Doç. Dr. Yaşar Kop "Profesör" oldu

Doç. Dr. Yaşar Kop "Profesör" oldu

Kars halkının Kafkas Üniversitesi'nde ismini en çok bildiği akademisyenlerden biri olan Doç. Dr. Yaşar Kop Profesör oldu.

Kars için bir çok konuda elini taşın altına çekinmeden koyan; "bir dirhem-bir çekirdek" demeden doğup büyüdüğü Kars adına tarihi ve kültürel manada katkı yapmaya çalışan Kop’un Profesör olması sevenleri arasında ve de Kars kamuoyunda olumlu bir sinerji oluşturdu.

Özellikle gerek genel ve gerekse yerel manada Ermeni Meselesi üzerine kitaplar ve makaleler kaleme alan ulusal ve uluslararası arenada TV programlarına katılan Yaşar Kop, Anı’nın Anadolu’nun giriş kapısı olması yönündeki çalışmalarının yanı sıra, Osmanlı Devleti zamanında ilk ve tek unvan alan Kars’ın “Gazi” unvanının geri verilmesi için çabaları unutulacak türden değildir.

Dede Korkut isminin çalıştığı kurum olan KAÜ Eğitim Fakültesi'ne verilmesindeki katkıları ile Anı’nın UNESCO tarafından kültürel miras listesine alınması için BBC ve TRT World’deki röportajları da yakından bilinmektedir.

Kars ve Türkiye için yapacaklarının bitmediğini düşündüğümüz Prof. Dr. Yaşar Kop’un kısa özgeçmişi aşağıda verilmiştir.

İlk, orta ve lise tahsilini doğum yeri olan Kars’ta tamamladı. Sonrasında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği’nden 1996 yılında mezun oldu. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Yakınçağ Bilim Dalı’nda “1828–1829 Osmanlı Rus Harbinde Kars ve Çevresi” isimli teziyle 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. Akabinde Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Sosyal Bilgiler Bilim Dalı’nda tarih 2009 Temmuz’unu gösterirken “İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Ermeni Sorunu ile İlgili Görüşleri ve Bilgi Düzeyleri Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma: İstanbul ve Kars Örnekleri” isimli çalışmasıyla doktora derecesini aldı.

Kendisi 1996-2002 yılları arasında Kırşehir, Erzurum ve Kars’ta ortaokul ve liselerde gerek idarecilik ve gerekse Tarih Öğretmenliği yaptı. 2002 yılında Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sosyal Bilgiler Anabilim Dalı’nda göreve başladı. Bir yıl sonra Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak 2009 yılının sonuna kadar çalıştı. 5 Aralık 2018 tarihinde Sosyal Bilgiler Eğitimi temel alanında Doçent oldu.

Hâlihazırda Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü olarak akademik hayatına devam eden Kop’un, çalışma sahasını özellikle sosyal bilgiler eğitimi, tarih eğitimi ile başta Ermeni Meselesi olmak üzere hassas ve tartışmalı konular oluşturmaktadır.

Çok sayıda ulusal ve uluslararası makale ve bildirisi bulunan Prof. Dr. Yaşar Kop’un özellikle bölgemizi de ilgilendiren birçok sayıda bağımsız ve/veya ortak yazarlı kitap ve kitap bölümüne de imza atmıştır. Onlardan bazıları şöyledir :

• Dünden Bugüne Türk Ermeni İlişkileri (Nobel Yayınları)

• Gelecek Neslin Gözüyle 1915 Ermeni Olayları (Pegem Yayınları)

• Hassas ve Tartışmalı Bir Konu 1915 Ermeni Olayları (Kriter Yayınları)

• Fetihleri Anlamak Fatihleri Anmak II (Okçular Vakfı)

• Kars’ın Somut Olmayan Kültürel Mirası (Kars Valiliği Kültür Yayınları)

• Zamansız Mahşer: Sarıkamış (Kars Valiliği Kültür Yayınları)

• 6 Dilde, 7 Türk Lehçesinde Sarıkamış Harekâtı (İzmir Kanyılmaz Yayıncılık)

• Âşıkların Diliyle Kars (Kars Belediyesi Kültür Yayınları)

• Kars Yöresi Halk Bilimi Araştırmaları-I (Kars Belediyesi Kültür Yayınları)

• Âşık Lütfi Hayatı, Sanatı ve Hikâyeleri (İzmir Kanyılmaz Yayıncılık)

• Sosyal Bilgilerin Temelleri/Sosyal Bilgiler Psikoloji İlişkisi (Anı Yayınları)

• Farklı Ülkelerin Sosyal Bilgiler Öğretim Programları/Finlandiya (Pegem Yayınları)

• Eğitim Bilimine Giriş/Eğitimin Tarihsel Temelleri (Grafiker Yayınevi)

• Türkiye’de Sosyal Bilgiler Öğretim Programları/Beceri Eğitimi (Pegem Yayınları)

• Karakter ve Değerler Eğitimi/ Türk Eğitim Tarihinde Değerler Eğitimiyle İlgili Örnekler (Nobel Yayınları)

46287.jpg

Kaynak:Mesut Adıgüzel

 İnternet Editörü
Önceki ve Sonraki Haberler