Digor’da ‘Şeker’ gibi hizmetler
Digor Kaymakamı Serkan Şeker görevde bulunduğu süre içinde yüzlerce önemli projeye imza attı ve atmaya da devam ediyor.
Kaymakam Serkan Şeker iki yılı ışkın süredir ilçede birbirinden önemli ve anlamlı projeler hazırladı. Bunların içinde en baş sırayı eğitim alanındaki atılımlar alıyor. Halkla yakınlaşması, bütünleşmesi, kaynaşması da cabası. Gittiği her köyde, ziyaret ettiği her esnafta sıcak ve samimi mesajlar verdi. Bunlarla da kalmayarak projelerini hayata geçirdi.
İşte Kaymakam Şeker’in ‘Şeker’ gibi hizmetlerinden bazıları:
AYDINLIK YARINLAR
Anadolu topraklarının coğrafi ve beşeri anlamda dünya atlasının en verimli ve bereketli bölgelerinden biri olduğu genel kabul görmüş bir gerçektir. Kültür, sanat ve liderlik tarihimiz Anadolu’dan yetişmiş büyük kabiliyetlerin ve dâhilerin örnekleri ile doludur. “Aydınlık Yarınlar” projesi ile hedeflenen, Digor İlçesi okullarında okuyan öğrenciler arasından, yarının dünyasında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne kültürde, sanatta ve devlet yönetiminde büyük hizmet edebilecek kapasitedeki öğrencilerin belirlenmesi ve izlenecek program çerçevesinde bu öğrencilerin geniş bir tarih ve edebiyat bilgisi birikimine, estetik anlayışına ve özgüvene sahip bireyler olarak yetişmelerini sağlamak. Proje iki basamaktan oluşur. Birinci basamakta ilköğretim 6-7- 8. sınıfların sınıf birincileri; ikinci basamakta ise 9-10-11.sınıfların sınıf birincileri yer alır. “Sınıf Birinciliği” esası ay bazında belirlenir. Sınıf birincileri, okul müdürlüklerince,her ayın son günü, öğrencilerin okul başarıları, sosyal kabiliyetleri ve “Bir Sevdadır Okumak” kampanyası çerçevesinde okudukları kitap sayısı esaslarına göre seçilir. Her ayın ikinci ve üçüncü günü, “Aydınlık Yarınlar Günü” olarak belirlenir. Sınıf birincisi olarak seçilen öğrenciler İlçe Kaymakamının göndereceği davetiye ile “Aydınlık Yarınlar Günü”ne davet edilir. Sınıf birincisi olarak belirlenen öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı’nca belirlenmiş olan “100 Temel Eser” arasından seçtikleri bir kitabın bilgisayar ortamındaki sunumunu hazırlarlar. Sunumlar; yazarın hayatını, eserin yazıldığı dönemin tarihsel ve toplumsal önemini; eserin kendi toplumunda ve dünya toplumunda meydana getirdiği tesirleri ve eserin kısa bir özetini içerir.
"BİR SEVDADIR OKUMAK" KONULU KİTAP OKUMA YARIŞMASI
İlçe öğrencileri arasında eğitim, kültür ve sanatı teşvik; kitap ve okuma sevdasını geliştirmek için başlatıldı. Yarışma katılımcıları okullarda okuyan öğrenciler oldu. Katılımcılar iki gruptan oluştu. Birinci Grup, İlköğretim 4-8. İkinci Grup, 9-12. sınıf öğrencileri yer aldı. Yarışma, okunan sayfa ve çıkarılan özet esasına dayandı. Her öğrenci okuduğu kitap ve çıkardığı özeti sınıf öğretmenine verdi. Bahse konu bilgiler, her okulda kurulmuş olan komisyona sunuldu. Komisyonlar, gerekli incelemeyi, bir liste marifetiyle yaptı ve neticeyi yarışma ayının son günü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne sundu. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, müdürlükçe oluşturulan komisyon marifetiyle son incelemeyi yaparak; neticeyi açıkladı.
