Başkan Bozkuş ve Gazeteciler Su Arıtma Tesisinde
Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kars'ın uzun yıllar su ihtiyacını karşılayacak olan arıtma tesisini bir kez daha gazeteciler ile birlikte gezerek açıklamalarda bulundu.
Bozkuş: Kars Belediyesi olarak Kars halkına bundan böyle Türkiye’de başka bir örneği olmayan ve son derece modern donanımlı arıtma tesisi vasıtasıyla, tamamen içilebilir, temiz ve sağlıklı bir su vereceklerini söyledi.
Sekiz ay önce hizmete sokulan arıtma tesisin bakımının yapılmasının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Başkan Bozkuş, yine belediye tarafından Selim ilçesinde bulunan Borluk Barajı’ndan isale hattı vasıtası ile yine belediye tarafından yapımı tamamlanan arıtma tesisin hiçbir aksaklığa meydan vermeden Kars halkının hizmetinde olacağını söyledi.
Arıtma tesisinden şehre günde 22 bin metreküp su verdiklerini belirten Bozkuş, Çerme’den gelen su ile birlikte yaklaşık 28 bin metre küp su kapasitesine ulaştıklarını da kaydederek tek amaçlarının şehre 24 saat kesintisiz su vermek olduğunu bildirdi.
Borluk Barajında doluluk oranın normalin çok üzerinde olduğunu da kaydeden Bozkuş, şu anda Kars’ta toplam abone sayısının 22.848 olduğunu ve bunlardan 21.145 abonenin mesken, 1489 abonenin resmi ve 214 abonenin de devlete ait kurumlar olduğunu söyledi. 2012 yılı içerisinde 22.848 abonenin 2 Milyon 547 bin 579 metreküp su harcadığını ve buna karşılık 7 Milyon 178 Bin 981 TL tahakkuk ettiğini de belirten Bozkuş, 2012 yılında 1956 yeni meskenin abone edildiğini kaydetti. Bozkuş ayrıca toplamda 1496 sayacın değiştirildiğini ve 18058 abonenin mühürlendiğini de kaydederek toplam da 20900 abonenin de adres güncellemesinin yapılarak kayıt altına alındığını ve kaçak su için düzenlenen tutanak sayısının ise 850 adet odluğunu söyledi.
SUYUMUZ SON DERECE TEMİZ VE İÇİLEBİLİR
Başkan Bozkuş, Selim’de bulunan Bayburt Barajı’ndan Kars Belediyesi İçme Suyu Arıtma Tesisine Saatte 930 metreküp debi ile gelen suyun oksijen ihtiyacının artırılması için organik madde, mangan ve demir ihtivasını oksitlemek amacıyla tesisin havalandırma bölümüne taşındığını da belirtti. Şehre verilen suya havalandırmadan çıkmadan önce bütün mikroplara karşı ön klorlama yapıldığını da kaydeden Bozkuş: “Havalandırmadan çıkan suya alüminyum sülfatla birlikte polielekttrolit dozlanır ve dozlanan suyun çökmesini ve dinlenmesini sağlayan tesisteki durultucular kısmına gönderilir. Durultucularda çökeltilen su deniz kumu yardımıyla süzülmesi ve havalanması için filtre denilen kısmına gönderilir ve durultucularda çökeltilen su deniz kum yardımıyla süzülmesi ve havalanması için de filtre denilen kısma gönderilir ve filtrelerden elde edilen temiz suya klorlama yapıldıktan sonra manevra odasına günlük yaklaşık 22 bin metreküp su gönderilir. günlük test ve analizleri yapıldıktan sonra şehre su verilmek üzere ana depoya gönderilir.” dedi.