Düşmana Direndi, İlgisizliğe Yenildi
Boyabat, Gaziantep, Karaman, Kayseri, Çanakkale ve Oltu kalelerinin yanı sıra Kars Kalesi de tarihe direnen Türkiye'deki sayılı kalelerden bir tanesi. Ancak gelin görün ki tarihe direnen bu kaleler bürokrasi karşısında çaresiz kalıyorlar.
Onlarca savaşa tanıklık etmiş ve ayakta kalmayı başarmış olan Kars Kalesi, ışıklandırma ve peyzaj çalışmaları bürokrasinin kaplumbağa hızına takılmış ve neredeyse unutulmuş durumda. Kars Kalesinin aydınlatılması ve çevre düzenleme işinin ihalesi, ihaleye katılan firmaların birbirlerini şikâyet etmesi üzerine mahkeme kararıyla durdurulmuş ve dava Danıştay’a gitmişti.
Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte vatandaşlar kalenin aydınlatılmasını ve çevre düzenlemesinin yapılmasını beklerken şimdi Danıştay’ın vereceği karar bekleniyor. Bilindiği gibi mülkiyeti 2012 yılında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne tahsis edilen marka kentin simgesi tarihi Kars Kalesi’nin, kente bakan kısmı ışıklandırılması ve çevre düzenlemesi işinin ihalesi iptal edilmişti.
Fiyaskoyla sonuçlanan Kars Kalesi Aydınlatma ve Düzenleme işinin uygulama işinin ihalesi, Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliğinin 16. Maddesine göre ve Metraj ve keşif tablosunda tespit edilen eksik kalemlerden dolayı iptal edildiği gizli kapaklı ilan edilmişti. Daha önce Denge Gazetesinde ‘Kars Kalesi çevresiyle aydınlatılacak ve düzenlenecek’ diye resmi ilanı yayınlanan proje, bu kez de ‘ihale iptal edildi’ şeklinde 5 Mayıs 2015 tarihinde yayınlanmıştı. İncelemelerin ardından Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, hazırladıkları ve Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA)tarafından kabul edilen proje ile Kars Kalesi’nin, şehre bakan cephesinin aydınlatılması, güvenlik ve kontrol hizmetlerinin daha sağlıklı yapılmasının yanı sıra yaya yürüyüş yolunun da rehabilite edileceğini açıklamıştı.
Serhat TV