Digor Başkan’dan, Başkan Digor’dan memnun!
Digor halkı ilçede yapılan çalışmalardan memnun kaldıkları yönünde açıklamalarda bulunurken, Belediye Başkanı Av. Muzaffer Kutay da yapılan hizmetler hakkında ve hizmet kalitesini artırmaya yönelik yapılan çalışmalar hakkında açıklamalar yaptı.
Digor halkı, “Yollar yapılıyor bu bizim için iyi oldu. 1-2 senedir yollar tozdan geçilmiyordu. Caddelerin temiz olması güzel bir şeydir. Yolar daha önce çok kötüydü, bizler bu başkandan çok memnunuz. Bizler için bütün olanakları seferber etti. Ben kendim de ona oy vermeme rağmen çok güzel çalışmalar yapıyor. Ama şuan da 10 seferde olsa yine ona veririm. Önce alt yapılar yapıldı, şimdi de yolar yapılıyor. Digor da daha önce alt yapı çalışması yapılmamıştı şimdi yapılıyor.” İfadelerini kullanırken, Başkan Av. Muzaffer Kutay da “Esasen cadde, sokak ve alt yapı çalışmalarımız da bozulmalar vardı. Çok ciddi sıkıntılar yaşıyorduk. Kışın çamurdan, yazın tozundan olsun çok ciddi sıkıntılar vardı. Şükür alt yapı çalışmalarımız ana anterlerde bitti. 15 gün öncede üst yapı çalışmalarına başladık. Yağmurla hava koşullarıyla ilgili sorunlar vardı. Yağmur izin verdiği müddete hızlı bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. 4 tane ana caddemizi 2 günde bitirmiş olacağız. Daha sonra ikinci dereceden caddelerimiz var. İlk etapta 25 bin metrekare parke döşüyoruz. Bunun sadece işçilik olarak 3 lira değerle hizmet alımı şeklinde yapıyoruz. Daha önce gerçekleştirdiğimiz taş ihale planlarımız vardı ama alt yapı ihalelerimiz devam ettiği için bu taşları kullanmamıştık saklamıştık. İkinci bir maliye olmasın diye sakladık, şimdi onları kullanıyoruz.” dedi.
Yapılan çalışmalarda Digor halkının da büyük ölçüde yardımcı olduğunun hatırlatmasını yapan Kutay, “İlk etabımız 25 bin alana döşeme yapmak, 10 elemanımız var. 3 lira değerinde hizmet karşılığında bu işi yapıyoruz. Ekonomik durumumuz kaynaklarımız el verdiği sürece tüm cadde ve sokakları parke taşıyla döşeyeceğiz. 4 aracımız çalışıyor, 1 greyder, bu makine bizim değil belediyeden yardım alıyoruz. Kazıcı kepçemiz, traktörümüz var. Vatandaş bu durumdan oldukça olumlu davranıyor. Çünkü gözle görülür bir hizmet olduğundan bu alan dışında herkes bize destek sağlıyor yardımcı oluyor. Tüm esnafımız bu çalışmalarda bize yardımcı oluyor. Dün bu cadde de parke döşemesi yapılırken esnaflardan biri kürekle diğeri de parke taşıyarak bize yardımcı oluyorlar. İşçilerimizle birlikte bizde çalışıyoruz, onlara yardımcı oluyoruz.” şeklinde konuştu.
“Digor da hali hazır bir harita çıkarılıp kayıt altına alındıktan sonra imar çalışmasına geçilir. Çünkü bir şehrin olmazsa olmazlarındandır hâlihazır haritası ve imar planıdır.” diyen Başkan Kutay, “Bu harita hazırlanmasından sonra yaptığımız başvurular neticesinde iller bankası müdürlüğünde 19 Nisan 1913 de ihalemiz yapıldı. Şuan yapılan çalışma jeolojik etüt çalışmadır. Digor’un yaklaşık 30 yerinde açılacak olan kuyularında zemin etüt çalışmaları yapılmakta. Bunun ihalesi 19 Nisan da gerçekleşti. Yüzde 50’si su kap kapsamında toplam 55 bin liraya mal olan bir projedir. Su kap tarafından bize hibe olarak iller bankası tarafından verildi. Zemin etüdü açısından iler ki aşamalar da kat kat sağlamlılığı sağlıyor. Ben Adapazarı depreminde şahit olduğum olaylar vardı. Bina çok sağlamdı ama zemin sağlam olmadığı için 3 katlı binanın 2 katının gömüldüğüne şahit olduk. Bu çalışmalarımız zemin etüdü çalışmalarıdır. Bu yerlerde kaç kat yapılacağının tespitidir.” İfadelerine yer verdi.
