Bakan Arslan: "3. havalimanı 29 Ekim'de açılacak"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "3. havalimanı 29 Ekim'de açılacak. Havalimanının yatırım bedeli 10 milyar 247 milyon euro" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 3'üncü havalimanıyla ilgili son durumu anlatarak, "Geldiğimiz aşamada tam yüzde 80 ilerleme sağlamış durumdayız. 29 Ekim 2018'de Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın ve birçok misafirimizin teşrifleriyle 3'üncü havalimanını hizmete sunmuş olacağız" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 3'üncü havalimanı şantiyesine gelerek incelemelerde bulundu. Yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Arslan, düzenlediği basın toplantısıyla havalimanının son durumuyla ilgili bilgi verdi. Havalimanının yapıldığı alanın yaklaşık 80 milyon metrekarelik bir alan olduğunu belirten Bakan Ahmet Arslan, "143 körüğümüz olacak, 114 uçağımız aynı anda köprülere yanaşabilir hale gelecek. Bu kadar büyü bir havalimanında 1 milyon 400 bin metrekare kapalı alanı olan ve başlangıçta 90 milyon daha sonra yılda 200 milyona hizmet edecek bir havalimanında bagaj sistemi çok önemli. Bagaj sistemiyle çalışmalar bitmiş durumda" ifadelerini kullandı.
Yeni havalimanı 6 bin kamerayla gözetlenecek
Her gün binlerce insanı ağırlayacak olan havalimanının güvenliğinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Arslan, çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Arslan, "Dünyanın en büyüğü olacak 6 bin tane kamera olacak, 24 saat takip yapılacak. Yüz tanıma sistemleri olacak. Özellikle havalimanı dışında da 2,5 kilometre mesafeden itibaren herhangi bir hareketlilik anında sisteme düşecek ve uyarılar gelecek. 3 bin 500 güvenlikçinin başvurularının alınmasına başlanıyor" dedi.
"33 milyon Türk lirası değerinde elektrik ve su tasarrufu sağlanacak"
Bakan Arslan, yeni havalimanında enerji tasarrufu ile ilgili olarak da, "Işığı kesintisiz ve tamamen içeriye yansıtıyor ancak ısıyı değil. Burada çok önemli bir özellik var. Işığın tamamının içeriye alınması, yazın ısının tamamının içeriye alınmaması önemli bir özellik. Bütün camlar buna göre üretilmiş durumda. Kışın da ışığın maksimum seviye içeriye alınması, soğuğun da alınmaması. Bu aynı zamanda önemli bir elektrik tasarrufu anlamına geliyor. Bundan kaynaklı elektrik tasarrufunun yıllık karşılığı 19 bin konutun elektriği. İnşaat dönemi dahil olmak üzere drenajlar ve yağmur suyu dahil olmak üzere bütün su tekrar geri dönüşüm sağlanıp, kullanılabilir hale getiriliyor. Su kapsamında da çok ciddi bir tasarrufumuz var. Onun da karşılığı yıllık 5 bin 500 konutun su ihtiyacının karşılayacak kadar burada bir su tasarrufu yapılıyor. Elektrik ve su tasarrufunun yıllık parasal değeri bugünkü parayla 33 milyon TL" diye konuştu.
Havalimanı içinde 460 odalı otel inşa ediliyor
Transit yolcular için havalimanı içinde bir otelin yapılacağından söz eden Arslan, "Terminalin içinde 6 bin 700 tane oda var. 350 yere inşallah uçuş yapacağız. Bunun çoğunluğunu da Türk Hava Yolları yapacak. Transit yolcuyu da ağırlayacağız. Yolcu ne kadar kaliteli, konforlu ağırlarsanız o kadar çok katma değer oluşturursunuz. Bunun için havalimanı içindeki otelin yatak kapasitesi 460. 460 odalı otel burada hizmet verecek" dedi.
"Havalimanının yatırım bedeli 10 milyar 247 milyon euro"
Bakan Arslan, "Bulunduğumuz mahalde kömür ocaklarından kaynaklı bataklıkları dolduruyoruz. Buraya böyle modern bir havalimanı kazandırıyoruz. Bu havalimanının yatırım bedeli 10 milyar 247 milyon euro. 25 yıllık işletme döneminde 22 milyar 152 milyon euro da yine kira geliri elde edecek. Bu rakamlara artı KDV ilave edilecek" ifadelerini kullandı.
