CHP Kars Milletvekili Aday Adayı Zeki Nacitarhan

CHP Kars Milletvekili Aday Adayı Zeki Nacitarhan

CHP Kars Milletvekili Zeki Nacitarhan, basın mensuplarıyla bir araya geldiği Kar's Otel'deki toplantıda, aday adaylığı sürecini değerlendirdi.

 

Nacitarhan, “Bu dönem yani, 12 Haziran 2011 genel seçimlerde Kars’tan Cumhuriyet Halk Partisine (CHP) milletvekili aday adayı oldum. Bu adaylık sürecini ben şöyle değerlendirerek başladım. CHP uzun yıllar emek veren parti emekçileriyle ve hemşehrilerimle biraya gelerek aday adayı olup olmama konusunda bir değerlendirme yaptım. Hemşehrilerimin ve siyasi yol arkadaşlarımızın verdiği güven ve cesaretle bu aday adaylığına başvurmuş bulunuyorum. Önümüzdeki günlerde partimizin Kars milletvekili aday listesi belirlenecek. Bu listede bulunsam da bulunmasam da Kars’ta CHP’nin milletvekili çıkarabilmesi ve başarılı olması için elimden gelen bütün çabayı göstereceğimim de bütün Karslı hemşehrilerime açıklamak istiyorum.” dedi.

 

Nacitarhan, daha sonra şunları söyledi:

“1991-95 yılları arasında Karslıların bana sunduğu bir onurla parlamento da görev yaptık. Parlamentoda görev yaptığım sürece Kars için çok önemli işlere, yatırımlara imza attığımızı zannediyorum. 95 yılından sonra partinin yönetim kadrosuyla anlamazlıktan ötürü, bir süre o kadroyla siyaset yapamayacağım için siyasi faaliyetlerime vatandaş olarak devam ettim. Ama hiçbir zaman siyasi bir adaylık veya önderlik talebinde bulunamadım. Bunun nedeni o günkü parti yönetimiydi. Bugün Cumhuriyet Halk Partisi yönetimi değişmiştir. Yeni bir Cumhuriyet Halk Partisi ve gerçekten sosyal demokrat bir parti. Sosyal demokrasinin evrensel değerlerini öne çıkaran ve onu projelendiren bir yönetimle Cumhuriyet Halk Partisi devam ettiği için bu heyecanı tekrar hissetim ve buradan aday olmaya karar verdim. Şimdi elimde olan tanıtım broşürleriyle geçmişte yaptıklarımı özetlediğim ve yaşam öykümle ilgili bir bilgi var.

 

1991 yılında seçildikten sonra Kars gerçekten yoğun göç veren işsizlik ve yoksulluk problemleri olan bir ildir. Burada uzun yıllar Cumhuriyet Halk Partisinin, SHP’nin il başkanlığını yaptım. Bu süreçte Kars’ın sorunlarını yakinen biliyordum. En kısa sürede Kars’ın yoksulluğunu ve göçünü önlemenin pratik yollarından birisi, 2 konu gelmişti önümüze, 1 üniversite kurulması 2bir Er Eğitim Tugayının Kars’a taşınması. Er Eğitim Tugayı da taşındı ama köklü ve geleceğe yönelik olan bir üniversitenin kurulmasıydı. 1992 yılında Kars’ta bir üniversite kurulması için bir kanun teklifi hazırladım. İnternetteki bazı hemşerilerimiz Kafkas Üniversitesinin kuruluşunun geçmişte parlamenterlik yapan Sayın İlhan Aküzüm ve Yasin Bozkut vasıtasıyla kurulduğu iddiaları var. Onların imzalarıyla üniversitenin kurulduğunu iddia eden hemşerilerimizin yazılarına ve eleştirilerine rastlıyorum. Tabi ki üzülüyoruz. Kuruluş kanun teklifini de meclis tutanaklarından getirdim. Bu kanun teklifi 1992 yılında yapılmış kanunlaşmıştır. 1992 yılında ne Sayın Yasin Bozkurt mebustur ne de İlhan Aküzüm mebustur. Bu kanun teklifini ben hazırladım, verdim. Önce adı Kars Üniversitesiydi daha sonra Kazım Karabekir Üniversitesi oldu. En sonda Sayın Süleyman Demirel’in önerisiyle Kafkas Üniversitesi adını aldı ve üniversitemiz kuruldu. Kafkas Üniversitesi en az 10 fabrikanın katabileceği katkıları katmaktadır. Ben buna inanıyorum. Bu üniversitenin kuruluşuna vesile olduğum içinde gerçekten görevimi yapmış sayıyorum.

 

Kars’ta zaman zaman basın mensuplarının da vatandaşlarımızın da, hep bir yakınma var. “Kars’ta hiçbir şey yapılmadı” Bizim dönemimizde Kars’ta yapılanlar ise, Kafkas Üniversitesi yapıldı, Kars Şeker Fabrikasını inşaatı bizden önce başladı fakat onu hizmete biz soktuk. Selim’deki Bayburt Barajı proje dışıydı projelendirilmesi ve projeye alınması mümkün değildi, bu barajın her milimetresinde emeğim var. Bu barajı programa aldırdık, ihalesini yaptırdık ve temelini attık. Kars hava alnının inşaatı bizden önce başlamıştı. 1992 yılında hizmete açıldı. Sarıkamış kayak tesislerinin birinci etabı Sayın İlhan Aküzüm tarafından planlanmış ve ihalesi yapılmıştı.

 

1994 yılında Sarıkamışlıların bir yakınmasıyla muhatap oldum. Dediler ki, “ İkinci etabı başlatmasak Sarıkamış’ta hiçbir turistik tesis kazma vurmayacak buraya” Yine 1994 yılında Sarıkamış kayak tesislerinde temel ihalesini yaparak İlhan Gürpınar ile birlikte temelini attık. Bütün bunlara baktığımızda Kars’a önemli yatırımlar, öneli kurumların kazandırılmış olduğunu göreceğiz. Yine Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü Kara Yolları Bölge Müdürlüğü 1994 yılında aynı günlü bakanlar kurulu kararıyla çıktı. Devlet Su İşlerine atanan bölge müdürü işlemlerini çabucak takip etti, bitirdi ama bölge müdürü işlemlerde biraz ihmallerde bulunduğu için seçim geldi ve kara yollarının bölge olması ve kurulması gerçekleştirilemedi. 15-16 yıl sonra kara yolları yine bölge olarak Kars’ta kurulmuş oldu. Devlet Su İşleri ve kara yollarının bölge olabilmesinin bir şartı vardı.

 

Kars’ın Erzurum şemsiyesinin altından çıkarak kendisinin bölge şehri olabilme niteliğini kazanmasıydı. Zaman zaman bun Ardan ve Iğdır’ın il olma teklifini de ben vermiştim. Benim o gün düşündüğüm proje bugün gerçekleşiyor. Eğer Ardahan ile Iğdır il olmasaydı Kars bölge şehri olmazdı. Kars’ta devlet su işleri olmazdı. Kara yolları bölge müdürlüğü olmazdı. Hele hele şu anda Kars’ta kurulan ve ileri ki günlerde iyi organize edilirse, kaynaklar iyi temin edilirse ve iyi uygulanırsa ve Kars’ta çok önemli olduğuna inandığım 2 tane ajans var. Yatırım Ajansı ile Kırsal Kalkınma Ajansı Kars’ta olmazdı.”

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler