Hostes adaylarına zorlu eğitim

Hostes adaylarına zorlu eğitim

Türk Hava Yolları (THY), kabin memuru adaylarını zorlu bir eğitim sürecinden geçiriyor. Kabin memuru adayları eğitimleri süresince uçakta yaşayabilecekleri tüm olumsuz koşullara karşı da eğitim alıyor.

Hostes adaylarına zorlu eğitim

Türk Hava Yolları (THY), kabin memuru adaylarını zorlu bir eğitim sürecinden geçiriyor. Kabin memuru adayları eğitimleri süresince uçakta yaşayabilecekleri tüm olumsuz koşullara karşı da eğitim alıyor.

Son yıllarda yaptığı atılımlarla filosunu büyüten ve dünyanın önde gelen havayolu şirketlerinden biri olmayı başaran Türk Hava Yolları (THY), ihtiyacı olan kabin memurlarını kendisi yetiştiriyor. Adaylar eğitim süresince uçakta yaşayabilecekleri tüm olumsuzlara karşın ise sıkı bir eğitimden geçiriliyor. THY dünya standartlarında yaptığı yeni eğitim binasında kendi kabin memurları dışında birçok yerli ve yabancı Havayolu şirketine’ de hizmet veriyor. Kabin memuru adaylarının eğitimi yaklaşık iki ay sürerken, hostes adayları bu eğitim süresince uçaklarda karşılaşabilecekleri olumsuzluklara karşın eğitim alıyor.

BÖLGENİN EN ÖNEMLİ EĞİTİM MERKEZİ OLDU

Türk Hava Yolları'nın Uçuş Eğitim Merkezi'nde her personelin 29 farklı eğitim türünde bir veya daha fazla eğitim alması sağlanırken merkez pilot ve kabin personeli eğitimle bölgenin en önemli eğitim merkezi oldu. Merkezde, yurtdışından havayolu şirketlerinin pilotlarına ve kabin görevlilerine verilen eğitimle THY, döviz girdisi sağlıyor. THY'de 2 bin 836 pilot ve 6 bin 695 kabin görevlisi çalışırken filosunda 182 dar gövdeli 40'ı da geniş gövdeli olmak üzere 222 uçak bulunuyor. Her geçen gün uçak ve uçulan nokta sayısı artan THY'nin simülatörleri ve kabin eğitiminin yer aldığı Florya'daki yerleşkesi olan Uçuş Eğitim Merkezi bölgenin en önemli pilot ve kabin personeline eğitim verilen yeri haline geldi. Havada en kötü senaryoya göre eğitimlerini yapan eğitime katılanlar, uçakta yangın, basınç düşüklüğü ve panik halinde neler yapılacağına dair sürekli uygulama yapıyor.

HOSTES ADAYLARINA HAVUZDA EĞİTİM VERİLİYOR

Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Merkezi'nde kabin ekiplerinin eğitimi en kötü senaryoya göre hazırlanıyor. Uçağın denize inmesi durumunda kabin memurlarının neler yapacağı en ince ayrıntılarına kadar kursiyerlere öğretiliyor. Kabin memuru adayları Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Merkezi'nde bulunan büyük havuzda uçağın denize inmesi canlandırılarak kursiyerlere eğitim veriliyor. Kabin ekiplerinin eğitiminde özellikle uygulamalı eğitime çok önem veriliyor. Kursiyerler, uçakta yangın, basınç düşüklüğü ve panik halinde neler yapılacağına dair sürekli uygulama yapıyorlar. Kursiyerler uçakta olası bir tahliye anında tahliye slide'larından atlayarak eğitim görüyor. Uçuşlarda tüm riskler uygulamalı anlatılıyor.

THY Uçuş Eğitim Merkezi'nde kabin memurlarının eğitimleri hakkında bilgi veren Ufuk Öztürk, “Kabin eğitimde yer alıyorum. Biz burada kabin memurlarımızı, hem de kokpit ekibimizi eğitiyoruz. Uçakta karşılaşabileceği tüm senaryolara karşı burada onları hazırlıyoruz. 50-55 gün burada eğitim alıyorlar. Eğitimlerimiz bitmiyor. Uçuşlarını gerçekleştirdikleri sırada her sene periyodik olarak bununla ilgili eğitimlerini almaya devam ediyorlar. Çalıştıkları sürece eğitim hiç bir şekilde bitmiyor. Burada aldıkları eğitim çok ciddi bir eğitim. Başarısız olma gibi bir durum söz konusu olabiliyor. Böyle bir durum olduğunda onları uçuşa göndermiyoruz. Burada ki tesisi görebiliyorsunuz. Avrupa'nın belki de dünyanın en iyi tesisi. Aklınıza gelebilecek her türlü senaryoları burada gerçekleştirebiliyoruz “ dedi.

