Dünya Su Günü Kars'ta çeşitli etkinliklerle kutlandı
DSİ Kars 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, "Tüm doğal kaynaklarımız gibi suyun da sonsuz bir kaynak olmadığı, sorunun çözümü için suyun ancak planlı bir politikayla korunabileceği unutulmamalıdır." dedi.
Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET
2018 yılı teması “Su İçin Doğal Çözümler” olan Dünya Su Günü, “ DSİ Kars 24. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonunda çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Düzenlenen etkinliğe DSİ Kars 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, Bölge Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, öğrenciler, öğretmenler ve personeller katıldı
Bölge Müdürü Mahmut Dündar’ın günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaparak, "Birleşmiş Milletler, su kaynakları üzerindeki giderek artan baskılara ve suyun hayati önemine vurgu yapmak için, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, 1992 yılında Brezilya’nın başkenti Rio de Janerio’da düzenlenen Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda alınan karar doğrultusunda her yıl 22 Mart tarihinin Dünya Su günü olarak kutlanmasını kararlaştırmıştır. 1995 yılından itibaren her yıl farklı bir tema vurgusu yapılarak kutlanan ‘’Dünya Su Günü’ nün 2018 yılı teması olarak “Su İçin Doğal Çözümler” olarak belirlenmiştir." dedi.
Suyun yaşamın temel kaynağı olduğuna dikkat çeken Dündar, "İnsan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir ve yerinin bir başka madde ile doldurulması mümkün değildir. Bütün vatandaşlarımız şunu bilmelidir ki ülkemiz su zengini bir ülke değildir. Ülkemizde kişi başına düşen su miktarı yapılan araştırmalara göre 1520 m3/yıldır. Bu oran su zengini ülkelerde ise 10.000 m3/yıl civarındadır. Bütün bu veriler göz önünde bulundurulduğun da yapılması gereken; tarımda kullanılan suyun bilinçli kullanılması, evlerimizde, işyerlerimizde ve günlük hayatımızda israftan kaçınılarak tasarrufa gidilmesi gerekmektedir. Unutmayınız ki; Yaratılmış bütün canlı varlıkların yaşamını devam ettirebilmesi suya bağlıdır. Su canlıların besin kaynağı olduğu gibi aynı zamanda da yaşam alanıdır." diye konuştu.
Dünya Su Günü nedeniyle çeşitli etkinliklerin yapıldığını dile getiren Dündar, "Dünya Su Günü başta Devlet Su işleri Genel Müdürlüğümüz olmak üzere Bölge Müdürlüklerimiz tarafından da çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu etkinlikler kapsamında DSİ 24. Bölge Müdürlüğü olarak İlköğretim 7. ve 8. Sınıflar düzeyinde düzenlemiş olduğumuz ‘Su İçin Doğal Çözümler’’ konulu resim ve kompozisyon yarışmaları sonuçlanmıştır. Bu etkinliklerdeki tek amacımız ülkemizin ve milletimizin geleceği olan gençlerimizin hayatımızın olmazsa olmazı olan suyun kıymetini ve önemini daha iyi idrak etmelerini sağlamaktır. Suyun yokluğu, azlığı ve kalitesizliği çok ciddi bir sorundur. Kullanılabilir su kaynaklarının bilinçsiz tüketimi nedeniyle her geçen gün tükendiğini, içilebilir nitelikte olan su kaynaklarının ise kirletilmesi nedeniyle azaldığı bir gerçektir. Ülkemizde olduğu gibi, bölgemizdeki illerimizde de kanalizasyon sistemlerinin yetersiz kalması, kanalizasyon olan bölgelerde atık su arıtma tesislerinin istenilen düzeyde çalışmaması hem önemli oranda su kirliliğine neden olmaktadır. Suyun evsel, endüstriyel, tarımsal ve benzeri su kullanımlarının bilinçli bir şekilde yapılması için azami gayret gösterilmelidir." şeklinde konuştu.
Suyun sonsuz bir kaynak olmadığını söyleyen Dündar konuşmasını şöyle sürdürdü: "DSİ olarak, tarımsal sulamalarda su kayıplarını asgariye indiren borulu yağmurlama ve damlama sulama sistemine geçilmiştir. Tüm doğal kaynaklarımız gibi suyun da sonsuz bir kaynak olmadığı, sorunun çözümü için suyun ancak planlı bir politikayla korunabileceği unutulmamalıdır. Bugün ve gelecekte daha yaşanabilir bir yeryüzü için, herkesin üzerine düşen ve yapması gereken sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sorumluluğu herkes gücü ve uğraşı alanı nispetinde ortaya koymalıdır. Bu konuda yapılacak her bilinçli uygulama çok değerli ve önemlidir. Her birimize düşen küçük veya büyük demeden sorumluluğumuzu ve tarafımızı belirlemeliyiz. Çok bilinen bir örnek vardır. Hz. İbrahim, Nemrut tarafından ateşe atılırken, ateşe doğru ağzındaki suyla ilerleyen karıncaya ne yaptığı sorulur. Karınca; 'ağzımdaki suyu ateşi söndürmek için taşıyorum.' der. Diğerleri; 'senin ağzında taşıdığın suyla bu koca ateş söner mi' diye söylediklerinde, Karınca; 'ben de biliyorum benim ağzımda taşıdığım suyla o ateş sönmez. Ama ben kimden yana olduğum bilinsin diye yapıyorum.' der.
Her yıl olduğu gibi bu Dünya Su Günü‘nde de diyoruz ki;
Temiz ve erişilebilir suya ulaşma bir insanlık hakkıdır.
Yeterli ve güvenli suya ulaşmak için suyumuza sahip çıkalım!
En önemli sorumluluğumuz "Gelecek nesillere güvenli ve yeterli su temini olmalıdır"
Yarınımız olan çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya için sorumluluğunun farkında olan bireyler olmayı ve böyle bireyler yetiştirmek dileğiyle, su gibi aziz olun."
Konuşmaların ardından Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri 24. Bölge Müdürlüğünün faaliyetlerini anlatan tanıtım filmleri gösterildi.
İlköğretim 7. ve 8. Sınıflar arasında düzenlenen kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye giren; Kompozisyon dalında 1. olan “Damla Damla Verilen Su Susuzluğu Daha da Arttırır” isimli kompozisyonunu ile Kars Şehit Okan Koç İmam Hatip Ortaokulu 8/A öğrencisi Songül Hacıoğlu,Kompozisyon dalında 2. olan “Suyun Önemi” isimli kompozisyonunu ile Kars Şehit Okan Koç İmam Hatip Ortaokulu 6/A öğrencisi Sevde Çelik, Resim dalında Kars ilinde 1. olan Şehit Okan Koç İmam Hatip Ortaokulu 8/C sınıfı öğrencisi Kübra Nur Yüksel, Resim dalında Iğdır’da 1. olan Atatürk Ortaokulu 8/B sınıfı öğrencisi Muhammet Bulut, Resim dalında Ardahan ilinde 1. olan TOKİ Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu 8/B sınıf öğrencisi Sedanur Çelik, Resim dalında Ardahan ilinde 2. olan Kazım Karabekir Yatılı Bölge Ortaokulu 7/B sınıf öğrencisi Sudenaz Odabaş’a eserlerinin okunması ve anlatımı yapıldıktan sonra çeşitli hediyeler verildi.