Eğitim Bir-Sen ‘Üniversite İdari Personelinin Özlük Hakları Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ raporunu paylaştı
Eğitim Bir-Sen Sendikası tarafından üniversite idari personelinin genel sorunlarını ve bunlara yönelik çözüm önerilerini ele alan "Üniversite İdari Personelinin Özlük Hakları Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı rapor hazırlandı.
Eğitim Bir-Sen Sendikası tarafından üniversite idari personelinin genel sorunlarını ve bunlara yönelik çözüm önerilerini ele alan "Üniversite İdari Personelinin Özlük Hakları Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı rapor hazırlandı.
Eğitim-Bir-Sen Sendikası, üniversite idari personelinin genel sorunlarını ve bunlara yönelik çözüm önerilerini ele alan "Üniversite İdari Personelinin Özlük Hakları Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı rapor hazırladı. Raporda, tüm üniversite çalışanlarının ekonomik ve sosyal problemlerinin ve bunların iyileştirilmesine yönelik çözüm önerilerinin ortaya koyulduğu ifade edildi.
Hazırlanan rapor çerçevesinde, 2914 sayılı Kanun'un 14'üncü maddesi kapsamında ödenmekte olan geliştirme ödeneğinin, söz konusu kanun maddesi hükmü doğrultusunda ve bu hükme göre belirlenmiş usul ve esaslara göre üniversiteler ve bağlı birimlerinde 657 sayılı Kanun'a tabî çalışan personele de öğretim görevlilerine verilen oranda ödenmesi noktasında düzenleme yapılması talep edildi.
Yükseköğretim kurumlarında görevli genel sekreter yardımcıları, fakülte sekreterleri, enstitü sekreterleri ve yüksekokul sekreterlerinin de hak kayıplarına uğradığı belirtilen raporda, ek göstergelerinin artırılması noktasında düzenleme yapılması gerektiği kaydedildi.
Raporda, bünyesinde ziraat, eğitim ve veteriner fakülteleri, sivil havacılık yüksekokulu ile atölye ve laboratuvar bulunan yükseköğretim kurumları; ulusal düzeyde açık ve uzaktan öğretim yapan yükseköğretim kurumları ile düzenli döner sermaye geliri olan yükseköğretim kurumlarında üretilen mal ve hizmetlerden elde edilen döner sermaye gelirlerine katkısı olan 657 sayılı Kanun'a tabî olarak istihdam edilen personele döner sermaye katkı payı ödenmesi sağlanması gerektiği de yer aldı.
Taşınır Kayıt Kontrol Yetkilileri ve Mutemet olarak görev yapanların mali risk ve sorumluluklarından dolayı ayniyat saymanı kadrosuna tanınan özlük haklarından faydalandırılmadığına dikkati çeken raporda, söz konusu özlük haklarından yararlandırılması ve mali sorumluluk zammı oranlarının artırılması yönünde düzenleme yapılması ifade edildi.
Ayrıca kadroları üniversitelerde bulunan mali hizmetler uzmanlarına, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki 3 sayılı Cetvelin 1 sıra numaralı bölümündeki usul ve esaslara göre ek ödeme ödenmesi için düzenleme yapılması gerektiği belirtildi.
"Sosyal haklara ilişkin öneriler"
Raporda üniversite personellerinin sosyal haklarına ilişkin önerilere de yer verildi. Bu çerçevede Kamu Konutları Yönetmeliği kapsamında yükseköğretim kurumlarının uhdelerinde bulunan kamu konutlarının yüzde 80'inin sıra tahsisli konut kapsamında tahsis edilmesi; konut tahsisinde kadro unvanına dayalı ayrımcılık yapılmaması gibi belli dağıtım esaslarına ilişkin çerçeve düzenleme yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.
Ayrıca memur ünvanlı kadrolarda bulunanların herhangi bir işleme gerek kalmaksızın VHKİ veya Bilgisayar İşletmeni kadrolarına atanmaları yönünde düzenleme yapılması raporda yer aldı.
"Çalışma şartlarına ilişkin öneriler"
Üniversite idari personelinin çalışma şartlarında bulunan sorunların da bir hayli fazla olduğuna dikkati çeken raporda, çalışma şartlarındaki sorunların çözümü için de önerilere yer verildi. Üniversite idari personeli arasındaki istihdam biçiminden kaynaklı statü farklılığı ortadan kaldırılması gerektiği vurgulanan raporda, bütün sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi gerektiği aktarıldı. Raporda şu çalışma şartlarına ilişkin şu ifadelere yer verildi.
"Yükseköğretim kurumlarında 657 sayılı Kanun'a tabî olarak çalışan personele, merkezî sistem dâhilinde yükseköğretim kurumları arasında isteğe bağlı yer değişikliği hakkı tanınmalıdır.
Yükseköğretim kurumlarında görevde yükselme sınavlarının en geç iki yılda bir yapılması; yazılı sınavın ÖSYM tarafından merkezî olarak gerçekleştirilmesinin sağlanması; görevde yükselme sınavına girip ilk sıradakiler yerleştirildikten sonra yedekte kalan personel tek bir havuzda kabul edilip boşalan kadrolara en yüksek puandan başlamak üzere atama işlemi yapılması; sözlü sınavın kaldırılarak görevde yükselmeye tabi atamaların yazılı sınav sonuçlarına göre yapılması gibi hususlarda düzenleme yapılmalıdır.
Asli görevi akademik faaliyet yapmak olan akademik personelin genel sekreter, fakülte, enstitü, yüksekokul sekreteri gibi yönetim görevine ilişkin kadrolarda görevlendirilmemeleri ya da sadece kamu yönetimi, yükseköğretim kurumları yönetimi gibi alanlarda akademik çalışması olan akademik personelin görevlendirilmesi noktasında düzenleme yapılmalıdır.
Yükseköğretim kurumlarının üniversite yönetim kurullarında idari personelin de diğer kurul üyeleriyle eşit haklara sahip temsilci bulundurması sağlanmalıdır."
İHA
Kaynak:İHA