Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu (Demir İpek Yolu) Projesi’nde Geri Sayım Başladı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye’nin Çin ve Avrupa arasında köprü vazifesi görmesini sağlayacak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu (Demir İpek Yolu) projesi hattında incelemede bulundu.
Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kars’a gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bugün Gar binasında incelemede bulundu. Bakan Arslan daha sonra Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu (Demir İpek Yolu) Projesi hattında incelemede bulunarak burada gazetecilere açıklama yaptı.
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin Kars için, Ardahan için, Türkiye için önemli olduğunu belirten Bakan Arslan, “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesine Gar’dan başlayarak incelemelerde bulunduk. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi Kars için, Ardahan için, Bölgemiz için önemli ama ülkemiz için çok daha önemli. Avrupa’dan Asya’ya özellikle tek yol tek kuşak projesini de düşünürseniz orta koridoru kesintisiz hale getirecek bir demiryolu projesi. O yüzden sadece Türkiye için değil, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Çin dahil Orta Asya açısından önemli, aynı şekilde Avrupa ile olan yük hareketini kesintisiz hale getirecek olması nedeniyle de Avrupa için de aynı derecede öneme haiz.” dedi.
Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin Türkiye tarafının bu ayın sonu itibarıyla tamamlanmış olacağını kaydeden Bakan Arslan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Başlangıcından itibaren sayın Cumhurbaşkanımızın, sayın Başbakanımızın gerek Başbakanlıkları gerekse Bakanlıkları dönemi de dahil bu projeyi çok önemsediklerini, her türlü desteği verdiklerini biz de biliyoruz, sizlerde biliyorsunuz, bu konuda onlara müteşekkiriz. Böyle bir projeyi hayata geçirmek için elbette ki uzunca soluklu bir süredir ciddi bir çalışma ciddi bir emek var ve bu emekte de bu çalışmada da çalışma arkadaşlarım gecelerini gündüzlerine katarak bu projenin bir an önce bitirilmesi ve Demir İpek Yolunun tamamlanması adına olağanüstü bir gayret sarf ettiler. Memnuniyetle görüyoruz ki özellikle son dönemlerde çok daha hızlanan proje bu ay sonu itibariyle, Haziran ayı sonu itibariyle Türkiye tarafı tamamlanmış olacak, artık bu raylarda tren çalışabilir hale gelecek. Ancak sınırda bulunan yaklaşık 4,5 kilometrelik tünelin ki bunun 2 bin 400 metresi bizim tarafımızda ve 2 bin 400 metrelik taraf tamamen bitmiş durumda. Gürcistan tarafından 2 bin 70 metrelik bir tünel var, onunda tünel kısmı bitti ama 240 metrelik bir aç-kapa tünel yapma ihtiyaçları var ve o biraz gecikmiş durumda. Gürcistan tarafında yaklaşık 3 aylık iş var. Dolayısıyla Türkiye tarafını biz Haziran sonu itibariyle bitirmiş olacağız, Gürcistan tarafındaki 3 aylık iş de bittiği an ki Ağustos sonu Eylül başına denk geliyor, biz Ağustos sonu Eylül başı itibariyle Gürcistan tarafı da bittiğinde demiryolunu kesintisiz kullanabilir hale geleceğiz.”
Türkiye’nin projeyle yük taşımacılığını iki katına çıkaracağını da söylen Bakan Arslan, “Çin’den çıkan bir yük ekonomik olarak Avrupa’ya gidebilir hale gelecek. Çin’den Avrupa’ya çok ciddi bir yük hareketi var. Biz bu yük hareketinin Türkiye üzerinden yapılmasını ve ülkenin bundan yeterli payı alabilmesini amaçlıyoruz. İstanbul’da denizin altında Marmaray’ı yürüterek ulaşımı kesintisiz hale getirdik. Bakü-Tiflis-Kars’ta da eksik halkayı da tamamladıktan sonra da inşallah Avrupa ile Asya arasında o yük hareketi ile ülkemizin demiryollarında yılda 26,5 milyon ton yük taşınacak.” ifadesini kullandı.
Bakan Arslan’ın Gar binası ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu (Demir İpek Yolu) projesi hattında incelemesine Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Kars Valisi Rahmi Doğan, Ardahan Valisi İbrahim Özefe ve AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın eşlik etti.
Bakan Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi incelemesinin ardından Ardahan’a geçti