“BOYA SANDIĞINI GETİR; EĞİTİM DESTEĞİNİ AL” KAMPANYASI
Ulusal ve uluslararası kuruluşların hazırladığı bazı raporlara göre, yerel ve küresel temel sorunlar arasında çocuk işçiliği önemli bir yer tutmaktadır. Anayasa ve ilgili yasalarda belli yaşın altında çocukların çalıştırılması yasaklanmışsa da; bu hükümlere riayet hemen hiçbir il ve ilçede mümkün olmaktadır. Temel faktörün maddi imkânsızlıklar olduğu bu sorun sebebi ile binlerce çocuk, daha çok küçük yaşlarda, çalışmaya zorlanmaktadır. Bu çocukların terör örgütleri, insan kaçakçılığı ve organ mafyası gibi çeşitli suç örgütlerinin ana hedefi olduğu bilinen bir gerçektir.
İlçede de küçük yaşta pek çok çocuğun, okula devam etmesi ve ilgili saatlerde dersleri ile uğraşması gerekirken, bu çocukların, özellikle, ayakkabı boyacılığı işinde çalıştırıldığı görülmüştür. Sosyo-ekonomik yapıları incelendiğinde, genellikle, bu çocukların ekonomik sorunları had safhada olan katmanlardan geldiği görülmüş ve aileleri ile bire bir görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerde, çocukların çalışmaları neticesinde ailelerine sağladığı katkı ne ise, ki bu çok cüzi bir miktara tekabül etmektedir, Kaymakamlık kaynakları ile çocukların eğitimi için sağlanacağı taahhüt edilmiş ve böylece 50’ye yakın ayakkabı boyacısı çocuk sokaktan kurtarılmış; çocukların kendi gelecekleri ve ülkemizin geleceği için, akranları gibi, derslerine ve ideallerine odaklanmaları sağlanmıştır.
2008 yılının 8. ayında başlatılan bu proje aynı yılın 12. ayında leye verdi.
DİGOR’DA BOYACI ÇOCUK KALMADI
Digor Kaymakamlığı’nca başlatılan “Boya Sandığını Getir; Eğitim Desteğini Al.” Kampanyası meyvelerini verdi. Birkaç ay öncesine kadar tamamı okul çağındaki çocuklardan oluşan, Digor sokaklarında boyacılık yapan, gelecekte bireysel ve toplumsal geleceğimiz için önemli problemlere sebep olacak “çocuk işçi” sorunu Digor Kaymakamlığı’nın geliştirdiği proje ile çözülmüş oldu. Tamamı fakir aile çocuklarından oluşan boyacı çocukların, önce boya sandıkları alındı. Ailelerle yapılan görüşmeler neticesinde, çocukların boyacılık yapmak üzere, sokağa gönderilmesi engellendi. Eğitimlerine devam etmeleri karşılığında, fakir ailelere, çocuklarının kazandıkları kadar eğitim desteğinde bulunuldu. Daha sonra, boyacı çocukların ders sorunlarının çözülmesi için iki öğretnen görevlendirildi. Bu çalışma neticesinde, Digor İlçesi’ndeki “çocuk işçi” sorunu çözüldü. Bilindiği gibi dünyanın ve ülkemizin karşı karşıya bulunduğu en önemli sorunlardan biri “sokak çocukları” ve “çocuk işçi” sorunudur. Özellikle suç örgütleri bu şekilde olan fakir aile çocuklarını “insan kaynakları” olarak belirlemektedir.
KIZ ÖĞRENCİ YURDUNUN EĞİTİME BÜYÜK KATKISI
Digor Lisesi’ne bağlı olarak, hizmete giren ve 54 öğrenciye hizmet veren kız öğrenci yurduna 2008 yılında müracaat sayısında büyük artış oldu. Bir önceki eğitim-öğretim yılının 3 katına yakın müracaat alan öğrenci yurdu bu amaçla yapılan tadilat ve yapım çalışmaları üzerine kapasitesini iki katına çıkardı.
33 KÖY OKULU YENİLENDİ
2009-2010 Eğitim-öğretim yılının başlangıcında, Kaymakamlıkça 33 köyümüzdeki okulların mevcut eksiklerinin giderilmesi, tadilat ve onarım çalışmalarına geçtiğimiz günlerde başlanmıştı. 27 köy okulunun küçük onarımı tamamlanırken, 6 köy okulunda da büyük onarım yapıldı. Kaymakam Serkan Şeker, Milli Eğitim Müdürü M. Sena Özçalış ile birlikte çalışmaları yerinde inceledi. Ziyaret ettiği köylerde vatandaşlardan yapılan çalışmalar hakkında fikir alıp sohbet etti.
