Gece Plağı Nedir? Ne İşe Yarar?
Uyku sırasında çene sıkma ve diş gıcırdatma gibi alışkanlıklar, diş sağlığını olumsuz şekilde etkileyebilir.
Genellikle bilinçsizce gerçekleşen diş sıkma ve gıcırdatmanın dişlerde neden olabileceği olası hasarları önlemek için önerilen yöntem gece plağı kullanılmasıdır. İstanbul diş hekimi hizmetlerinin geniş kapsamlı ve yüksek hizmet kalitesiyle sunulduğu bir il olup gece plağı tedavisi de bu kapsamda kişiye özel olarak planlanır.
Günlük yaşamın getirdiği stres, birçok kişinin diş gıcırdatma sorunu yaşamasının temel nedenidir. Diş gıcırdatma ve sıkma, zaman içerisinde dişlerin aşınmasına ve çene kaymasına neden olabilir. Bu tür sorunları önlemek için uyku sırasında gece plağı kullanılması önerilir.
Gece plağı uygulama kararı hasta özelinde yapılan çene ve diş yapısı değerlendirmesinin ardından verilir. Yapılan değerlendirme sonrası gece plağı kullanımı uygun bulunursa, hastadan alınan ölçülere göre özel bir gece plağı hazırlanır. Gece plağının amacı; dişlerin birbirine sürtünmesini, bu nedenle çene ve diş yapısının bozulmasını önlemektir.
Gece Plağını Kimler Kullanabilir?
Diş sıkma veya gıcırdatma nedeniyle dişlerinde aşınmalar meydana gelen, stresli dönemlerde dişlerini gıcırdatan, dişlerinde sıcaklık değişimlerine karşı hassasiyet olan, uykudan uyandığında çene ya da baş ağrısı yaşayan kişilerin gece plağı kullanması faydalı olabilir.
Bruksizm olarak da bilinen diş sıkma sorunu; kişinin dişlerini sıkması, gıcırdatması ve aşırı baskı uygulaması ile karakterizedir. Genellikle gece uykusunda ortaya çıkmakla birlikte bruksizm nedeniyle dişlerin gün içinde bilinçsizce sıkılması da söz konusu olabilir.
Diş gıcırdatma, genellikle uyku ile ilişkili bir hareket bozukluğu olarak kabul edilir. Uyku sırasında dişlerini sıkan veya gıcırdatan kişilerde, uyku apnesi ve horlama gibi diğer uyku bozukluklarının görülme sıklığı da son derece fazladır.
Hafif bruksizm vakalarında tedaviye gerek duyulmayabilir. İleri düzey bruksizm vakalarında ise tedavi şarttır. Gece plağı genellikle uyku sırasında kullanılsa da, günlük yaşamda da kullanılması mümkündür. Gece plağının gün içinde 12 saatten fazla kullanılmaması önerilir. Günde en az 4 saat ve bir ay içinde en az 21 gün kullanılması tavsiye edilir. Aksi hâlde gece plağı kullanımından hedeflenen fayda sağlanamayabilir.
Kaynak:haber merkezi