Başkan'dan Turizmcilere Yemek

Başkan'dan Turizmcilere Yemek

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, “Kars'ın Turizminin Geliştirilmesi” projesi kapsamında Kars'a gelen 21 turizm acente temsilcisi ve 8 gazeteci ile Kent Konseyi'nde yemekli toplantıda bir araya geldi

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, “Kars’ın Turizminin Geliştirilmesi” projesi kapsamında Kars’a gelen 21 turizm acente temsilcisi ve 8 gazeteci ile Kent Konseyi’nde yemekli toplantıda bir araya geldi.
Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi İçin İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı (BMOP) tarafından başlatılan, Araştırmacı-Yazar Ali Canip Olgunlu’nun destek verdiği “Kars’ın Turizminin Geliştirilmesi” projesi kapsamında Kars’a gelen 21 turizm acentesi temsilcisi ve 8 gazeteciyi için Kent Konseyi’nde bir program düzenlendi.
Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’un düzenlediği, yöresel yemeklerin yendiği, halk ozanlarının sahne aldığı program renkli görüntülere sahne oldu.
Burada bir konuşma yapan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, bu gezide Türkiye’nin önde gelen tur acenteleri ve basın kuruluşlarının temsilcilerinin, Kars’ın turizm potansiyelini birinci elden tecrübe etme imkanı bulduklarını söyledi. Gezi kapsamında kentte ağırlanan acenteci ve gazetecilerin; Sarıkamış, Çıldır Gölü, Ani Harabeleri, Kars kent merkezi gezisi gibi bir dizi etkinlikte yer aldıklarını ifade eden Bozkuş, “Bir değişiklik ve farklılık olsun diye burada sizleri ağırlamayı uygun gördük. Umarım sizleri önümüzde ki günlerde proje aşamasında olan yeni belediye hizmet binamızda yer alacak olan toplantı salonu, misafirhane ve sosyal tesislerinde de ağırlama imkanını bulabiliriz.” dedi.
Bozkuş ayrıca, Kentsel Dönüşüm Projesi ile Kars’ın turizmin cazibe merkezi olacağına inandığını da belirterek Belediyenin çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Bozkuş, “Göreve geldiğimizde öncelikli olarak şehrin imar palanına ciddi anlamda tadilatın ve çok yanlış bir şekilde çarpık kentleşmenin olduğunu fark ettik. Bu nedenle Belediye Meclisinden karar çıkartarak 9 mahallede Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yeniden kurulması ve imar planın yeniden çizdirdik. Bu projeler için İller Bankası ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında buluna mahallerde 6 milyon metre karede 7 bin 200 konutta 25 bin 200 kişi yaşıyor. Buraya altyapı hizmeti götürebilmek için eski para ile 500 trilyon gibi bir bütçe gerekiyor. Bu mahallelerde 2 milyon metrekare gibi bir alana yerleştirilmiş olacak. 100 trilyon gibi bir bütçe ile de bu mahallelerin alt yapı hizmetlerini çözmüş olacağız. Bu anlamda bu zamana kadar projelerimizin birçoğunu belirli bir düzeye getirdik. Atatürk ve Bayrampaşa Mahallelerinde ön protokolleri TOKİ ile imzaladık. Müşavir firma ile de ihale yapıldı. Önümüzde ki günlerde TOKİ’ye hazırladığımız raporu teslim edeceğiz. Buna bağı olarak Kafkaslar ve Anadolu ile köprü vazifesi gören ilimiz geçmişten günümüze enerji koridoru olmuştur. Ülke sınırları içerisinde doğal gaz ve petrol boru hattı ilimizden geçmektedir. Ayrıca Uzak Doğu’yu Pekin’e ve oradan da İngiltere’ye bağlayan Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu ilimizden geçecek. Bu projeler ile yılda 1,5 milyon insan Kars’tan gelip geçecek. 