ÖSS TÜRKİYE 14.SÜ VE KARS 1.Sİ DİGOR’DAN
Digorlu öğrencilerin eğitim alanında yerel ve ulusal başarıları zirveye çıktı. 2009 ÖSS Sonuçlarına göre Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’ne giren Digor Mahirbey köyü’nden Göksal Taşkaya Türkiye 14.sü ve Kars birincisi olarak ilçeyi ve köyünü sevince boğdu. Yine Digor Hisarönü Köyü’nden Sinan Özvarış ÖSS Kars ikincisi olarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girmeye hak kazandı. ÖSS Şampiyonları ve SBS’de kendi sınıflarında Digor 1.si olan öğrenciler Kaymakam Serkan Şeker tarafından kabul edildi ve ödüllendirildi.
DİGORLU ÖĞRENCİLER’DEN BÜYÜK REKOR: 8 AYDA 289.344 KİTAP OKUNDU
Kaymakamlıkça, 17 Ekim 2008 günü başlatılan ve okul çağındaki öğrencilere düzenli okuma alışkanlığını kazandırmak, çocukları yarının dünyasına iyi bir donanımla hazırlamak, geleceğin dünyasına lider beyinler kazandırmak, öğrencilerde bulunan kabiliyetleri keşfetmek, birlikte yaşama kültürü ve demokratik bilincin geliştirilmesini amaçlayan ‘Bir Sevdadır Okumak’, ’Aydınlık Yarınlar’ ve ‘’Birlikte Okuyalım’’ projelerinde, Digorlu öğrenciler büyük bir başarı gösterdi.
İlçe çapında tatlı bir rekabet havasında gerçekleştirilen projeler için Digor Kaymakamlığı’nca okullara 10 bin civarında kitap alındı. Tüm sınıflarda her gün yarım saat “Birlikte Okuma” saatleri kondu. Sekiz ay boyunca, her ayın birincilerine büyük, ikincilerine yarım, üçüncülerine çeyrek altın hediye edildi. Başarılı öğrencilerin her türlü eğitim masrafları karşılandı. Başarılı öğrenciler “Çanakkale, Kars-Sarıkamış” gezileri ile ödüllendirildi. Her hafta, öğretmenlerden oluşan komisyonlarca projelerin istatistiki bilgileri takip edildi.
OKUYAN ANNELERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Kaymakamlık öncülüğünde başlatılan ve İlçede okuma-yazma bilmeyen annelere okuma-yazma öğretip onlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla başlatılan “Okuyan Annem” isimli yarışma yapıldı.
YAĞLICADA “BİRLİKTE OKUYORUZ”
“Aydınlık Yarınlar” ve “Bir Sevdadır Okumak” isimli temelde öğrencilere kitap okuma sevgisi aşılamak maksadıyla yürütülen kitap okuma yarışmalarına paralel olarak ilçemizin merkez ve tüm köy okullarında her gün bir ders okuma saati tayin edilmiştir. Kaymakamlık öncülüğünde başlatılan bu faaliyet tüm okullar tarafından benimsenerek uygulanmaya devam etti.
“BİRLİKTE OKUYORUZ” KAMPANYASI SORKUNLU KÖYÜ’NDEN BAŞLADI
Köy ziyaretlerini gelenek haline getiren Kaymakamlık Sorkunlu Köyü’nde “Birlikte Okuyoruz” Kampanyası’nı başlattı. İlçe protokolüyle köyü ziyaret eden Kaymakam Serkan Şeker ve ilçe protokolünün ilk adresi köy okulu oldu. ‘Bir Sevdadır Okumak’ ve ‘Aydınlık Yarınlar’ isimli temelde kitap okuma yarışmalarına paralel olarak ilçemizin tüm okullarında uygulanan her gün yarım saatlik kitap okuma uygulamasına Kaymakam ve ilçe protokolü okudukları kitaplarla eşlik ettiler. Haftanın iki günü değişik köy ve merkez okullarında devam edecek uygulamada her kurum amiri, okuma saatinin ardından, kendi mesleğini öğrencilere tanıtıp; sorulara cevap verdiler. Uygulama sonrasında tüm sınıfları tek tek ziyaret eden Kaymakam Serkan Şeker ve beraberindeki ilçe protokolü öğrencilerle konuşup sohbet etti.
Bunlar Kaymakam Şeker’in öncülüğünde başlatılan ve meyve alınan projelerden bir kaçı. Saymakla bitmeyecek anlamlı projeleri hayata kazandıran Kaymakam Şeker gittiği her yerde takdir topladı.