Ceyhan: Trafikte Herkes Sorumludur
Türkiye'de trafik kazalarının azalması için herkese sorumluluk düştüğünü söyleyen Doğu Anadolu Sürücü Kursları Başkanı Azat Ceyhan, sürücü, yaya, yetililer, yol durumu gibi unsurların trafikte önemli derecede yer aldığını belirtti.
Trafik kazalarını nasıl önleyebileceği konusunda bilgi veren Ceyhan, “Trafik kazaları artık birçok ülkede karşımıza sık çıkmaktadır. Artık birçok ülkede sıfır ölümlü hedefleri göze alarak çalışma yapıyor yoksa ufak tefek kazlar yine karşımıza çıkar. Bu mevsimde özelikle bu günlerde kazaların sık olmasının birçok nedeni var. Bu kazarlın sorunların temel sebebi üzerinde durduğumuzda başlıca genel kurallar ortaya çıkıyor. Genel kurallar dediğimiz aşırı hız, hatalı sollama, dikkatsizlik, yorgun olma, geçiş noktalarına kavşak noktalarına yaklaşırken hız azaltmama bu kurallara uymamaktır. Bunların yanı sıra yolların yapısından kaynaklanıyor, yolların bozuk oluşu ve bu mevsime özgü başı-boş hayvanların serbest olması, yollarda taşıt yollarında bulunması, aynı zamanda bu mevsimde tarımsal faaliyetlerin yoğunlaşması, kışı uzun süre evde geçiren çocuk yada yaşlıların kendilerini dışarıya atması, bu mevsimde aşırı yağan yağmurların yolların bozulmasın sebebiyet vermesi kazaları artırmaktadır.”
Ancak hepsinden önemli olanın Türkiye’de yasal olarak bölünmüş yollarda yada otoyollarda belirlenmiş bir hız limitine uyulmamasının da kazalara davetiye çıkardığına dikkat çeken Ceyhan, bu hız limitinin 90 -100 ve otomobillerde 120 olduğunu belirtti.
Ceyhan dikkat edilmesi gereken hususları da şöyle sıraladı:
1-Kesinlikle sürücülerin Türkiye’deki karayollarına dikkat ederek güvenerek Türkiye’de hız limiti budur dememelidir. Çünkü yolun bazı yerlerinde bozukluk yada kavşak noktalar olabilir. Yolların bazı kısmında hayvan çıkabilir yada insanlar çıkabilir böyle olunca sürücü her zaman daha temkinli dikkatli olması gerekir. Hızın azaltılması iyi olur.
2- Sürücüleri dikkat etmesi gerektiği kadar yayaların da yolda karşıdan karşıya geçerken önce sola, sonra sağa, sonra tekrar sola bakıp geçmeleri. Bir diğeri yayalar geceleri açık renkli kıyafetler ve el fenerleri bulundurması ve yayalar yolun solunu kullanmalıdırlar.
3-Görevliler de bu konuda ekin denetlemeden yanı sıra yolun yapısıyla ilgili işaretlemeler yapılmalı ve kavşak noktalarına özellikle ışık gibi hız yavaşlatıcı ek tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bütün bu bütünlük içerisinde birinin yapılmaması yaya, sürücü, görevli herhangi bir eksiklik görevinin yapılmaması kazalara sebep olur. Trafikte yaşayan herkes sorumludur. Yayalarda, sürücülerde, görevlilerde sorumludur.