Ege Tıp’ta iki bilim dalı daha kuruldu
Türkiye'nin sağlık alanındaki saygın markası Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Hastanesi; fiziki, teknolojik ve bilimsel altyapısını güçlendirmeye devam ediyor.
Türkiye'nin sağlık alanındaki saygın markası Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Hastanesi; fiziki, teknolojik ve bilimsel altyapısını güçlendirmeye devam ediyor. EÜTF Hastanesinde, Nöroloji ile İç Hastalıkları Anabilim Dalları bünyesinde iki ayrı Yoğun Bakım Bilim Dalı kuruldu.
Ege Üniversitesinin tüm birimlerinin eğitim öğretim ve araştırma geliştirme altyapısı ile fiziki ve teknolojik imkanlarını çağın gerekliliklerini karşılayacak şekilde güncellediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Türkiye'nin tıp eğitimi, klinik araştırmalar başta olmak üzere sağlık hizmeti sunumunda uluslararası referans merkezi olan Tıp Fakültesi Hastanesinde iki yeni bilim dalı daha kurulduğunu söyledi.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, "Ülkemizin ilk kurulan yükseköğretim kurumlarından biriyiz. Bünyemizde kurulan ilk iki fakültemizden biri Tıp Fakültesi diğeri ise Ziraat Fakültesidir. "Ege'ye Vefa" yılı ilan ettiğimiz ve 69'uncu yaşımızı kutladığımız bu yılda hem Üniversitemizi hem de Tıp Fakültemizi daha güçlü ve saygın bilim yuvası haline getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Tam akreditasyona sahip, öğrenci odaklılıkta ödüllü, öncü bir araştırma üniversitesi olarak bilimsel altyapımızı çağın gerekleri doğrultusunda güçlendirmeyi sürdürüyoruz. Uluslararası arenada söz sahibi, referans gösterilen bir yükseköğretim kurumu olma vizyonumuz kapsamında yeni akademik birimleri bünyemize kazandırıyoruz. Tüm akademik birimlerimizin yanı sıra Tıp Fakültemizin de eğitim-öğretim ve araştırma geliştirme alanlarındaki niteliğini ve kapasitesini artırmaya devam ediyoruz. Hepimizin bildiği gibi dijital bir çağın içerisinde bulunuyoruz. Sağlıktan spora, turizmden tarıma, yapay zekâ ve bilgi iletişim teknolojilerindeki ilerlemelerin yol açtığı çok yönlü ve kapsamlı bir değişimi yaşıyoruz. Bu kapsamda sağlık hizmeti sunumumuzu ve tıp eğitimimizi yapay zekânın sunduğu algoritmalar doğrultusunda yeniden dizayn ediyoruz. Araştırma üniversitemizin toplumla en yoğun buluştuğu birimlerinden olan ve sağlık hizmeti sunumunda A Plus niteliği taşıyan hastanemize iki yeni yoğun bakım bilim dalı daha kazandırdık. "Türkiye Yüzyılı'nı, Türk bilim yüzyılı yapmak için aralıksız çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Üniversitemize kazandırdığımız yeni akademik birimlerimizin başta üniversitemize ve öğrencilerimiz olmak üzere, şehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Üniversitemizin hedeflerine kararlılıkla ilerlemesinde bizlere her türlü desteği veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan'a ve YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar'a bir kez daha şükranlarımı sunuyor, emeği ve katkısı bulunan mensuplarımıza teşekkür ediyorum " diye konuştu.
"Bilim dalları tıp eğitimi ile tedavide önemli rol üstlenecek"
İç Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde kurulan Yoğun Bakım Bilim Dalı ile ilgili bilgi veren EÜTF Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Devrim Bozkurt, "Modern tıp alanında, günümüzde, tanı ve tedaviye yönelik ilerlemelere rağmen, halen daha birçok hastalık, özgün ve özgül olmayan bulgularla ve hatta ani tedavi gerektiren hayatı tehdit edici klinik formlarda karşımıza çıkmaya devam etmektedir. İç Hastalıkları; klinik pratikte Dâhili Tıp Bilimlerindeki hemen hemen tüm hastalıkların, ilk ve en erken bulgularının saptanabildiği ve erken müdahale ile hasta sağ kalımında doğrudan etkili bir ana branş dalıdır. Bu anabilim dalı altında birçok değişik sistemi ilgilendiren bilim dalları mevcuttur. Ancak, hem bulgu hem semptomatoloji açısından birbiriyle örtüşen ve tanıda zorluğa neden olan ve aynı zamanda hayatı tehdit edici, sayılamayacak çok hastalığın varlığı söz konusu olabildiğinden, hastalarda erken yaşamsal destek ve erken tanı açısından yoğun bakım desteğinin önemi açıktır. Yoğun bakım pratiği açısından, İç Hastalıkları Anabilim Dalı altında, profesyonelleşmiş bir yoğun bakım varlığı, bu anlamda hasta sağ kalımı açısından hayati öneme sahiptir. Öte taraftan, akademik kurumlarda, yeterli eğitim şartlarının sağlanabilmesi için öncelikle üniteleşme ve devamında bilim dallarının kurulması yolu yıllardır benimsenen bir yöntemdir. Yıllardır yoğun bakım hizmeti veren İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitemizin bilim dalı olması, aynı zamanda, çoklu sistem hastalıkları açısından, teorik ve pratik eğitim alacak, stajyer, intern ve araştırma görevlisi konumundaki genç doktorlarımızın da, mesleki geleceğine ışık tutacaktır. Türkiye'nin hemen hemen tüm büyük üniversitelerinde olan böyle bir bilim dalını, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesindeki İç Hastalıkları Anabilim Dalı'na ve dolayısı ile Ege Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesine, verdiğimiz tıp fakültesi eğitimimize ve dolayısı ile canla başla yürüttüğümüz hasta hizmetlerimize kazandırmanın gururunu yaşamaktayız. Bizlerden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak'a teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.
"Çağdaş nörolojik tedavi stratejileri ile hizmet veriyor"
EÜTF Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hadiye Şirin ise "Nörolojik Yoğun Bakım Ünitesi 1977 yılından beri akut iskemik inme, intraserebral kanama, nöromüsküler hastalıklar ve refrakter status epileptikus gibi hastalıklarda yaşamları kurtaran, sakatlığı önleyen ve hayat kalitesini artıran çağdaş nörolojik tedavi stratejileri ile hizmet vermektedir. Her hastanın sürekli monitörizasyonu ve takibi yapılmaktadır. Her yatak için 1 ventilatör ve 2 hastaya bir hemşire olmak üzere üçüncü düzey yoğun bakım kriterlerini karşılamış ve tescil edilmiştir. EEG monitörizasyonu, gerektiğinde hasta başı EMG, Doppler USG, FEES (Flexible Endoscopic Evaluation of Swallowing), serebral oksimetre cihazı Nörolojik Yoğun Bakım Ünitemizde mevcuttur. Akut inmeli hastalarında son gelişmelere uygun olarak trombektomi, trombolitik tedavileri ekip çalışması ile uygulanmaktadır. Nöroloji Anabilim Dalına bağlı Yoğun Bakım Bilim Dalı kurulmuştur. Desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak'a teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
Yeni kurulan Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanlığına Prof. Dr. Devrim Bozkurt, Nöroloji Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanlığına ise Prof. Dr. Hadiye Şirin atandı.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Devrim Bozkurt ve Prof. Dr. Hadiye Şirin ile her iki bilim dalında görev yapan akademisyenleri makamında ağırlayarak başarılar diledi.
Kaynak: