Dünyanın farklı noktalarındaki gençlerle gönül köprüleri kuruluyor
Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye ve Türk kültürüyle derin bağlar kurmasına yönelik çeşitli faaliyetlerden oluşan "Tercihim Türkçe Projesi'ni Bosna Hersek'te yürütmeye devam ediyor.
Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye ve Türk kültürüyle derin bağlar kurmasına yönelik çeşitli faaliyetlerden oluşan "Tercihim Türkçe Projesi'ni Bosna Hersek'te yürütmeye devam ediyor.
Türkiye'nin kültürel diplomasi kurumu olan Yunus Emre Enstitüsü, uluslararası arenada hayata geçirdiği projelerle dünyanın farklı noktalarında yaşayan gençlerin Türk kültürü ile kalıcı bağlar kurmasını sağlıyor. Enstitü, gençlerin Türkiye ve Türk kültürüyle derin bağlar kurmasına yönelik çeşitli faaliyetlerden oluşan "Tercihim Türkçe Projesi'ni Bosna Hersek'te yürütmeye devam ediyor. Enstitü tarafından "Tercihim Türkçe Projesi" kapsamında hayata geçirilen "Kardeş Okul Projesi" ile Bosna Hersek'te Türkçe öğrenen gençler Türkiye'ye, Türkiye'deki gençler ise Bosna Hersek'e gönderiliyor.
"Bu misafirperverliği ancak kardeş Türk milleti gösterebilir"
Saraybosna Edhem Mulabdiç İlköğretim Okulu Müdürü Amela Avdiç, "Okulumuz her yıl İstanbul'daki kardeş okulunu ziyaret eder. Kardeş okul ziyaretlerini sabırsızlıkla bekliyoruz ve her yıl bu ziyaretlere hazırlanıyoruz. Ev sahiplerimiz Türkler, bizi her seferinde unutulmaz bir şekilde ağırlıyor. Bizim için programlar hazırlıyorlar ve İstanbul'un en güzel yerlerine geziler düzenliyorlar. Öğrencilerimiz, Türk öğrencilerle ömür boyu dostluk kuruyorlar. Bu misafirperverliği ancak kardeş Türk milleti gösterebilir" değerlendirmesinde bulundu.
"Türkiye'de yaşamak ve Türkiye'de eğitim almak istiyorum"
Proje ile İstanbul'u ziyaret eden Emina Kurtanovic, "Saraybosna Edhem Mulabdiç Ortaokulunda eğitim alıyorum. Yakında 9. sınıf öğrencisi olacağım. En sevdiğim ders Türkçe. Proje kapsamında her sene Türkiye'yi ziyaret ediyoruz. En son 2023 yılının Ekim ayında İstanbul'a gittik. Her gün İstanbul'un farklı tarihî ve turistik yerlerini ziyaret ettik. Türkiye'de çok sayıda tarihî yer var. Bu kültürel zenginliklere şahit olduğumuz için çok mutluyum. Türkiye'de yaşamak ve Türkiye'de eğitim almak istiyorum" diye konuştu.
"Bir gün Bosna Hersek dışında başka bir ülkede yaşamaya karar verirsem o ülke Türkiye olacak"
İstanbul'u ziyaret eden Bosna Hersekli öğrencilerden Adna Karic, "İstanbul'da Ayasofya Cami, Kız Kulesi, Topkapı Sarayı ve Dolmabahçe Sarayı gibi çok sayıda yer gezdik. Her yer o kadar güzeldi ki en sevdiğim yeri seçemiyorum bile. Türkler sıcakkanlı insanlar o yüzden İstanbul'da kendimi yabancı gibi hissetmedim. Bir gün Bosna Hersek dışında başka bir ülkede yaşamaya karar verirsem o ülke Türkiye olacak" dedi.
"Türkiye'nin kültürü çok zengin"
Diğer bir Bosna Hersekli öğrenci Nejla Kurtanoviç ise, "İstanbul'u çok seviyorum. İstanbul'daki tarihî yerler çok güzel. Türkiye'nin kültürü çok zengin. Türk mutfağı çok lezzetli. Türkiye'de yaşamak ve eğitim almak istiyorum" şeklinde konuştu.
"Kültürel değerlere bizzat yerinde tanıklık ederek birbirinden özel anılarla ülkelerine dönüyorlar"
Bosna Hersek Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mehmet Akif Yaman, "Tercihim Türkçe Projesi'nin ilk kez hayata geçirildiği Bosna Hersek'te, Bosna Hersekli çocukların, gençlerin Türkiye ve Türk kültürüyle bağ kurmasına yönelik çok sayıda kültürel proje ve etkinlik düzenliyoruz. Bunlardan biri de Kardeş Okul Projesi'dir. Proje kapsamında Bosna Hersek'ten Türkiye'ye; Türkiye'den Bosna Hersek'e giden öğrencilerimiz kültürel değerlere bizzat yerinde tanıklık ederek birbirinden özel anılarla ülkelerine dönüyorlar" ifadelerini kullandı.
Tercihim Türkçe Projesi
Tercihim Türkçe Projesi kapsamında ayrıca Bosna Hersek'te yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanında çalışan eğitimcilerin mesleki gelişimlerine katkı sunmak amacıyla hizmet içi eğitim toplantıları, Bosna Hersekli öğrencilere yönelik kültürel ve sosyal etkinlikler başta olmak üzere çok sayıda faaliyet düzenleniyor.
Kaynak: