Çıldır Gölü'nün Ocak Ayında Donmaması Balıkçıları Şaşırttı
Ardahan'ın Çıldır İlçesi Sınırları İçerisinde Bulunan ve 124 Kilometrekare Alanıyla Doğu Anadolu Bölgesi'nin İkinci Büyük Gölü Olan Çıldır Gölü Ocak Ayına Girilmesine Rağmen Hâlâ Donmadı.
Her yıl aralık ayının ortalarında donan Çıldır Gölü, bu yıl kış mevsiminin sıcak geçmesinden dolayı buz tutmadı. Gölün buz tutmaması en çok gölde kışın buzları kırarak balık avlayan balıkçıları üzdü. Her yıl ocak ayında buzları kırarak balık avlayan balıkçılar, ilk defa böyle bir durumla karşılaştıklarını belirtiyor. Gölde 20 yıldır balıkçılık yapan Atalay Uzunkaya, Çıldır Gölü'nün ilk kez ocak ayında donmadığını ifade etti. Yaşanan durumu küresel ısınmaya ve Artvin ilinde yapılan barajlara bağlayan Atalay, "Biz de çok şaşkınız. İlk defa Çıldır Gölü ocak ayında buz tutmadı. Biz geçen yıl bu tarihlerde gölün üstüne çıkar buzları kırar balık avlardık. Köydeki vatandaşlar at arabalarıyla gölü ziyaret eden misafirleri gezdirirdi. Ancak bu yıl tüm bunlardan mahrum kaldık. İlginç bir durumla karşı karşıyayız." dedi.
Gölün donmaması balıkçıları zor durumda bıraktı. Balıkçılar, balık avlayamamaktan yakındı. Gölün içinde irili ufaklı buz kütlelerin olduğunu anlatan balıkçılar, attıkları ağları bu buz kütlelerinin alıp götürdüğünü kaydetti. Gölde 35 yıldır balık avlayan Reis Topkaya, balık avlayamadıklarını dile getirerek, "Attığımız ağları gölün içinde oluşan buz kütleleri sürükleyip götürüyor. Dolayısıyla balık avlayamadığımız için evimize ekmek götüremiyoruz. Bu yıl işsiz kaldık. Çünkü avladığımız balıkları ilçede götürüp satıyorduk. Şu an gölün donmasını bekliyoruz. O zaman daha rahat balık avlayabiliyoruz." diye konuştu. Topkaya, ocak ayında gölün buz tutmamasına şaşırdığını anlatarak, küresel ısınmanın etkilerinin Ardahan'da yeterince hissedildiğini, bu yıl her zamankinden farklı olarak kış mevsiminin sıcak geçtiğini vurguladı.
Doğu Anadolu Bölgesi'nin ikinci büyük gölü olan Çıldır Gölü'nde aynalı sazan, kayabalığı, kızılkanat, tatlı su kereveti, şafak, tatlısu kefali, tahta balığı, aynalı sazan, otsazanı ve asya sazanı bulunuyor.