Dolar düştü, yem fiyatları düşmedi!
Yaşanan ekonomik kriz ve döviz kurlarındaki tutarsızlık, ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta ta geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan halkın, en önemli gündemini oluşturuyor.
Tacettin DURMUŞ
Halkın yüzde 70’inin geçimini tarım ve hayvancılıkla idame ettirdiği Kars il merkezinde olduğu gibi Selim Hayvan Pazarında da dolar konuşuluyor.
Doların tavan yapmasının ardından düşmesine rağmen yem fiyatlarının henüz düşmediğini dile getiren hayvan sahipleri, piyasaların kendilerini de derinden etkilediğini söylüyor. Haftanın iki günü açık olan Selim Hayvan Pazarına sabah karanlığında gelen ilçe halkı, eksi 20’li aşan soğuk havada hayvanlarını satmak için çaba sarf ediyor. Kars’ta da hayatın her alanında dolduğu gibi hayvan pazarında da alıcı ve satıcıların tek derdi girdi fiyatları oluyor. Döviz fiyatlarını yükselmesini ve düşmesini yakından takip eden hayvan sahipleri, doların düştüğünü buna karşın yem fiyatlarının düşmemesinden dolayı dert yanıyor. Hayvanlarını satsalar bile mazot ve yem fiyatlarının artarak devam ettiğini dile getiren ilçe halkı, maliyetlerin yüksek olmasından yakınıyor.
Yaşanan kriz öncesine kadar yaklaşık 620 bin adet büyükbaş 550 bin ile 600 bin arası küçükbaş hayvan varlığına sahip olan Kars’ta da, Selim de de, ne alan ne de satan halinden memnun görünmüyor.
Yem, saman, ilaç, mazot ve diğer girdi maliyetlerinden dert yanan Kars köylüsü, Selim’de de kurak geçen yaz nedeniyle hayvanlarını yaza çıkartacak yeterli ot ve yem bitkisi olmadığı için hayvanlarını satmak için çaba harcıyor. Ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar ve Türkiye’nin en uzan kenti Kars’ın Selim ilçesindeki hayvan pazarında da doların düşmesi ve kalkması en önemli gündemi olmaya devam ediyor.
HAMDİ ÇAM “ÇİFTÇİ, BUGÜN DE ÖLMÜŞ YARINDA ÖLMÜŞ”
Fiyatlarının yüksek olmasına rağmen maliyetler hesaba katıldığında harcın, borcu karşılamadığını gazetemize dert yanan Hamdi Çam “Hayvan fiyatları yeme karşı ölüdür. Yemin torbası 250- 260 lira. İnek gidiyor 8’e, 9’a ama masraflarımızı çıkardığımızda yine de uzuzdur. Mazotun litresi 12, gübre 14 liraya satılıyor. Çiftçi bugün de ölmüş yarın da ölmüş. Televizyona çıkıyorlar, her biri bir şeyler söylüyorlar, indirdik diyorlar hep yalan söylüyorlar” dedi.
FERHAT SUCU: “TEK GEÇİM KAYNAĞIMIZ TARIM VE HAYVANCILIK”
Kars halkının tek geçim kaynağının tarım ve havancılık olduğu söyleyen Ferhat Sucu ise “Durumumuz ortada. Burası kırsal bölgedir. Yem, mazot, gübre, saman, tohum ilaç çok pahalı. Geçen yıl 115 liraya aldığımız yemi bu yıl 335 liraya alıyoruz. Buranın zaten geçimi kaynağı kırsal bölge olduğu için hayvancılıktır. Hayvancılıktan başka hiçbir gelir kaynağımız yoktur. İnşallah Cumhurbaşkanımız da, devlet büyüklerimizin de çiftçiler destek vermesini bekliyoruz. Bu yılda kurak gitti ve millet mahsul alamadı. Yem fiyatları da yükseldi. Bu arada her şey pahalanırken en ucuz olan yine hayvan fiyatları oldu. Maliyetini kurtarmıyor. Yemine bakıyorsun, samanına bakıyorsun, çobanlığına bakıyorsun bir türlü maliyetini kurtarmıyor. İnşallah ilerisi parlak olur.” Şeklinde dert yandı.
YAVUZ KIZILTEPE “FIRSAT KOLLUYORLAR”
Yavuz Kızıltepe “Fırsat kolluyorlar. Fırsatı buldular mı doları yine çıkaracaklar. Önce yükselttiler, sonra düşürdüler. Daha sonra da yavaş yavaş millet dolarını bozdurdu. Şimdi yine yukarı çıkarmaya çalışıyorlar. Dün gittim yağa baktım, yağ yine çok pahalı. Hiç düşmemiş yani, tereyağı da para etmiyor. Sürt ise 2.70 lira. Ayçiçeği yağı o kadar pahalı olur mu? Nedir dolar düşüyormuş ama sonu belli değil. Dolar düşmüş ama normalde düşmemiş.”dedi.