Dünya ayaklandı
Avrupa başta olmak üzere Asya, Latin Amerika, Afrika ve Okyanusya'ya sıçrayan gösteriler, son yılların en büyük küresel protesto eylemine dönüşüyor.
Avrupa başta olmak üzere Asya, Latin Amerika, Afrika ve Okyanusya’ya sıçrayan gösteriler, son yılların en büyük küresel protesto eylemine dönüşüyor.
Dünyanın dört bir yanındaki başkentlerde dün sokaklara dökülen on binlerce insan, ekonomik krizin sorumlusu olarak gösterdikleri politikacı ve bankları protesto ederken, birçok kentte şiddet olayları yaşandı. İtalya ve İspanya’da protestocular polisle çatıştı, bankaları yağmaladı ve çok sayıda aracı ateşe verdi. İtalyan polisi, dün başkent Roma'da yaklaşık 200 bin kişinin protesto gösterilerine katıldığını belirtti.
Protestoların kalbi olan New York’ta ise yaklaşık beş bin kişi dün Times Meydanı’na yürüdü. Sosyal medyanın gücünü kullanarak dünyanın dört bir yanına yayıldığı düşünülen Wall Street protestoları, son bir ay içinde Yeni Zelanda’dadan Kanada’ya kadar uzanan bir coğrafyayı etkisi altına aldı.
En şiddetli protesto eylemine ise dün Roma sahne oldu. Kendilerini Indignati (Öfkeliler) olarak tanımlayan protestocu grup, San Giovanni Meydanı'nda polisle çatışmaya girdi. Yüzlerini kapatan yüzlerce eylemci çok sayıda aracı ateşe verdi, dükkan ve bankaların camları aşağı indi, sokak levhaları ve trafik lambaları devrildi. Olaylarda en az 70 kişi tutuklandı, 12 kişi yaralandı. Yaralılardan birinin elinin koptuğu belirtildi.
Polis, öfkeli göstericilere göz yaşartıcı bomba ve su püskürterek karşılık verse de dağılmayan protestocular geç saatlere kadar sokakları cehenneme çevirdi. Sis bombası atan göstericiler, taşıdıkları bayrak ve dövizlerle ekonomik politikanın yoksulları daha da kötü bir hale getirdiğini belirtti.
Roma Belediye Başkanı Gianni Alemmano, dün tüm gün boyunca polisle “Öfkeliler” grubu arasında yaşanan çatışmaların kente en az bir milyon euroya mal olduğunu belirtti.
LİZBON’DA 20 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ
Avrupa’nın dün sahen olduğu en büyük gösterilerden biri Portekiz’in başkenti Lizbon’da yaşandı. 20 bin gösterici, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve bankaları protesto ederek, parlamento binasına yürüdü.
Atina’da yürüyüş düzenleyen 4 bin Yunanlı ise “Yunanistan satılık değil” sloganları atarak, hükümetin uyguladığı sert kemer sıkma yöntemlerini protesto etti.
G20 zirvesine ev sahipliği yapacak Fransa’nın başkenti Paris’te ise bin kadar gösterici bir araya gelerek belediye binası önünde müzik çalarak protesto eyleminde bulundu.
Madrid’de Puerta del Sol Meydanı’na yürüyen 2 bin kişi bankalar aleyhien slogan attı. Almanya’da ise başkent Berlin başta olmak üzere Hamburg, Leipzig ve Frankfurt’ta gösteriler düzenlendi.
NEW YORK’TA PROTESTO KAMPI DEVAM EDİYOR
İşsizliğin bir türlü önüne geçilemediği ABD’de, Wall Street karşıtları dün Manhattan’daki kamplarından çıkarak Times Meydanı’na yürüdü. Ancak sadece beş bin kişinin katıldığı gösteri beklenen desteği bulamadı.
Polis, dün yaşanan olaylarda 74 kişinin gözaltına alındığını, aralarındaki 24 kişinin bir Citibank şubesine girmek isterken yakalandıklarını belitti. 42 kişi ise yolları kapattıkları için gözaltına alındı.
CHICAGO'DA 175 GÖZALTI
ABD'de Wall Street protestoları hafta sonunda Washington, Boston, Chicago, Los Angeles, Miami, Toronto ve Chicago kentlerinde düzenlendi.
California eyaletinin başkenti Los Angeles’ta dün beş bin kişi yürüyüş düzenledi. Bugün en kalabalık gösteriye Chicago sahne olurken, polis 175 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
ASYA VE OKYANUSYA HAREKETLENDİ
Sdyney kentinde dün bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişi, Avustralya rezerv bankasına yürüdü. Japonya’nın başkenti Tokyo’da yüzlerce kişi protesto yürüyüşü düzenlerken, Tayvan’ın başkenti Taipei’de ise yüzlerce kişi Taipei menkul kıymetler borsasına yürüyerek, Wall Street protestolarının sloganı haline gelen “Bizler Tayvan’ın yüzde 99’uyuz” dövizleri taşıdı.
Wall Street protestocuları, ekonomik krizin toplumun yüzde 1’i temsil eden zenginleri daha da zengin, yoksulları ise daha fakir kıldığını ifade etmek için, “Bizler yüzde 99’uz” sloganını benimsemişti.
Hong Kong’da ise Goldman Sachs dahil küresel yatırım bankalarının olduğu caddeye yürüyen yüzü aşkın protestocu, “bankaların kanser olduğunu” belirten dövizler taşıyarak sloganlar attı.