Digor’un cumhuriyet tarihinde büyük deprem yaşayan bir ilçe olduğunun altını çizen Digor Belediye Başkanı Kutan, ilçenin gelecekte afetlere karşı en az zararı görmesi açısından imarların ve yapılanmanın daha dikkatli yapıldığını belirterek, şunları söyleri; “1935’te büyük bir deprem yaşadı. Toplam 200 insanımızın hayatına mal olmuş bir depremdir. Kuzey Anadolu fay hattının başlangıç yeri üzerinde bulunan bir ilçemiz. Yapılacak çalışmalar neticesinde şuan da en fazla 3 katlı yapıya elverişlidir izlenimi veriyor. Kesin sonuç çalışmalar bitip raporlandırıldıktan sonra beli olacaktır.19 Nisan da yapılan 6 Mayıs tarihinde yer teslimi yaptık. 75 gülük süre içerisinde bu çalışmaların bitmesi planlanıyor. 30 ayrı noktada bu çalışmalar sürecek. Şuan ki yerde 15 metre derine inliyor bazı yerlerde 30 metreye kadar inildiği görülür.Genel olarak sorunsuz bir zemin, ama her ihtimale karşı değişken bir yapı gösterdiği için yerin 50 metre altına kadar da inilip Adapazarı ya da Gölcük depremlerinde yaşananların burada yaşanmamsı için sağlam bir çalışma yapmaktır. Şehir planında önce haritası sonra jeolojisi şimdi harita hazır jeolojik çalışmalara başlanmış bulunuyoruz. Bu alt yapı çalışmalarımız şehir merkezi tamamlandıktan sonra şehrin kenar mahallelerinin yapım çalışmaları devam ediyor. Alt yapı çalışmalarının yüzde 70 kısmı tamamlandı. Bir yandan üst yapı çalışmaları, bir yandan imar çalışmaları, bir yandan da alt yapı çalışmaları hızla devam etmektedir.”
DİGOR İLÇESİNİN ZEMİN ETÜT PROJESİ ÇIKARILIYOR
Digor Belediye Başkanı Muzaffer Kutay, ilçenin 60 yıllık rüyayı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Digor ilçesi hali hazır haritası olmadığı için kayıtlarda geçmiyordu. Bu harita olmadığı içinde Digor’a yatırım yaparken zorlanıyorduk. Şimdi yıllar sonra gerçekleşen bu çalışma neticesinde her hanenin ve her kurumun yeri haritalandırıldı.” dedi.
Cadde ve sokakların tam anlamıyla kullanılabilir yerlerinin belirlendiğini ifade eden Kutay, “Bunun yanı sıra yapılan binaların zeminlerinde nasıl bir jeolojik yapının olduğunu kestiremiyorduk. Bu nedenden dolayı ilçe merkezinde yaklaşık 30 farklı bölgede zemin etüt işlemi yapılarak ilçenin jeolojik durumu öğrenilecek. Bu çalışma sonrasında da ilçe merkezine yapılacak binaların daha sağlam zemine yapılması sağlanacak.” diye konuştu.
Digor’da alt yapı çalışmalarını tamamladıklarını da ifade eden Başkan Kutay; “Biz kanalizasyon şebekesi çalışmalarını tamamladık. Şimdi de Bozulan yollarımızı, kaldırımlarımızı yapıyoruz. Alt yapı çalışmalarından dolayı ilçe merkezinde bozulan yollarda en kısa zamanda tamamlanıp Digorlu vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız” şeklinde konuştu. Kutay şunları söyledi: “2013 yılında özellikle ilçenin yollarını kaldırımlarını yapacağız. Buna paralel olarak içme suyu şebekesini en ücra yere kadar değiştirdik. Digor’u çağdaş yaşanılabilir bir kent yapacağız. Bunun için öncelikle ilçede bir arıtma tesisi yapmayı düşünüyoruz. Kanalizasyon şebekesinin bağlandığı bölgede arıtma tesisi olmadı mı olmaz. Bunun için görüşmeler yapıyoruz. Arıtma sisteminin alt yapı çalışmaları tamamlandı ve son noktayı da çok kısa bir zaman içinde koyacağız.”