2008 yılından beri küresel bir krizin dünyada hakim olduğunu belirten Bakan Ahmet Arslan, "Türkiye dünyanın devam eden en büyük 10 projeden 6'sını gerçekleştiriyor" dedi.
3. havalimanına ulaşımla ilgili de açıklamalarda bulunan Arslan, şunları söyledi:
"D-20 karayolunun 3 gidiş, 3 geliş hale getirilmesi yönündeki çalışmalarımız devam ediyordu. 2017 sonu itibariyle bunun 17 kilometrelik kısmını hizmete sunduk. Bu sene Ağustos'a kadar Çatalca'ya kadar olan kısmını da 3 gidiş, 3 geliş hale getireceğiz. Kınalı'ya kadar devam edecek ve Akyazı'ya kadar devam edecek olan Kuzey Maramara Otoyolu'nun da çalışmaları çok güzel gidiyor. Kredi anlaşmaları yapıldı. Onla da 3'üncü havalimanımızın doğu-batı aksında ana koridorlara bağlanması adına çok önemli bir görev ifa edecekler. Toplu taşıma anlamında raylı sistem için de Gayrettepe-3'üncü havalimanı metro inşaatı da son sürat devam ediyor. 3'üncü havalimanı-Halkalı bağlantısı metro ihale süreci devam ediyor. Halkalı üzerinden de Marmaray'a bağlayacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden gelecek hızlı trenin de buraya hizmet etmesi öngörülerek inşaat çalışması ona göre yapılıyor."
Havalimanının yüzde 80'i tamamlandı
"Bilgi ve iletişim teknolojilerinin geldiği en son aşama bu havalimanında hizmete girmiş olacak" diyen Arslan, "Geldiğimiz aşamada tam yüzde 80 ilerleme sağlamış durumdayız. 29 Ekim 2018'de Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın ve birçok misafirimizin teşrifleriyle 3'üncü havalimanını hizmete sunmuş olacağız. Ancak Atatürk Havalimanı'nı bir günde yeni havalimanına taşımanın da kolay olmadığını biliyoruz" dedi.
"1,5 milyon kişiye iş imkanı sağlayacak olan bir alan"
Havalimanının yüz binlerce kişiye istihdam oluşturacağını ifade eden Arslan, "Günde 3 bin uçağa hizmet edecek bir havalimanından bahsediyoruz. O yüzden iddialıyız. İddiamız adım adım gerçekleşiyor. Burada 35 bin kişi burada çalışıyor. Başlangıçta 100 bin kişiye daha sonra 225 bin kişiye istihdam demek. Sadece havalimanında değil, havalimanının hizmet aldığı sektörleri de düşünürseniz 1,5 milyon kişiye iş imkanı sağlayacak olan bir alandan bahsediyoruz. 2025 yılında İstanbul yeni havalimanının ülkemizin oluşturduğu gayri safi yurtiçi hasılaya etkisi yüzde 4.89 olacak" diye konuştu.
Piste bugün itibariyle uçakların inebileceğini ifade eden Arslan, yeni havalimanının ismiyle ilgili herhangi bir anket yapılmayacağını belirtti. "Bir kere dilimiz yandı" diyen Bakan Arslan, Avrasya Tüneli'nin ismiyle ilgili yapılan ankette insanların ülkenin değerlerini yarıştırmaya çalıştığını söyledi. Arslan, "29 Ekim'de hep beraber ismi öğreneceğiz" dedi.
Bakan Arslan, Atatürk Havalimanı ile ilgili ise, "İki havalimanının aynı anda çalışması söz konusu değil. Atatürk Havalimanı genel havacılık anlamında hizmet vermeye devam edecek. Yolcu taşımacılığı anlamında o fonksiyonlar tamamen buraya kaydırılmış olacak. Uçaklar ve uçuşlar anlamında 24 saatte buraya tamamen aktarma işlemini gerçekleştirmiş olacağız" dedi.