Devlet'ten kredi desteği
Kentsel dönüşüm kredilerinde, sözleşme, noter, tapu ve belediye harçları, damga ve veraset intikal vergileriyle döner sermaye gibi ücretleri vatandaş ödemeyecek.100 bin lira kredinin 25 bin TL'sini devlet ödeyecek.
Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamındaki kredilerde sözleşme, noter, tapu ve belediye harçları, damga ve veraset intikal vergileriyle döner sermaye gibi ücretleri vatandaş ödemeyecek.
Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Karara göre, güçlendirme, konut ve iş yeri yapım kredisinin şartları belirlendi.
Buna göre, güçlendirme kredisi kullanacak vatandaşlar 50 bin, konut ve iş yerini yeniden yapmak isteyen vatandaşlar 100 bin lira kredi çekebilecek. Güçlendirme ve konut yapım kredisinin yüzde 4'ünü, iş yeri yapım kredisinin de yüzde 3'lük kısmı devlet tarafından karşılanacak.
25 bin lira faiz desteği
Vatandaş, bankadan 10 yıllık planlama doğrultusunda, 100 bin lira çekmesi halinde Bakanlık'tan yaklaşık 25 bin lira faiz desteği alacak.
Bankalar, kentsel dönüşüm kredisi almak isteyenlerin başvuruları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belirlediği lisanslı kuruluşlarca incelenerek, onaylanacak.
Faiz oranları Bakanlık tarafından da duyurulacak
Bakanlık, kentsel dönüşüm kredisi veren bankalar arasında rekabet yaşanmasını öngördüğünden, vatandaşlar, en düşük krediyi veren bankaları tercih etmeleri konusunda uyarıldı.
Protokol imzalanan bankaların faiz oranları, Bakanlığın internet sitesinden yayımlanacak.
Kentsel dönüşüm kredilerinde, sözleşme, noter, tapu ve belediye harçları, damga ve veraset intikal vergileri, döner sermaye gibi her türlü işlemin ücreti vatandaştan talep edilmeyecek. Bakanlık yetkililerince vatandaşlardan bu konuya dikkat etmeleri istendi.
AA