 10’u Türk olmak üzere 28 kişi katıldı. Gerçekleştirilen etkinliklerde 2 günde 14 türden 273 kuş halkalandı ve Aras Nehri Kuş Cenneti’nde 57 türden 1200 kuş sayıldı. Yine Aras Nehri üzerinde yer alan Sefaköy Barajı’nda ise sadece 8 türden 114 kuş sayıldı.

Eşsiz doğası ve zengin biyolojik çeşitliliği ile yerli ve yabancı pek çok ziyaretçi, ekoturist, öğrenci ve öğretim üyesini çeken Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti Dünya Kuş Gözlem Günü’nde yabancı ve yerli ziyaretçilerini ağırladı. Dünya Kuş Gözlem Günü etkinliği için Koç Üniversitesi CİEE programı kapsamında İstanbul’da eğitim gören Amerikalı öğrenciler kuş cennetini ziyaret ederek dernek gönüllüsü Güney Afrikalı Michael Ford ve dernek projeler koordinatörü Lale Aktay tarafından KuzeyDoğa Derneği’nin doğa koruma ve araştırma çalışmaları, kuş halkalama, kuş göçleri ve Aras Nehri Kuş Cenneti’nin kritik önemi ile ilgili bilgi alarak halkalama çalışmalarını izlediler.

Halkalama çalışmalarının ardından dernek gönüllüleri Kayahan Ağırkaya ve Emre Ağbaş eşliğinde ağ kontrollerine çıkan ekip daha sonra dernek gönüllülerinden Berkan Demir eşliğinde Aras Nehri Kuş Cenneti’nde kuş gözlemi yaptı. Ekibin gözlem esnasında ilk gördüğü tür kara akbaba oldu.

Dünya Kuş Gözlem Günü 2013 etkinliklerinden biri olan kuş halkalama çalışmalarında 2 gün boyunca 14 türden 273 kuş halkalandı. Bu türler arasında en çok halkalanan türler kır kırlangıcı ve kum kırlangıcı oldu.

Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti’nde ve Aras Nehri üzerinde yer alan Sefaköy Barajı çevresinde kuş gözlemi ve sayımı yapan ekibin sayım sonuçları oldukça dikkat çekiciydi. Aynı anda ve aynı sürede sayım yapan ekipler Aras Nehri Kuş Cenneti’nde 57 türden 1200 kuş sayarken, bölgedeki kuşlar ve canlılar için gerekli birçok yaşam ve beslenme alanını sular altında bırakan Sefaköy Barajı’nda ise sadece 8 türden 114 kuş saydı.

Dünya Kuş Gözlem Günü’nde KuzeyDoğa Derneği ekibi tarafından gerçekleştirilen sayımların sonuçları Türkiye’deki kuş türlerinin %52’sini ve kara omurgalı hayvan türlerinin %40’nın kaydedildiği eşsiz Aras Nehri Kuş Cenneti’nin korunmasının önemini bir kez daha ortaya koydu.

Dünya Kuş Gözlem Günü 2013 yılı Aras Nehri Kuş Cenneti etkinliklerinin ardından konuyla ilgili KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu şunları söyledi:

“Bu seneki Dünya Kuş Gözlem Günü etkinliğimizi, bir bilimsel deney olarak gerçekleştirdik. Aynı anda, aynı sürede ve aynı emekle iki ayrı alanda gözlem yapan iki iyi ekip, zaten yanından geçen herkesin göreceği gibi Aras Nehri üzerindeki Sefaköy Barajı’nın bölgedeki nehirsel sulak alanları nasıl yok ettiğini ve kuş nüfusuna ne kadar zarar verdiğini gösterdi. İkisi de Aras Nehri üzerinden olan bu iki alandan Aras Nehri Kuş Cenneti’ndeki kuş sayısı baraj göletinde sayılanın 11 katı. Yani Sefaköy baraj gölündeki kuş sayısı halen doğallını koruyan Aras Nehri Kuş Cenneti’nden %91 daha az. Bu da, Tuzluca Barajı Aras Nehri Kuş Cenneti’ni yok ederse, buradaki kuşlara ne olacağını gösteriyor. Ama ne yazık ki 300 misli büyüklükteki Van Gölü’nden bile daha çok kuş türünün görüldüğü Aras Nehri Kuş Cenneti, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun TBMM’de verdiği “Bu kuş cennetini korumak boynumuzun borcudur” sözüne rağmen, Tuzluca Barajı tarafından yok edilebilir. Halbuki 18 Haziran’da Bakan Eroğlu’na verdiğim dilekçeme cevaben bakanlığın Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden gelen resmi mektup “Genel Müdürlüğümüzce sahaya verilebilecek en uygun statünün "Tabiatı Koruma Alanı" statüsü olduğu kanaatine varılmıştır.” ifadesini kullanıyor. Tüm bunlara rağmen halen alanın ne bir koruma statüsü olması ve Tuzluca Barajı’yla yok edilecek olması büyük bir çelişki ve dünya çapında bir çevre kıyımı olur. Sayın bakan 2013 Dünya Sulak Alanlar Günü’nde bana Türkiye’nin ilk Sulak Alan Bilim Teşvik Ödülünü verdi. Yine bakanlık tarafından 2011’de KuzeyDoğa Derneği’ne ve şahsıma “Sulak Alanlara Saygı” ödülü verildi. Aynı saygıyı Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti için de görmek istiyoruz. Yıllardır yaptığımız bilimsel araştırmalarımızla Doğu Anadolu’da en çok kuş türü kaydedilen sulak alan olan Aras Nehri Kuş Cenneti’nin Tuzluca Barajı tarafından yok edilmemesi bize verilecek tek sulak alan ödülüdür.”

Önceki ve Sonraki Haberler