2012 yılına kadar Kars’ın altyapı sorunlarını çözmesi gerekiyor. Ayrıca su sorununu da çözme noktasına geldik. Kars’ta geçmiş ile ilgili olarak Millet Bahçesi ile geçmişte yaşanmış anılar var. Millet Bahçesi, İstihkam Çay Bahçesi ve Ordu Caddesi’nde sokak sağlıklaştırması başlatarak Ordu Caddesi’nin trafiğe kapatmayı düşünüyoruz. Bu cadde üzerinde butik oteller ve restoranlar yaparak burasının Sakarya Caddesi gibi olmasını düşünüyoruz. Bütün bunları yaparak turizme kazandırdığımızda Kars hak ettiği yere gelmiş olacak.” diye konuştu.
Araştırmacı-Yazar Ali Canip Olgunlu ise “Dünden beri yapmış olduğumuz gezi boyunca öne çıkan olgu siz değerli turizm acenteleri ve gazeteciler Kars turizmine ne gibi ivmeler kazandırabileceğimizi düşünerek bu gezi sırasında değerli acentelerimizin fikirlerini almak itiyorum. Çünkü Kars’ın turizm potansiyelini yerinde gördünüz ve gözlemlediniz.” dedi.
Konuşmaların ardından katılımcıların görüş, öneri ve eleştirileri alındı.
Buna göre çarpık yapılaşma, uçak saatlerinin uygunsuz olması nedeni ile Kars’a gelen turistlerin bir günlerinin kaybolmasına sebep verdiği öne çıktı. Yabancı dil seçeneği ve İngilizceden başka dil bilenlerin olmamasının ve de Ani Harabelerinde su ve tuvalet olmayışının onlarca sıkıntıyı beraberinde getirdiği ifade edildi. Ayrıca, hediyelik eşya satışının olmamasının da yıl içericinde binlerce turisti zora soktuğu belirtildi. Katerina Köşkü’nün otel olması, tren istasyonun nostaljik hale getirilmesi, tarihi yerler ve yapıların ışıklandırılması gerektiği de öne çıkan konular arasında yer aldı. Ayrıca, “Tarihi hamamlar çalışmalı, Çıldır Gölü’nde sanal dalgalar oluşturularak jet-sky ve sörf yapılmalı, sanal da olsa Çıldır canavarı yaratılabilir Kuyucuk Gölü ve Sarıkamış’ta gözlem için teleskoplar konulmalı, Sarıkamış’ta futbol takımlarının kamp yapabileceği tesisler yapılmalı.” denildi.
Yine, Çıldır Gölü bitişiğinde bulunan tarlaların dikine sürülüyor olmasıyla erozyon nedeni ile gölün dolduğu ve küçüldüğü de vurgulanarak, “Göl kenarına bulunan köylerin tezekleri gölü kirletiyor ve dokusuna zarar veriyor. Kars ile ilgili olarak zaman zaman “Kars eki” yayınlamalı, Kafkas oyunlarının izleyenler üzerinde etkiler bırakmalıdır. Animasyon aktiviteleri geliştirmelidir. Yöre halkı sanki uykuya yatmış durumda uyanması gereklidir.” önerileri sunuldu.
Halkın her şeyi devletten bekler hale geldiğinin de kaydedildiği görüşler arasında, Karsın 1980 öncesi büyük yaralar aldığı söylenirken, “Orhan Pamuk’un ‘Kar’ romanı iyi bir reklam olmuştu. Çanakkale Şehitleri coşturmalı, Sarıkamış şehitleri hüzünlendirmeli. Burme turları yapılmalı. Özellikle Ermeni mimarisinden bahsedilmiyor. Canibi Garbi Kafkas Cumhuriyeti öne çıkartılmalı.” denildi.
Yemek sonrası Kars halk ozanlarından Ensar Şahbazoğlu ve Bilal Esrarı saz, söz ve atışmalarıyla aşıklık geleneğinin güzel örneklerini sundular.
Yemekli toplantıya; Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hüseyin Tutar, Araştırmacı-Yazar Ali Canip Olgunlu, BM BMOP Saha Yöneticisi İhsan Karayazı, turizm acenteleri temsilcileri, gazeteciler ve Kars’ta görevli basın mensupları ile turizm sektöründe hizmet veren otel ve restoran sahipleri katıldı.
(BA-BA-S) KARS (KHA)

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler