Gezi olaylarında gözaltına alınan kadınların giysileri çıkarılarak arama yapılmasına ilişkin davada karar

Gezi olaylarında gözaltına alınan kadınların giysileri çıkarılarak arama yapılmasına ilişkin davada karar

Fatih'te gezi olayları sırasında gözaltına alınan Ayşe Mücella Yapıcı ve kızı Cansu Yapıcı'nın nezarethanesinde giysilerini çıkararak arama yapıldığı iddiasına ilişkin polis memurlarının yargılandığı dava karara bağlandı.

Fatih'te gezi olayları sırasında gözaltına alınan Ayşe Mücella Yapıcı ve kızı Cansu Yapıcı'nın nezarethanesinde giysilerini çıkararak arama yapıldığı iddiasına ilişkin polis memurlarının yargılandığı dava karara bağlandı. Mahkeme, 2 kadın polis memurunun 5'er ay hapis cezasıyla cezalandırılmalarına, erkek polis memuru L.M.'nin ise beraatına hükmetti. Heyet, 2 kadın polis memuruna verilen cezada hükmün açıklanması geri bırakılmasına karar verdi.

Fatih'te 8 Temmuz 2013 tarihinde gezi olayları sırasında gözaltına alınan Ayşe Mücella Yapıcı ve Cansu Yapıcı'nın karakol nezarethanesinde giysilerini çıkartarak arama yapıldığı iddiasına ilişkin polis memurlarının yargılandığı dava karara bağlandı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya başka suçtan tutuklu sanık polis memuru L.M., Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Duruşmaya müşteki Ayşe Mücella Yapıcı ve Cansu Yapıcı katılmazken, tarafların avukatları hazır bulundu.

"Mahkemeden beraatımı talep ediyorum"

Duruşmada savunma yapan sanık L.M., "Önceki ifadelerimi tekrar ederim. Mahkemeden beraatımı talep ediyorum. Suç işlemek maksadıyla hareket etmedim" ifadelerini kullandı. Beyanda bulunan müşteki avukatı, müvekkiline yönelik çok fazla hak ihlali yapıldığını belirterek sanıkların cezalandırılmasını istedi.

Savunma yapan sanık avukatı ise, aleyhe hususları kabul etmediklerini ve sanıkların üzerlerine atılı suçtan yeterli delil elde edilemediği gerekçesiyle beraatlarını talep etti. Son sözü sorulan sanık, mahkemeden beraatını istedi.

2 kadın polise 5'er ay hapis cezası, bir polisin ise beraatına karar verildi

Kararını açıklayan mahkeme, sanıklar S.E.K ve C.B. hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçunu oluşturduğu ve üzerlerine atılı suçu işledikleri sabit olduğu gerekçesiyle ilk önce ayrı ayrı 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Heyet, daha sonra sanıkların duruşmalarda tutum ve davranışlarından ötürü bu cezayı 5 ay hapis cezasına indirilmesine hükmetti. Mahkeme ayrıca sanıkların sabıkasız oluşlarını gerekçe göstererek bu hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Polis memuru L.M.'nin ise, beraatına karar verildi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, üzeri çıkarılarak arama yapılan Ayşe Mücella Yapıcı ve Cansu Yapıcı müşteki, polis memurları C.B., L.M. ve S.E.K. şüpheli sıfatıyla yer aldı. Hazırlanan iddianamede, müşteki Ayşe Mücella Yapıcı'nın ilaçlarının bir gün geç almasına sebebiyet verdiğine ilişkin kamu davası açmak için yeterli şüphe oluşturacak delil bulunduğu, şüpheli kadın polis memurları S.E. ve C.B.'nin çıplak arama eylemlerinin görevinin gerekliliklerine aykırı hareket ettikleri aktarıldı. İddianamede, şüpheli polis memuru L.M.'nin eyleminin ihmal suretiyle "görevi kötüye kullanma" kapsamında kaldığı, yönündeki iddialar üzerine yargılama aşamasında davanın "işkence" nitelendirmesi ile açılmasında hukuki yarar bulunduğu anlatıldı. Ayrıca iddianamede, suçun işkence kapsamında kalıp, kalmadığının da değerlendirilme zorunluluğu bulunduğu bilgisi yer aldı.

5 yıl hapis cezası talebi

Hazırlanan iddianamede, şüpheli polis memurları S.E., C.B. ve L.M. hakkında iki müştekiye yönelik "işkence" suçundan ayrı ayrı 5 yıl hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Önceki ve Sonraki Haberler