Deneyap seçme süreci uygulama sınavı Kars’ta da yapılıyor
Deneyap Türkiye 3. faz öğrenci seçme süreci uygulama sınavı, İsmail Aytemiz Spor Kompleksinde gerçekleştiriliyor.
Tacettin DURMUŞ
Ülkemizin teknoloji alanında gelişimini ivmelendirmek amacıyla yapılan sınav, Cumhurbaşkanlığının ilk 100 günlük İcraat Programı çerçevesinde 81 ilde gerçekleştiriliyor.
Kars’ta da İsmail Aytemiz Spor Kompleksinde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurulmasına yönelik olarak yapılan sınavda, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı arasında önemli bir işbirliği tesis ediliyor.
Kars’ta açılacak olan Deneyap Teknoloji Atölyelerine öğrenci kabulü, iki aşamalı seçme süreci sonunda yapıldığı bildirildi Sürecin ilk aşaması olan e-sınava 749 başvuru alındığı belirtildi. E-sınavın 11 Ekim - 31 Ekim tarihleri arasında seanslar şeklinde gerçekleştirildiği de belirtilerek; ikinci aşama olan uygulama sınavına katılma hakkı kazanan 153 aday, 12-13 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek olan sınava katılıyor. Sürecin sonucunda adayların e- sınav sonuçlarının yüzde 70’i ve uygulama sınavı sonuçlarının yüzde 30’u alınarak Kars’ta 60 öğrenci seçilmiş olacak. Ayrıntılı bilgiye www.deneyapturkiye.org internet adresinden ulaşılabilmektedir.
Türkiye’de gençlerin, özellikle teknoloji alanında gelişimlerine katkı sağlayan bu dört önemli kurumun katkıları ile Deneyap Türkiye projesi hayata geçirildi. Projenin ilk etabında 12 ilde ikinci etabında ise 18 ilde eğitimlere başlandı. Üçüncü etapta ise Ankara, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Giresun, Hatay, İstanbul, Karaman, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Mersin, Ordu, Sivas, Şırnak, Tekirdağ ve Van olmak üzere 27 ayrı ilde 36 Deneyap Teknoloji Atölyesi açıldı.
Deneyap Teknoloji Atölyelerinde öğrencilere 3 yıl boyunca ücretsiz olarak Tasarım ve Üretim, Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti, Yazılım Teknolojileri, Siber Güvenlik, Enerji Teknolojileri, Havacılık Ve Uzay Teknolojileri, Yapay Zeka, Nanoteknoloji Ve Malzeme Bilimi, İleri Robotik, Robotik Ve Kodlama, Mobil Uygulama gibi 11 farklı başlıkta eğitim verilmesi planlanıyor.
Ayrıca, öğrencilerin girişimcilik, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme, etkili iletişim ve takım çalışması gibi becerilerinin geliştirilmesi de hedefleniyor. Programa katılan öğrenciler 3 yıllık bir süreçte hem temel teknoloji yetkinlikleri kazanma, hem de özel ilgi alanlarında derinleşme imkânı elde ediyor. Atölye programları ortaokul düzeyinde hâlihazırda 4. ve 5. sınıfta eğitim gören öğrencilere, lise düzeyinde ise 8,9 ve lise hazırlık sınıflarında eğitim gören öğrencilere hitap ediyor.