GSM numaranız elimizde
Uyanık girişimciler, üç GSM operatörüne ait 110 milyon numarayı ele geçirerek 708 TL karşılığında internette satışa çıkardı.
Bu da oldu... Bir zamanlar her evde ya da işyerinde telefonların yanı başında duran fihristin yerini cep telefonu fihristi aldı. Kişinin mahremiyet sınırları içine giren cep numaralarını ele geçiren birtakım uyanık girişimciler, üç operatöre de ait olan 110 milyon numarayı 708 TL karşılığında satışa çıkardı.
Birçok sektörde pazarlama aktivitelerinde en güçlü silah olarak kullanılmasına fırsat tanıyan cep fihristi, kontör dolandırıcılığı gibi kötü maksatlı kullanıma da fırsat vermesi açısından büyük bir tehlike arz ediyor.
‘Veritabanından aldık’
“Türkiye GSM Rehberi”, 1M Net-Pa adlı şirket tarafından pazarlanıyor. Şirket, bir CD içinde kurye ile alıcının ayağına kadar ulaştırdığı rehberi ‘Operatörlerin veritabanından alınmıştır’ iddiasıyla pazarlıyor. Rehberde iki GSM operatörünün faturalı ve faturasız tüm kayıtlı numaraları bulunurken, bir operatörün ise abonelerine ait yaşadığı şehir, adresi, yaşı, ilgi alanları gibi tüm kişisel bilgileri yer alıyor. Geçen yıllarda GSM sektöründe bilgilerin sızdırılması ile ilgili bazı iddialar üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu cezalar kesmişti.
Rehber ile neler yapılabilir?
* Bankalar, mağazalar ve marketler, reklam amacı ile hedef kitlelerine yönelik mesaj veya sesli arama yapabilir.
* Telefon sapıkları istedikleri cinsiyet ve yaş aralığındaki kullanıcılara ulaşabilir.
* Toptan tedarikçiler, hedefledikleri bölgedeki şirketler ile bağlantıya geçebilir.
* Kontör dolandırıcıları ’7’den 70’e herkese ulaşabilir ve ünlü isimlerle bağlantıya geçilebilir
Numaraları test ettik
Kendi numaralarımız ve yakın çevremizden yola çıkarak, rehberdeki numaraları test ettik ve doğru olduğunu gördük. Test ettiğimiz ve ulaştığımız numaralar arasında iş, sanat ve spor dünyasından birçok ünlü isim de yer alıyor.
Fatura tutarları bile var
* ‘Türkiye GSM Rehberi’nin içinde iki klasör yer alıyor. Bir klasörde sadece ‘word’ belgesinde abone numaraları bulunuyor.
* Diğer klasörde ise numaraların profesyonel kullanımı için özel bir program yer alıyor.
* Bu programda abonelerin numaralarının yanı sıra adı, soyadı, yaş, cinsiyet, yaşadığı bölge, fatura adedi ve tutarlarına kadar ayrıntı alınabiliyor.
* Aboneler gruplandırılarak özel bir hedef kitle bile oluşturulabiliyor. Örneğin, İstanbul Avrupa yakasında yaşayan, 18-25 yaşındaki erkek kullanıcılara ulaşabilmek mümkün. Öte yandan hedef kitlenin fatura adedi ve tutararına göre de bir gruplandırma yapılabiliyor.
MOBİSAD
Operatörlerin koruması gerekiyor
Rehberde kişisel bilgilerin bulunmasının suç olduğunu dile getiren Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Sekreteri Abdullah Raşit Gülhan, GSM operatörlerinin imtiyaz sözleşmesinde konu ile ilgili yükümler olduğunu ifade etti. Gülhan “Tüm operatörlerin bütün kişisel verilerinin korunması gerekiyor. Bu bilgilerin GSM operatörlerinin veritabanından nasıl alındığı da önemli bir konu. Bu önemli bilgiler korsanlar tarafından alınmış olabilir. Operatörlerin bu konuda hassas olması gerekiyor” diye konuştu.
BTK
Toplama, yayma, kaydetme, silme suç
2004’te Bilgi Teknolojileri ve İletişimi Kurumu tarafından düzenlenen ‘Telekomünikasyon Sektöründe Kişisel Bilgilerin İşlenmesi ve Gizliliğinin Korunması Hakkında Yönetmelik’te kişisel bilgilerin toplama, kaydetme, hazırlama, yükleme, uyarlama, değiştirme, geri çağırma, danışma, kullanma, aktarma yoluyla açığa vurma, yayma, erişilebilir hale getirme, düzenleme, birleştirme, engelleme, silme gibi uygulamaların suç olduğu belirtiliyor.