Bakan Arslan, Konya Lojistik Merkezi ve Konya YHT Garı Temel Atma Törenine Katıldı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım`a hitaben, "Dünyada bu kadar güçlü yürüyüşünüzü devam ettirdiğiniz sürece, biz de sizlerin arkanızda yol yürümeye devam edeceğiz." dedi
Bakan Arslan, Kayacık mevkiinde, Başbakan Binali Yıldırım'ın teşrifleriyle gerçekleştirilen Konya Yüksek Hızlı Tren Garı ve Lojistik Merkezi'nin temel atma töreninde konuştu.
AK Parti Hükümeti'nin 15 yıldır Konya'ya önemli hizmetlerde bulunduğunu söyleyen Arslan, "Bu hizmetlere, Konya-Seydişehir yolu, Alacabel Tüneli, Tınaztepe Tüneli de dahil ki Tınaztepe Tüneli'nin hem sıcak asfalt olması hem bağlantı yolunun bölünmüş yol olmasıyla ilgili ihaleyi 6 Eylül'de yapıyoruz. Projenin tamamını, güzergahı da 8 kilometre kısaltacak, konforunu yükseltecek şekilde 2 yıl içinde bitireceğiz." diye konuştu.
Arslan, Konya-Beyşehir yolundaki çalışmaların da sene sonunda tamamlanacağını belirterek, şöyle devam etti:
"Sayın Başbakanım, Konya çevreyolu çok önemli bir sözünüzdü. Sizin zamanınızda başlamıştı ve bir an önce bitirilmesi konusunda talimatlarınız vardı. 22 kilometrelik kısmını bu sene sonunda bitireceğiz, 49 kilometrelik kısmının, 2 çarpı 3 şerit olmasıyla ilgili ihalesini 22 Ağustos'ta, yani bundan 3 gün sonra gerçekleştirmiş olacağız. Kalan kısmının da proje çalışmalarını bitiriyoruz. İnşallah bu sene sonunda proje çalışmalarını bitirip onun da ihalesine çıkmış olacağız."
Konyalıların Hadim yolunu çok önemsediğini belirten Arslan, şöyle konuştu:
"Burası Eğiste Viyadüğü de dahil, çok önemli bir köprü, viyadüğün olduğu bir proje. İnşallah bunu da önümüzdeki yıl bitiriyoruz. Eğiste Viyadüğü'ne başladık. O kısmını da 2020'de bitirmiş olacağız. Bin 372 metre boyundaki Eğiste Viyadüğü şu ana kadar Türkiye'de yapılmış en yüksek viyadük olacak ki ayak yüksekliği 165 metre. Konya-Karaman ayrımı, Çumra yolu çok önemsenen bir yol. Daha önce tek yol sıcak asfalt haline getirilmişti, bunun da bölünmüş yol olması talimatını vermiştiniz, onu da önümüzdeki yıl bitirmiş olacağız. Seydişehir-Bozkır yolunu önümüzdeki yıl bitireceğiz ve yine Derbent yoluyla ilgili de proje çalışmaları bitiyor. Bu sene bitirip inşallah önümüzdeki yıl yapımına başlamış olacağız."
Yüksek Hızlı Tren, Lojistik Merkezi ve yapımı planlanan metro sistemlerinin entegrasyonuyla ilgili geceyi gündüze katarak çalıştıklarını ifade eden Bakan Arslan, "Biliyoruz ki lojistik merkezleri sadece Konya'da değil, Türkiye'nin her yerinde yapılmakla birbirini destekliyor olacak." diye konuştu.
Karaman'da yapılacak lojistik merkezin de müjdesini veren Arslan, projenin ihale sürecini başlattıklarını, 3 Ekim'de teklifleri alacaklarını bildirdi.
Arslan, Başbakan Yıldırım'ın Konya'yı Antalya'ya bağlama talimatıyla ilgili proje çalışmalarını da sürdürdüklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Başlattığınız projeleri hiçbir sekteye uğratmadan, talimatlarınızı birbir yerine getirmek adına, 100 bin kişilik Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ailesi olarak gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Biliyoruz ki bu yolculukta yolumuzu açanlar var. Elbette ki Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, sizlerin önderliğiniz bizim yolumuzu açıyor ama biliyoruz ki sizin gücünüzün arkasında, Cumhurbaşkanımızla birlikte yaptığınız işlerin arkasında milletimiz var. Onların bu desteği olduğu, siz dünyada bu kadar güçlü yürüyüşünüzü devam ettirdiğiniz sürece, biz de sizlerin arkanızda yol yürümeye devam edeceğiz."
Konya YHT Garı yılda 3 milyon yolcuya hizmet verecek
Devlet Demiryolları İşletmesi (TCDD) Genel Müdürlüğünce yapılan yazılı açıklamada, Konya YHT Garı ve Kayacık Lojistik Merkezi'nin temelinin, Başbakan Yıldırım tarafından, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın da katıldığı törenle atıldığı hatırlatıldı.
Yılda 3 milyon yolcuya hizmet vermesi beklenen garın, Konya Büyükşehir Belediyesinin hafif raylı sistem projesiyle entegre olacağı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Konya Buğday Pazarı Mevkisi'nde yolculara yönelik her türlü sosyal ve kültürel donanımların yer alacağı yeni gar, Konya'yı Anadolu'nun lojistik üssü haline getirecek. Konya (Kayacık) Lojistik Merkezi, Organize Sanayi Bölgesi yakınındaki 1 milyon metrekare alan üzerine kurulacak ve yıllık 1,7 milyon ton taşıma kapasitesine sahip olacak. Sanayicilerimizin rekabet gücünü artırmak ve ülkemizi bölgesinin lojistik üssü yapmak üzere 21 ayrı yerde lojistik merkez yapımı planlandı. Ülkemize lojistik merkezler kazandırma projesi kapsamında, bugüne kadar 7 adet lojistik merkez hizmete açılmış olup, diğerlerinin de yapım, ihale ve kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Türkiye'yi bölgenin lojistik üssüne dönüştürecek lojistik merkezlerin tamamı hizmete girdiğinde, Türk lojistik sektörüne 34 milyon ton ilave taşıma imkanı ile 10 milyon metrekarelik açık alan, stok alanı, konteyner, stok ve elleçleme sahası kazandırılacak."