Kendi personelleri dışında Türk ve yabancı birçok şirkete eğitim hizmeti verdiklerini söyleyen Ufuk Öztürk,” Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Merkezi'nde sadece personelimiz değil, Türk ve yabancı birçok şirkete kabin eğitimi ve pilot eğitimi hizmeti veriyoruz. Bu güne kadar Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Merkezi'nde eğitim verdiğimiz kabin memuru sayısı tahmin bir rakam söyleyecek olursam 8 bini geçtik. Bu rakamlara kokpiti de katarsak 12, 13 bini geçtik. Bu muazzam bir rakam. 13 bin kişi burada periyodik olarak eğitiliyor” diye konuştu.

MÜZİK KANALI SUNUCUSUYDU HOSTES OLDU

Daha önce bir müzik kanalında sunuculuk yapan ve hostes olmak için sunuculuğu bırakan Öyküm Baş, “Hosteslik toplumda bilinenin aksine çok daha farklı bir meslekmiş ben burada anladım. İnsanlar sadece servis kısmını görüyor. Ama daha önemli işler yapacağız. Ben şuanda daha başındayım ama başlayınca önemli işler başaracağız. Çünkü uçaktayken uçakta ki insanların emniyetini güvenliğini hostesler sağlıyor. Biz bu işi yapacağız. Ben burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Derslere girdikçe burada ki atmosferi gördükçe daha çok hoşuma gidiyor işin açıkçası. Daha önce ben sunuculuk yapıyordum. Bir müzik kanalında” dedi.

Hostesliğin en güzel yanının gezmek olduğunu söyleyen Öyküm Baş, “Gezmek işin güzel yanlarından bir tanesi. Güzel yanlarını konuşuyoruz ama zor yanları da var. Biz bunların hepsini göze alıp geliyoruz. Benim seçmemin sebebi ise Türkiye şartlarında güzel bir meslek. Hem geziyorsun, hem görüyorsun. Kültürel olarak çok değerimiz var ve hostesliğin çok güzel sosyal hakları var” dedi.

Havacılığın kendisi için bir aşk olduğunu ifade eden Cansu Calcal, “Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi son sınıf öğrencisiydim. Şuan buradayım. Ben 10 senedir havacılık aşkıyla beraberim. Bu işe model uçakla başladım. Planörle devam ettim. Hobi olarak yamaç paraşütü yaptım. Şuan buradayım. Bu benim için bir aşk. Havacılık aşkı. Eğitimler tabi ki zor. Kabin memurluğu mesleği kolay bir meslek değil. Biz burada insanlara hizmetten öte, insanları bir yerden diğer bir yere taşırken onların güvenliğini ve emniyetlerini düşünüyoruz. Daha sonra onların konforunu ve hizmetini sağlıyoruz “ dedi.

Türk Hava Yollarına geçmeden önce Cruise gemilerinde çalışan Sibel Keleş, “Mersin Üniversitesi Fransızca Tercümanlık mezunuyum. THY gelmeden önce Cruise gemilerinde çalışıyordum. Yaklaşık 2,5 sene Cruise gemilerinde çalıştım. Yine aynı şekilde serviste görevliydim. Daha sonra Türkiye'ye döndüm. Daha önce düşündüğüm THY hedeflerimden bir tanesiydi. Şuan eğitimdeyim. Binlerce kişi arasından sıyrılarak buraya gelmek çok gurur verici. Böyle bir ailenin bireyi olmaktan gurur duyuyorum. Ve bizim için emeği geçen tüm hocalarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Önceden denizlerde olduğunu şimdi ise havada olacağını söyleyen Sibel Keleş , “Önceden denizlerdeydim. Yurtdışı ve dünya turları oluyordu. Şimdi de havada olacağım. Zorluklar tabii ki şöyle; ailenizden uzaksınız, kendi ülkenizden uzaksınız. Uçuşlarda 1-2 gün yada belirli bir süre uzak kalıyorsunuz. Ama döndüğünüz yer yine kendi Ülkeniz oluyor. Ailem daha öncesinden alışkın zaten. ‘daha önceden gemideydin, şimdi havada olacaksın diyorlar’, tabii ki destekliyorlar” diye konuştu.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler