Diyaliz Hastası, Engelli Vatandaşın ev mücadelesi
Çocuklarıyla geçimini sağlamaya çalışan baba ve oğula sahip çıkan olmadığı için Kağızman Belediye Başkanlığı olaya el atarak diyaliz hastası olan Fehmi Ünal ve çocuklarına yardım eli uzattı.
Diyaliz Hastası, Engelli Vatandaşın ev mücadelesi
Kars’ın Kağızman ilçesinin Kuloğlu köyünde, kronik böbrek yetmezliği bulunan ve yüzde 90 özürlü, 12 yıldır da diyaliz hastası olan 65 Yaşındaki Fehmi Ünal ve 21 yaşındaki yüzde 60 işitme ve zihinsel engelli oğlu Abdullah Ünal, yıllardır tek odalı ve sağlık koşullarına uymayan tek odalı kerpiç evde yaşam savaşı veriyor.
Çocuklarıyla geçimini sağlamaya çalışan baba ve oğula sahip çıkan olmadığı için Kağızman Belediye Başkanlığı olaya el atarak diyaliz hastası olan Fehmi Ünal ve çocuklarına yardım eli uzattı. Bu nedenle belediye, eşi Güvercin Ünal’a ait 122 ada ve 128 parsel üzerine ev yapmak istedi ve inşaatın temelini atıldı. Fakat aile, evin inşaatının bilinmeyen sebeplerden mühürlendiğini iddia etti.
Ailenin sefaletten kurtulması için yapılması planlanan ev inşattın yola çıktığını gerekçe gösterilerek, İl Özel İdare Müdürlüğüne şikâyet edildi. Bu nedenle de 28.04.2014 tarihinde Kars İl Özel İdaresi tarafından evin inşaatı mühürlendi.
Özel İdare Müdürlüğü olayı Kaymakamlığa, Kaymakamlık da Özel İdare Müdürlüğüne atarken mağdur olan hasta ve engelli vatandaşlar, ‘Kışın kapıya dayandığı bu soğuk aylarda dışarıda kalırsak odun yok kömür yok ne yapacağız’ diyerek derin derin düşünmeye başladı.
Diyaliz Hastası Fehmi Ünal ve Eşi Güvercin Ünal, “Bazı hayırsever vatandaşların yaptırdığı inşaatımızı durdurdular. Kars’tan gelen Özel idare Tapu kadastronun ölçümü bile beklenmeden inşaatımız mühürledi. Önümüz kış, benim eşim diyaliz hastası, oğlum 21 yaşında işitme engeli, bekâr kızım var. Hepimiz bir odada kalıyoruz. Odun yok, kömür yok. Biz nereye gidelim ölelim mi burada. Siz hiç leğende banyo yaptınız mı, siz hiç leğende çamaşır yıkadınız mı? İşte biz leğenlerde çamaşırımızı yıkayıp leğenlerde banyo yapıyoruz. Yemeğimizi de aynı odada yaparken aynı odada da yatıyoruz. Bizim ne mutfak tezgahımız nede tuvaletimiz var. Hangi devirde yaşıyoruz, Devletimiz bize sahip çıksın. Biz kime gidip sığınalım” diyerek yetkililerden yardım istediler.
ÖZEL İDARE: MUHTARDAN İZİN ALMADIĞI İÇİN MÜHÜRLEDİK
Kars Özel idare Müdürlüğü ise konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında: “Kağızman Kaymakamlığının bize yazdığı yazı doğrultusunda personellerimiz gidip sadece muhtardan izin alınmadığını gerekçe göstererek mühürledi. Kuloğlu köyünde şimdiye kadar bu uygulama hiç kimseye yapılmamış” denildi.
MUHTAR: “KİMSEYE KASTIMIZ YOK, BEN GENELGEYİ UYGULADIM
Öte yandan köy muhtarı Abduselam Koçak da yaptığı açıklamada, “Köy yerleşim projesi vardır. Bu projeye herkesin uymazı lazımdır. Benim inşaatı durdurmamın nedeni bu insanlar yola inşaatlarını yapıyorlardı. Yerleşim planında 3 metre önden, 5 metre yandan çekmesi lazım. Ben sadece ‘60 cm geri çekin’ dedim. Daha fazla yaparlarsa ilerde sıkıntı olur, yıkılır, fazla zarar görmeden durdurdum. Benim hiçbir köylü vatandaşımla sıkıntım yoktur. Bizim köyümüz bir tampon bölgesidir, yolları geniş tutmamız lazımdır. İleride sıkıntı yaşamayalım dedim. Her kes yola ev yaparsa köyüm büyük köy altından kalkamam” dedi. kha