Bal Dolum Tesisi hizmete başladı
1350 üyesi bulunan Kars Arıcılar Birliği tarafından Kafkas Üniversitesi kampüsünde kurulan Bal Dolum Tesisi’nde üretime başlandı.
BEDİR ALTUNOK
Coğrafi işaretli Kars Balı’nın marketlerde yerini alması için de anlaşmalar yapıldı. Tesiste incelemelerde bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, tesisin Kars için önemli bir kazanım olduğunu belirterek rakımı yüksek yaylalarda arıcılar tarafından üretilen Kars balının özel bir bal olduğunu kaydetti.
Kars Valiliği, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Kafkas Üniversitesi, Serhat Kalkınma Ajansı destekleriyle kurulan tesis günlük 3- 4 ton dolum kapasitesine sahip. Avrupa standartlarında hijyenik ortamda hizmet veren müdürlüğünü Volkan Baydarlı’nın yaptığı Bal Dolum Tesisi’ni Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş ve Gıda Denetim Müdürü Vargın Boy ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, “Arıcılar Birliği’nin dolum tesisini gezdik. Bu tesisin şu an hali hazırda çalışıyor olması ilimiz için, Kars’ımız için bir kazanımdır. Biliyorsunuz ııı bizim kaşarımız meşhur, kazımız meşhur, bunun yanında kavılcamız meşhur, balımız da meşhur ki Kars balı özel bir baldır. Rakımı yüksek yaylalarda arıcılarımız balı üretmekteler. Hemen hemen yaklaşık l genelinde 1400-1500 civarında üreticimiz var ki bunlardan 100’e yakını da faal arıcılık yapmaktalar. Yılda hemen hemen 2 bin 500 ton civarında bir bal üretimimiz var. Coğrafi işaret de aldık. Coğrafi işaretli Kars balı bugün bizim için çok önemli. İnşallah bu dolum tesislerinin sayısı artar. Bugün bu tesisin kapasitesi günlük 3 bin ton civarında. İnşallah daha büyük tesislerimiz olur, daha fazla üretimler yaparız. Arıcılarımızın sayısının da artmasını bekliyoruz. Bu sene tabii dönem dönem yağan yağmurlar nedeniyle biraz rekoltede düşüklük oldu. Çünkü geceleri don yaptı, ondan dolayı bir düşüklüğümüz var. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu tür sıkıntılar yaşamayız ve üretimlerimiz daha fazla olur.” dedi.
Kars Arıcılar Birliği Başkanı Erol Adım da “Dolum tesisimiz artık faaliyette. Tesisimizde coğrafi işaretli bal dolumunu yapmaktayız. ‘Bismillah’ dedik başladık. Avrupa standartlarına uygun, hijyenik ortamda dolum yapmaktayız. Coğrafi işaretli Kars Balı 14 tahlilden geçmiş bir baldır. Sıradan bir bal satmayacağız. Şimdilik günde ortalama 3 ton bal dolumu yapabiliyoruz. Tabii bizim doldurduğumuz balların tek şartı tahlilden geçmesi. Yani tahlilden geçmeyen hiçbir balı bu tesiste doldurmayız. Adresimiz Kas Kafkas Üniversitesi kampüsü içerisindedir. Laboratuvarın tam karşısındayız. Şu anda şehir merkezi olarak Migros'la anlaşma yaptık. Nasip olursa Migros'un şu an mallarını dolduruyoruz. Siparişlerini hazırlıyoruz. Tabii genel tüketicilere de veriyoruz. Pazarlama yapıyoruz. Bin bir çeşit bitkilerinden elde edilen balımızı dünyanın ünlü ballarından biridir.” diye konuştu.
Kars Arıcılar Birliği başkan yardımcısı Sıtkı Koçali ise şunları söyledi:
“Kars balı 2 bin 500 rakıma kadar bölgelerimizde üretilen bir baldır. Kars’ta 1600 çeşit çiçeğimiz var. Yüz tanesi endemiktir. Endemiğin özelliği nedir? Hücre yenileyicidir. Vücudu yeniliyor. Kars balı Anzer balının üstünde bir baldır Kars balımıza sahip olalım istiyorum, bunun değerini bilelim. Bunun değerini bilmediğiniz sürece hiçbir zaman gerçek balı tüketemezsiniz. Onun için coğrafi işaretli balın tek satış noktası Arıcılar Birliğidir. Satış noktası da Arıcılar Birliğine aittir. Burada dolum tesisimizde ballar dolmaktadır. 14 kalem tahlilden geçtikten sonra donuma izin veriliyor. Sağlık müdürlüğü, valilik, il tarım, üniversite ve birliğimiz sürekli denetim yapmaktalar. Arıcılarımız denetlendikten sonra tenekeler halinde depomuza geliyor. Depomuzdan numuneler alınıyor. Numuneler Muğla Sıtkı Koç Üniversitesi'nde tahlil yapılıyor. O tahlil sürecinden geçen ballarımız doluma sunuluyor. Dolduktan sonra büyük market olan Migros'ta Türkiye'nin genel bir potansiyeline dağıtılarak satışa sunulacaktır. Kars balı bir markadır. Halkımızın gerçek balı görmesini istiyoruz. Kars balı çok değerli bir besindir. 1 yaşından sonraki çocuklarımızın da gönül rahatlığıyla tüketebileceği bir baldır. Arıcılar Birliği olarak ‘Kars Balı’ isminin patentini aldık. Coğrafi işaretli baldır. Bu patent altında piyasaya sürüldü. Gönül rahatlığıyla bunu tüketebilir halkımız. ‘Kars Balı’ olarak. Rakım iki bin beş yüzlere varan yani Kars'ın harman şeklidir bu. Kağızman artı Sarıkamış, Selim, Arpaçay, Akyaka, Susuz, Digor bu ilçelerin de balı burada gelip güzelce paketlenir.”